Ekots Lördagsintervju, och andra sätt att spendera en halvtimme på

Till sitt halvtimmesprogram har Ekots Lördagsintervju bjudit in en utländsk gäst. Det handlar om Richard Goldstone, vars hårt kritiserade rapport om Gazakriget utmynnade i en FN-resolution som inte nämner terrorgruppen Hamas en enda gång. Men istället för Goldstones utläggningar i P1 kan vi tipsa om en hetlevrad och intressant debatt mellan Goldstone och en israelisk representant i videoklippen nedan, där båda sidors argument kommer fram.

Debatt mellan Dore Gold (v) och Richard Goldstone (h)

Debatt nedan mellan Dore Gold (v) och Richard Goldstone (h)

Tydligen anser Sveriges Radio att anklagelserna mot Israel fått för lite utrymme i medierna, och satsar därför på en halvtimme på tu man hand med Goldstone. Men alla som till skillnad från SR är genuint trötta på det ensidiga perspektivet kan istället investera samma halvtimme på att se en energisk debatt mellan Goldstone och Dore Gold, Israels tidigare FN-ambassadör. Där får vi även höra Israels sida av saken. Debatten mellan de båda männen organiserades nyligen på ett universitet i USA. Dore Gold tjänstgjorde i FN under tiden för Ariel Sharons tillbakadragande från Gazaremsan och är idag chef för en tankesmedja i Jerusalem. Nedan är Golds debattsvar till Goldstone, som han illustrerar med en intressant multimediapresentation:

Goldstones anförande och den påföljande frågestunden till de båda kan ses här. Materialet och videoklippen som visas i presentationen kan hämtas här.

TÄNKER SR NÅGONSIN BJUDA IN EN ISRAELISK GÄST TILL PROGRAMMET?

Sveriges Radio presenterar Goldstone som ”respekterad”. Det hör dock till saken att denne ”erfarne” jurist tackade ja till uppdraget från det Libyenledda ”Människorättsrådet” trots kritik och varningar för att det var politiserat av de islamiska regimerna och ensidigt fokuserade på Israel. Till och med israelkritikern Mary Robinsson, som organiserade den beryktade Durbankonferensen 2001, vägrade att ta på sig uppdraget när hon tillfrågades som förstahandsval. Hon visste att det hela var ägnat att endast attackera Israel: ”Det tjänar inte kampen för mänskliga rättigheter”, förklarade hon sitt beslut och kritiserar det diktatoriska ”Människorättsrådet”.

De åtta åren av Hamasbombardemang mot Israel, som föregick och orsakade kriget, ”ingick inte” i Goldstones undersökning. En av utredarna hade dessutom i förväg tagit ställning mot Israel och intervjuerna med palestinier påverkades sannolikt av deras rädsla för att säga något negativt om Hamas, enligt Goldstone själv. Mycket riktigt antog diktaturerna i ”Människorättsrådet” en resolution baserad på Goldstones rapport där Hamas inte ens nämns en enda gång. Inte en enda demokratisk stat röstade ja, och de flesta demokratier fördömde Goldstones rapport som den baserades på. Läs vårt tidigare inlägg: Lurad och utnyttjad: Goldstone fördömer FN:s Människorättsråd om Gaza.

SvD, Gp, Dag, Vk, Vl, Hd, Sr, SvD, Dag, Gp, Blt, S, Vb, Y, Kri, Tra, A, Hd, 2, B, DN, DN, 2, SvD, 2, A, 2, Dag, 2, 3, 4, Gp, Vk, Blt, Syd, B, 2, R24, 2, Vl, Hd

Läs också:
Goldstone: Min rapport bevisar ingenting
Israel: 75 procent av alla döda i Gaza var stridande terrorister
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömer Människorättsrådets fixering vid Israel
Brittisk överste: Israel gjorde mer för att skona civila än någon annan armé
Palestinierna ger Israel rätt om vit fosfor: vi struntade i evakuering
Israel har redan startat 23 utredningar i enlighet med resolutionen
Justitiekanslern: Regeringen kunde visst kritisera Aftonbladets organartikel
Per Gudmundson om hån mot minnet av Anne Frank
På SII: Därför kan inte Israels säkerhetsbarriär jämföras med Berlinmuren
Riksdagsmotion: Flytta svenska ambassaden till Israels huvudstad Jerusalem
MXp: Exklusiva TV-bilder hos den kristna nyhetskanalen Fokus Israel om Irans smugglingsbåt, samt TV-intervju med Israels främste arabiske journalist, Khaled Abu Toameh.
Nima Dervish om nya hot från islamisten Mohamed Omar
I SvD om självförsvarssporten Krav maga

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia, Politiken, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: