TT:s ohederliga utelämnanden om ‘uppehållstillstånd’ i Jerusalem

TT ÄR OSERIÖSA I MELLANÖSTERNRAPPORTERINGEN

Det slår aldrig fel med nyhetsbyrån TT, som idag skriver att ovanligt många arabiska Jerusalembor blev av med sina permanenta ”uppehållstillstånd” 2008. De blev ”berövade … rätten att bo och leva” där, fyller TT i.

Det handlar egentligen om innehavare av ID-kort med status som ”permanent boende i Jerusalem”. Därav följer att man måste vara bosatt på den aktuella platsen om ett sådant kort ska vara giltigt. Om man i sju år oavbrutet bott i utlandet så upphör kortet att gälla. Det framgår inte att de som har sådana kort helt frivilligt har avstått israeliskt pass och medborgarskap. De flesta av östra Jerusalems fd. jordanska medborgare valde att göra det när staden återförenades 1967, och behöll sina gamla jordanska pass. Därmed kunde de fortsätta att besöka Jordanien och andra arabländer som då låg i krig med Israel. Idag föredrar alltfler av Jerusalems arabiska invånare att skaffa sig ett riktigt israeliskt pass, istället för ett ID-kort. Ironiskt nog är det ingenting som får antalet arabiska ansökningar om israeliskt medborgarskap och pass att öka mer lavinartat än internationella hot om att dela staden. Ingen vill riskera att hamna under palestinst styre – apropå utrikesminister Carl Bildts utspel om Jerusalem igår. 

TT:S DUBBLA (FOLK)-BOKFÖRING

Det förvanskade telegrammet om ID-kort är baserat på en text från Reuters. Men trogen sin pro-palestinska agenda har TT tagit bort avgörande information i sin version. Nämligen:

  • att ID-kort för ”boende i Jerusalem” upphör att gälla efter sju års oavbruten frånvaro eller om man upptar permanent boendestatus eller medborgarskap i utlandet
  • att de som blev av med sina ID-kort inte hade bott i staden på över sju år, utan bodde utomlands

Helt vanliga folkbokföringsregler, alltså. För Tidningarnas Telegrambyrå gäller det dock att maximalt demonisera Israel. Därför ströks ovanstående Reutersmaterial från TT-telegrammet, och man brydde sig inte heller om att låta Israel komma till tals. Haaretz rapporterar att siffrorna över indragna ID-kort visar att tusentals innehavare levde i andra länder sedan åratal tillbaka (inte i Gaza eller på Västbanken). Ministern Meir Sheetrit (Kadima), som var ansvarig för granskningen av ID-kortsfusket 2008, berättar till tidningen:

– Vi skickade ett informationsbrev [till varenda ID-kortsinnehavare som bott i utlandet i sju år] och varnade dem för att deras Jerusalem-ID skulle dras in. Vi gav dem tid att överklaga, och de som gjorde det drabbades inte

Han ger exempel på det fusk som uppdagades. I ett fall hade 32 personer registrerat sig som boende på en och samma falska adress, och stora summor har under årens lopp betalats ut i olika slags bidrag på falska grunder. De som har valt ID-kortet får rätt till exakt samma förmåner som ett medborgarskap, inkl. sociala förmåner, fri rörlighet i hela landet och rösträtt i Jerusalems kommunalval. Den enda skillnaden för dem som valt ID-kort istället för pass är att det inte ger rösträtt i parlamentsvalen.

Om inte TT hade velat göra ett falskt anti-israeliskt inlägg i debatten, så hade man kunnat nämna att den arabiska befolkningen i landet till övervägande majoritet vill fortsätta att tillhöra Israel. När det blev tal om att ge ett antal östliga delar av Jerusalem till den palestinska myndigheten blev det rusning efter israeliska pass från de boende i de hotade områdena.

Läs också:
Jordanien drar in medborgarskapet för palestinier bosatta där
TT:s Mellanösterntelegram är palestinska partsinlagor
Fd. TT-chef erkänner: ”Vi lägger till och drar ifrån”
Folkviljan i Jerusalem gör påtvingade EU-diktat irrelevanta
Jerusalem-araber: Vi kommer att bekämpa försöken att dela staden
Abu Toameh: Jerusalems araber föredrar israeliskt styre

Bloggar: Johan Ingerö, I Gilboas svala skugga, Sapere aude, 2, MXp, Dick Erixon, Erik Svansbo, Nima Dervish, Jonathan Leman, IiS, Rabnor, Israelnyheter, EoZ.

DN, Dag, N, SvD, Gp, Hd, Eu, Sk, Sr, A, SvD, DN, Dag, Blt, Vk, Vg, 2, R24, 2, S, Tv2, P, 2, C, 2, Kri, Y, 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: