Lästips och kommentarer

De senaste dagarna har bjudit på flera stora nyheter och viktiga kommentarer gällande den israelisk-palestinska konflikten. Nedan kommenterar vi ett antal artiklar ur nyhetsskörden och ledarartiklarna:

I Sydsvenskan påminns vi om att orsaken till att fredsdiskussionerna mellan israeler och palestinier står stilla knappast är israeliska bosättningar eller vägran till kompromisser, såsom utrikesminister Carl Bildt tycks tro. Kolumnisten Mats Skogkär erinrar i den lysande artikeln Alltid ett skäl att tacka nej om att palestinierna så sent som i september förra året erbjöds en fredslösning av dåvarande israeliske premiärministern Ehud Olmert. Den svarade mot nästan alla av palestiniernas högsta krav, både gällande bosättningar och Jerusalem:

En palestinsk stat bestående av Västbanken och Gaza med östra Jerusalem som huvudstad är vad palestinierna erbjudits av Israel och avböjt. Mer än en gång. Senast i september 2008. […] Men att ge palestinierna ett fredserbjudande de inte kan tacka nej till tycks dömt att misslyckas.

Mahmoud Abbas, palestinska myndigheten

Mahmoud Abbas, palestinska myndigheten

Detaljerna i det israeliska fredserbjudandet kan läsas i Haaretz från igår samt i denna intervju med Olmert, och vi har tidigare rapporterat om dess huvuddrag. Nyhetsbyrån TT skriver för första gången om saken idag, efter att ha tigit om fredsförslaget och palestiniernas vägran att ta det till sig när det kom 2008. Däremot skickade nyhetsbyrån igår ut den palestinske presidenten Mahmoud Abbas cyniska utspel om att det kan ”bli fred på ett halvår”. Hans villkor är att alla palestiniernas krav levereras på en silverbricka innan förhandlingarna, och utan att något av Israels önskemål uppfylls.

Även Per Gudmundson på SvD:s ledarsida tar upp Israels fredserbjudande på ett mycket klargörande sätt. Han noterar också att israelerna är frustrerade över utrikesminister Carl Bildts (sedermera nedröstade) EU-förslag, som sökte kringgå FN-resolutioner och fredsavtal. Bildt ville låta palestinierna få allt de kräver utan att behöva nå en förhandlad fredsuppgörelse med Israel. Det motsvarar vad de mest fanatiska regimerna, såsom Iran, Syrien och Libyen, krävt. SvD menar också att den svenska Mellanösternpolitiken och biståndet bortser från vem det är som är oresonlig: Därför driver Carl Bildt israelerna till vansinne:

Carl Bildts lätt arroganta stil […] understryker somliga israelers intryck av att Bildt inte bara framfört de krav som förväntas under ett EU-ordförandeskap, utan att han har gjort det med iver och inlevelse. Som om han verkligen ville sätta Israel på plats. Att höstens stora Sverigenyhet har varit att vår största dagstidning sprider vandringssägner om organstöld, rotade i antijudiska myter, utan att klandras av regeringen, har knappast byggt broar. I Israel upplevs EU:s och Sveriges ständiga kravställanden som väl ensidiga. Inte utan visst fog.

I förra veckan presenterade israeliska medier läckta detaljer ur vad som sannolikt var den förra israeliska regeringens förslag till palestinierna. […] Palestinierna ska ha nekat. Igen. Vilka är oresonliga?

 

Hamasmöte, Gaza 14/11 2009 (Reuters)

I måndags firade den Iranstödda terrorgruppen Hamas sitt 22-årsjubileum. TT skrev en kort notis som varken nämnde att det handlar om en grupp som har terrorstämplats av både EU och FN, eller att den mördat tusentals civila israeler och hållit den kidnappade Gilad Shalit fången sedan tre år tillbaka. Nyhetsbyrån mumlade dock om att Hamas ”formellt” strävar efter Israels utplåning. Som vanligt får vi den ocensurerade bilden endast om vi tar oss till originaltexten från AFP: Hamas PM vows to ‘liberate Palestine’ at Gaza rally:

Hamas premiärminister Ismail Haniya sade till de tiotusentals Hamassupportrarna på 22-årsdagen av gruppens bildande, att den är fortsatt fast besluten att eliminera Israel.

– Vi ger aldrig upp Palestina från floden till havet, sade Haniya till folkmassan, och syftade på det brittiska palestinamandatets gränser före 1948 mellan Medelhavet och Jordanfloden [som inkluderar Israel].

Ord och inga visar alltså. Men detta hindrar inte svenska diplomater från att gå ut och förnedra sig och Sverige offentligt. Och då tänker vi inte främst på den svenske Moskvadiplomaten som haffades med insmugglade damunderkläder och visades upp för en mångmiljonpublik i rysk TV. Nej, snarare på Sveriges andreman och konsul vid generalkonsulatet i Jerusalem, Anna Brodin.

Hon anser att EU bör närma sig Hamas, och hävdar felaktigt att terroristerna accepterat ”1967-års gränser”. Hon syftar på de tillfälliga och osäkra vapenstilleståndslinjerna som gällde fram till att de våldtogs av bl.a. Jordanien i ett nytt anfall 1967. Hamas har alltid varit tydliga med att det inte alls handlar om att acceptera några gränser (eller att erkänna Israels rätt att existera). Det kan på sin höjd bli tal om en 10-årig paus i utplåningsförsöken mot Israel, en så kallad ”hudna”. Dessutom kräver Hamas att alla planer på en tvåstatslösning skrotas. De kräver att Israel förvandlas till ännu en palestinsk stat genom att de utlandsfödda ättlingarna till fd. flyktingar ska få immigrera till Israel istället för till en framtida palestinsk stat. Det är förvånande att sådana här stämningar florerar på en svensk utlandsmyndighet. Än så länge har ingen anmälan gjorts till JK. Tidningen Världen Idag har intervjuat Anna Brodin: Konsul vill att EU närmar sig Hamas:

– Hamas utvecklades mycket när de väl kom i regeringsställning och fick sina framgångar i valet. Det är något som vi kanske inte riktigt har granskat, hur långt de gick och hur diskursen förändrades under den perioden – och hur den faktiskt har fortsatt att förändras. Det har inte uppmärksammats särskilt mycket.

Ja, en ”utveckling” efter att Hamas kom i ”regeringsställning” genom att kasta ut Fatahpolitikerna i koalitionen till sin död från hustak, var att bombkriget mot civilbefolkningen i Israel intensifierades. Hamaskriget skadade självklart chanserna till fred, eftersom det gjorde det tydligt för israelerna att tillbakadraganden från omtvistat område inte nödvändigtvis är synonymt med fred.

UPPDATERING 18/12 KL. 10.45: Världen Idag rapporterar att riksdagsledamöter avvisar Brodins förslag: Inte aktuellt att tala med Hamas.

En annan nyhet som dominerade hela världens nyhetsmedier på måndagen och tisdagen gick dock inte att hitta bland de publicerade telegrammen från Tidningarnas Telegrambyrå eller i de statsstyrda iranska medierna. Det var den brittiska tidningen Times avslöjande (här och här) att Iran utvecklar en detonator för atombomber. Det betraktas som ytterligare bevis för Irans kärnvapenprogram. Om inte Dagens Nyheter och Expressen hade satt sig ned och själva rapporterat om avslöjandet så hade nyheten gått svenska tidningsläsare helt förbi pga TT:s mörkläggning. USA uppmanar nu till hårdare sanktioner mot mullaregimen. DN rapporterar: ”Iran arbetar på atombomb”:

Det visar hemliga dokument som tidningen The Times har läst. Enligt tidningen har Iran kommit långt i framställningen av kärnvapen. Dokumenten som citeras av The Times är från 2007 och beskriver hur Irans kärnfysiker arbetar på en detonator till en atombomb.[…]

Detonatorn är en så kallad neutrondetonator som enligt civila experter som tidningen talat med inte kan ha något annat civilt eller militärt användningsområde än att användas för att utlösa en atombomb.

Tzipi Livni och utrikesminister David Miliband

Svenska medier rapporterade också i måndags, via TT, att palestinska grupper försökt att i brittisk domstol få fd. utrikesministern Tzipi Livni ”arresterad” i Storbritannien. Hon skulle ha begått ”krigsförbrytelser” när hennes regering försökte stoppa Hamas bombardemang från Gaza för ett år sedan, menade dem. TT var dock inte lika intresserad av den brittiska regeringens åtgärder mot aktivisternas kupp. Även de brittiska tidningarna fördömde palestinaaktivisternas tilltag. Nu är en lagändring på gång i Storbritannien som kommer att stoppa politiskt iscensatta okynnesanmälningar, rapporterar Haaretz idag. Både den brittiske utrikes- och premiärministern kontaktade Livni, bad om ursäkt, och slog fast att hon alltid är varmt välkommen:

– Israel är en strategisk partner och nära vän till Storbritannien. Vi är fast beslutna att värna och utveckla våra relationer, sade utrikesminister Miliband.

TT var förresten noga med att i sin version stryka den del av citatet där Israel beskrivs som en nära vän och partner.

Goldstonerapporten förordar att Israel (och naivt nog också terrorgruppen Hamas) själva utreder kriget och i förekommande fall straffar övertramp.

Innan beskedet om brittisk lagändring förberedde sig även israeliska medborgarrättsgrupper och terroroffer på att, som svar, använda samma brittiska lag för att se till att varje palestinsk terrorist, finansiär och medhjälpare som reser till Storbritannien grips och ställs inför rätta.

Till sist, en bild från ett zoo i det Hamasstyrda Gaza. Djurparken har både tigrar, kameler och apor, men saknar zebror. Nyhetsbyrån AP har bilder på hur man löser den saken:

Inför Eid al-Adha i Gaza tejpas och målas åsnor för att se ut som zebror (AP)

SvD, Dag, Gp, Blt, Bt, T, Sr, 2, Vk, 2, N24, Eu, S, C, Syd, 2, 3, Hd, 2, 3, Smp, B, Svt, 2, NA, 2, 3, SvD, 2, 3, 4, DN, Dag, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Gp, 2, 3, 4, 5, Sk, 2, 3,

Läs också:
Sylvia Asklöf Fortell: Antisemitism ökar i Malmö
GP: Inget straff för åsiktsdiskriminering på Migrationsverket
Sapere aude: Hamas vill utplåna Israel. Vad vill Carl Bildt?
Alf Svensson (KD): ”Ingen fred om Jerusalem delas”
Rapport i norsk tidning: Islamistiska terrorattentat har ökat kraftigt 2009
Nima Dervish: Iranska regimen piskar, kör över och puttar ut dissidenter (video)
Barry Rubin, skribent i JPost om palestiniernas strategi
Dick Haas: Abbas fortsätter att styra med dekret
Israelnyheter: Inget nytt från Catherine Ashton
– samt Dick Erixon om terroristvärvning på Internet, Gudmundson om sin SvD-ledare, Al Hamatzav om Belgiens konsulat, MXp om Caroline Glick.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: