Ordföranden har ordet: UD:s ansvar är att råda och uppmuntra investeringar som kan avhjälpa vattenbrist i världen

Med anledning av att Exportrådet och Svenska ambassaden i Israel gemensamt verkat för svenska företags medverkan i en mässa om vattenfrågor i Tel Aviv, skriver FiMs ordförande Oded Meiri:

Svenska ambassaden i Israel och det delvis statligt ägda Exportrådet har gemensamt verkat för svenska företags medverkan i den mässa om vattenfrågor som arrangerades av israeliska Watec i Tel Aviv, och avslutades 19 nov 2009. Vattenmässan är en stor internationell mötesplats för företag, tekniker och vetenskapsmän som arbetar för effektiv användning av vatten, som är en knapp resurs i olika delar av världen. Israeliska uppfinningar bidrar till att användningen av vatten minskar med 80 procent inom vissa delar av jordbruket. Israel har total kontroll över vattenresurserna i området och fördelar vatten till palestinierna enligt Osloavtalet.

Vatten har blivit en bristvara för befolkningen i Israel, Jordanien och Syrien. Det finns farhågor om att spänningen i området kan öka på grund av denna brist. En av förutsättningarna för fred är att dessa länder klarar vattenbristen.

Det finns många skäl för Exportrådet och den svenska ambassaden att uppmana svenska företag att delta i mässan och i kongressen som hölls i samband med mässan.

Svenska företag kan vara med och utveckla teknik som hjälper till att lösa vattenfrågorna i olika delar av världen. Samtidigt är det viktigt att vi i Norden också lär oss att använda vatten på ett effektivt sätt för miljöns skull.

Att döma av nyheterna om mässan så deltog representanter för såväl Exportrådet som Ambassaden i Tel Aviv, med Elisabet Borsiin Bonnier i spetsen, i mässan liksom statssekreterare Gunnar Wieslander.

Palestinagrupperna i Sverige och diverse vänsterorganisationer uppmanade till bojkott av mässan, men det är glädjande att Exportrådet och Svenska ambassaden deltog och uppmanade svenska företag att delta i vattenmässan.

Vi vill tacka Utrikesdepartementet för detta initiativ.

FiM, Fred i Mellanöstern

Oded Meiri

VG 2 3 Dagen TrA DN

Annonser
Explore posts in the same categories: Ordförande har ordet

Etiketter: , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: