Aftonbladets tre ingredienser för att väva sin organkonspiration

Åsa Linderborg, "Kulturredaktionens" chef, Aftonbladet

Åsa Linderborg, "Kulturchef", Aftonbladet

(Den som har ont om tid kan läsa den sammanfattande trepunktslistan längst ned).

Nyligen rapporterade nyhetsbyrån AFP att ett stort antal jordanier åtalats för att ha bedrivit illegal handel med njurar som sålts av palestinier till köpare i arabvärlden, däribland Egypten. Men varken Aftonbladet eller TT rapporterade om saken trots att de på torsdagen tyckte att det var relevant att rapportera ett fall om handel med israeliska organ. Anledningen till den skilda hanteringen är försöken att använda helt orelaterade och verkliga rapporter om brottssyndikat för att legitimera den obelagda, dementerade och diskrediterade konspirationsteorin som publicerades på Aftonbladets ”Kultursidor” i augusti. Den antydde systematisk plundring av palestinska organ med det israeliska samhällets goda minne. Detta är grunden i skapandet av alla konspirationsteorier: att använda några noggrannt utvalda verkliga händelser för att försöka belägga en större och orelaterad lögn.

Därför fortsätter Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg sin besatthet av israeliska organ. Nu hävdar hon att domen mot en rättsläkare i Israel nyligen visserligen inte ”bevisar”, men ”knappast minskar”, relevansen i Aftonbladets organskröna. Detta trots att domen fullständigt saknar paralleller till Boströms diskrediterade påståenden. Aftonbladet har vävt ihop tre orelaterade saker – varav en uppdiktad – till en enda stor konspirationsteori. Den enda kopplingen är ordet ”organ” (se listan längre ned, för en sammanfattning).

AFP rapporterade nyligen om en avslöjad organhandel i arabvärlden:

I september utlämnades 11 jordanier från Kairo och åtalades i [Jordaniens huvudstad] Amman för organhandel, främst med njurar, och för att sälja dem illegalt i Egypten för upp till 30 000 dollar per styck. Fler misstänkta förhörs just nu, och sju andra är fortfarande på fri fot, sade polisen. […]

År 2007, då mer än 80 fall av organhandel avslöjades, skapade Jordanien en statlig kommission för att uppmuntra till organdonation, i ett försök att stoppa den olagliga handeln och för att uppmuntra folk att donera sina organ. […]

Enligt en nyligen gjord regeringsutredning av 130 fall som gällde försäljning av njurar, utgjorde nära 80 procent av ”donatorerna” palestinier från Baqaa i nordvästra Amman, det största flyktinglägret i landet.

AFTONBLADET YPPADE INTE ETT ORD OM ORGANHANDELN I ARABVÄRLDEN

Palestinierna som sålde sina njurar utlovades bara en bråkdel av intäkterna, upp till 5 000 dollar per styck, men fick inte alltid ens hela den summan. De fick resa till bl.a. Egypten där operationerna utfördes. Den jordanska drottningen Rania, som är palestinier, basar över Jordaniens organdonationsförening. AFP skriver att hennes rådgivare, Mohammed Lawzi, i likhet med andra jordanska myndigheter förnekar att det finns organhandel i landet, och avfärdar de hundratals fallen som ”småskaliga oegentligheter”.

Det är märkligt att Aftonbladet, som påstår sig vilja ”utreda” organhandel, och då särskilt med palestinska organ, valde att inte yppa ett ord om den omfattande handeln ovan. Särskilt mot bakgrund av hur jordanska myndigheter tycks försöka sopa problemet under mattan. Istället föredrar Aftonbladet att väva ogrundade konspirationer om statlig inblandning mot rättsstaten Israel, eftersom det kan ge poäng i den pro-palestinska kampen.

Idag rapporterade israeliska medier att polis gripit två män misstänkta för illegal handel med organ från frivilliga israeler. All handel med organ är totalförbjuden i Israel. Till skillnad från den uteblivna rapporteringen om de hundratals jordanska fallen, och om hur jordanska myndigheter bagatelliserar frågan, så var TT och Aftonbladet snabba med att rapportera om det israeliska gripandet. Händelsen har ingenting med Aftonbladets skröna att göra.

ÅSA LINDERBORG FÖRSÖKER BLANDA BORT KORTEN

Samtidigt försöker Aftonbladets ”kulturchef” Åsa Linderborg nu att blanda bort korten gällande hennes publicering av Donald Boströms diskrediterade konspirationsteori. Kritiken mot Boströms artikel gällde inte att den talade om organhandel, som är ett internationellt problem som involverar kriminella i många länder. Kritiken mot artikeln gällde anklagelserna  – helt utan belägg – om att palestinierna kallblodigt dödades 1992 för att stjäla deras organ för transplantation, samt att detta skulle göras med Israels goda minne, än en gång helt utan minsta faktagrund. Kritiken gällde också Boströms antisemitiskt färgade ”koppling” till en helt separat transplantationsaffär i USA sjutton år senare, bara för att en av de involverade var en judisk amerikan. Men den amerikanska affären gällde frivilliga israeler som levande reste till USA för operation, och liknade alltså fallen med de jordanska och israeliska brottssyndikaten ovan. Det finns inga kopplingar till dödade palestinier eller statlig inblandning.  

Donald Boström medgav själv att han inte ”har en aning om” något av påståendena i hans artikel, som Åsa Linderborg valde att publicera, stämmer. Palestinierna i artikeln har dementerat Boströms påståenden.

Internationellt utskämd och fullständigt diskrediterad i sakfrågan, kämpar Åsa Linderborg fortfarande för att rättfärdiga sitt publicistiska haveri. Under rubriken ”Nu faller domarna i den israeliska organhärvan” påstod hon i söndags att den israeliska domen mot en rättsläkare nyligen ”knappast minskar” relevansen i Boströms organskröna, även om hon erkänner att den inte ”bevisar” de palestinska anklagelserna. Men Linderborg försöker, precis som Boström, att i folks medvetande knyta ihop det som inte går att knyta ihop. Precis som Niklas Lindgren påpekar så gällde domen mot rättsläkaren och två av hans kollegor överhuvudtaget ingen statssanktionerad organhandel, inget dödande av palestinier för att stjäla deras organ och ingen försäljning av organ för transplantation. På ingen av dessa punkter finns någon som helst koppling.

Rättsläkaren Yehuda Hiss utreddes redan 2001 av de israeliska myndigheterna, som fann att han hade brutit mot etiska rutiner vid det statliga israeliska rättsmedicinska institutet Abu Kabir. Han hade tagit bort och i vissa fall sålt döda organdelar från lik, däribland från dödade israeliska soldater, till forskning och läkarskolor utan att be de anhöriga om tillstånd. Han åtalades aldrig för något brott, men år 2004 gjorde klagomålen att han fick avgå som institutets chef. Och nu har han dömts till skadestånd av anhöriga. Det finns alltså ingenting i detta som på något sätt höjer ”relevansen” i Boströms skröna, som Linderborg försöker göra gällande.

Aftonbladet, och delvis också TT, väver alltså försåtligt ihop tre olika saker, vars enda koppling är ordet ”organ”.

1. Dels verkliga brottssyndikat som illegalt säljer vidare organ som frivilligt donerats av levande ”donatorer”, exempelvis den amerikanska transplantationsaffären eller de jordanska och israeliska brottssyndikaten ovan.

2. Dels Boströms antisemitiska konspirationsteori om att palestinier mördas av den israeliska militären för att stjäla deras organ med Israels goda minne, för att användas för transplantation. Boström gör också en koppling till den amerikanska affären i punkt 1 ovan, därför att en av de gripna är jude, och trots att affären handlar om levande israeler.

3. Dels en israelisk dom mot en rättsläkare som utretts av de israeliska myndigheterna sedan 2001 och fick sparken som chef 2004 och nu dömts till skadestånd. Han hade brutit mot de etiska reglerna genom att inte sätta tillbaka organ från mestadels israeliska lik efter obduktion, och i vissa fall ha sålt de döda organen, som inte går att använda för transplantation, till forskningsinstitutioner och läkarskolor, men utan att be de anhöriga om tillstånd.

Allt detta vet Åsa Linderborg förstås. I själva verket är det helt andra  motiv som driver denna marxistiska extremist att göra dessa ”kopplingar”. Det framgår i hennes artikel idag, som också den handlar om israeliska organ. Där häver hon ur sig att ”åtminstone liberala svenska medier står redan i israelisk drängtjänst”.

Tjusigt.

DN, SvD, A, D, Vk, Gp, H, Tv2, 2, Blt, Hd, 2, 3, Kri, 2, K Tra, Y, 2, 3, 4, DN, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, E, 2, Dagen, 2, 3, 4, Gp, 2, 3, B, A, 2, 3, 4, 5, S, 2, 2, Vg, 2, Vk, 2, N, Vl, 2, 3, Etc, 2, 3, S,

Läs också:
Niklas Lindgren: Äpplen och päron och organhandel
– Erik Svansbo: Om Åsa Linderborg och om TT
Jonathan Leman med viktiga granskningar av antisemiten Mohamed Omars planer på nytt parti
Al-Hamatzav om Åsa Linderborgs bedrägeri
Kaliber (P1) om hur svenska islamistiska antisemiter börjar samarbeta med nazister
MXp: Ahmadinejad båtsmugglar 500 ton vapen till Hizbollah
Vänsterpartiet betraktar Jan-Inge Flüchts hatblogg Jinge.se som antisemitisk (feb.)
Nima Dervish om Jinges konspirationsteorier
FiM: Fler artiklar om Jinge (feb.)
Vänsterpartistisk antisemit utesluten av partiet
Israelnyheter: Israelisk läkare vars sjukhus bombats av palestinier ställer Goldstone till svars
Gurgîn om hur en feg och okunnig svensk publicist tystar ned folkmordet på armenier
Axess: Oheliga allianser mellan vänster- och högerextremister
Aqurette: Galen islamist och homofob
Jonathan Leman om Donald Boströms vänner

samt också IiS, Sapere aude, Ilya Meyer och I Gilboas skugga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia, Politiken, Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: