Arabiska protester mot delning av stad i norr

I norra Israel, vid den libanesiska gränsen, ligger den lilla israelisk-arabiska staden Ghajar. På senare tid har staden skakats av demonstrationer (se även video), sedan den israeliska regeringen flaggat för att stadens norra del kommer att överlämnas till Libanon. De arabiska invånarna, som vill fortsätta tillhöra Israel, motsätter sig att staden delas och att ena halvan inlemmas i Libanon. Även libanesiska tidningar har rapporterat öppet om protesterna.

Arabiska protester i Ghajar: Vill fortsätta att tillhöra Israel

Den internatonella gränsen mellan Israel och Libanon delar Ghajar mitt itu. Israel lämnade säkerhetszonen i Libanon år 2000 i utbyte mot FN-garantier, och drog sig tillbaka till den internationella gränsen som går mitt genom staden. Norra Ghajar avskärmades med en gränsbarriär. Men i samband med Hizbollahs krig mot den judiska staten sommaren 2006 intog Israel tillfälligt den norra delen, och upprättade ett säkerhetsstängsel runt staden, till skydd mot Hizbollahterroristerna.

I samordning med FN är det nu dags att dra sig tillbaka till den internationella gränsen, men den israelisk-arabiska stadens invånare motsätter sig överlämnandet till Libanon. De vill att Ghajar förblir enad inom Israel. De fruktar också att de som hamnar under libanesiskt styre ska bli diskriminerade, då de tillhör den alawitiska sekten med ursprung i Syrien. Endast 500 invånare skulle förbli israeler i den södra delen, medan 1700 invånare i norra Ghajar skulle överlämnas till Libanon, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP. Stadens talesman, Najib Hatib, uttrycker invånarnas vanmakt till den israeliska tidningen Ynet, och kräver att staden förblir enad inom Israel:

– Vi är beredda att dö för att denna delning inte ska bli verklighet. […] Berlinmuren har redan rivits, och det får inte byggas en ny sådan mur här.

Om en delning blir av, vilket förefaller sannolikt, kommer invånarna i den norra delan av Ghajar att falla i händerna på den Iranstyrda shiamuslimska terroriströrelsen Hizbollah (”Guds parti”) som kontrollerar södra Libanon, men gränsområdet kommer även att patrulleras av FN-styrkan UNIFIL på den libanesiska sidan.

DN, Dag, Sk, SvD, Gp, Vk, Hd, A, DN, SvD, Dag, 2, 3, Sk, Gp, 2, Vk, Kt, R24, P, 2, Blt, Kri, Syd, Vg, Vl, 2, Tv2, Eu, 2, C, N, Sr, 2, Hd, 2, St

Läs också:
Bra initiativ av Carl Bildt: Uppmanar palestinierna att förhandla
Garm och JPost: Hamas gräver upp kristna lik – de ”förorenar” Gaza
Gudmundson om självutnämnda islamiska ledare
Folkviljan i Jerusalem gör påtvingade EU-diktat irrelevanta
Sparsamt leverne: Avanza går islamisternas ärenden
EoZ: Hamas till storms mot palestinsk skönhetstävling i Gaza
Gulan Avci om turkisk utestängning av kurdiskt parti
– samt MXP om Chanukka, I Gilboas skugga om slagträn i debatten, Erik Svansbo om bosättningar, Aqurette om ett öppet brev till Sveriges utrikesminister, Al Hamatzav om demografi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: