Lögnen om ”judisk kolonialism” (BILDER)

Den 15 december publicerades följande text på den engelska bloggen Point of no return. Kvinnan bakom bloggen är journalist och fyrbarnsmor. Hon är född i Storbritannien, men båda hennes föräldrar är judiska flyktingar från Bagdad. Av de ca 150.000 judar som för drygt 60 år sedan bodde i Irak återstår idag färre än tio.

I många av samtalen kring Mellanöstern förekommer en utbredd myt om att judar är inkräktare från Europa och USA – vita västerlänningar som kommit för att ”kolonisera” och ”stjäla land” från den ”ursprungliga” palestinska befolkningen vilka den rätteligen tillhör. Denna myt, som hämtar kraft från marxistisk terminologi, fick ökad legitimitet efter 1967 när Israel annekterade Östra Jerusalem och ”erövrade” Västbanken. Idén om ”ockupation” och bruket av ordet ”bosättare” förstärker idén om israelisk ”kolonisering” av ”arabiskt” land.

Kibbutzen Kfar Etzion strax sydväst om Betlehem (på det som idag beskrivs som ”ockuperad” mark) hette från början Migdal Eder. Den grundades 1927, och en stor andel av grundarna var judiska flyktingar från Jemen.

Bortsett från att anta att palestinierna måste vara de sanna infödingarna eftersom de ser autentiskt ”bruna” ut, förstärker kolonialismmyten en annan myt: judar är inte ett folk, förtjänta av rätten till självbestämmande, utan en religion. Således talar antisionister ständigt om amerikanska medborgare med judisk tro, tyskar med judisk tro och t.o.m. araber av judisk tro. Vid tiden för den Franska Revolutionen sade Clermont-Tonnere angående judarnas frigörelse: ”Judarna som folk måste nekas allt, och judarna som individer måste erbjudas allt.” Den judiska folkgruppen skulle på något vis försvinna, och kvar skulle endast finnas franska medborgare av judisk tro eller härkomst.

På sistone har idén om att judarna inte är ett folk utan en brokig skara konvertiter fått ett lyft av Tel Aviv-professorn Shlomo Sand, vars bästsäljande bok, The Invention of the Jewish People, (ung. ”uppfinnandet av det judiska folket”, ö.a.) nu finns på engelska. Sands teorier bygger på Arthur Koestlers alster, mannen som populariserade idén om att ashkenaziska judar härstammar från den turkiska stammen khazarerna. Bägge männen underminerar Israels legitimitet genom att dra slutsatsen att judarna inte har någon koppling till Palestina. Genetiska studier kastar dock misstro över Koestlers teori: de visar att judar från öst och från väst har mer gemensamt med varandra, och är genetiskt närmare besläktade med icke-judar från Mellanöstern – kurder i synnerhet – än med de icke-judiska befolkningsgrupper de levt bland.

Stadsdelarna Beit Israel och Mea Shearim på 30-talet. I horisonten syns den lilla kulle på vilken stadsdelen "French Hill" byggdes på 1970-talet. Som synes öde.
Stadsdelarna Beit Israel och Mea Shearim på 30-talet. I horisonten syns den lilla kulle på vilken stadsdelen ”French Hill” (i det som idag kallas det ”ockuperade” östra Jerusalem) byggdes på 1970-talet. Som synes öde.

I juni uttalade president Obama en annan myt: Israel skapades som botgöring för Förintelsen I Europa. Denna myt skymmer det faktum att varje arabstat är lika mycket en skapelse av Västerländsk kolonialism. Den bortser också från det faktum att institutionerna för den judiska staten i vardande etablerades årtionden innan Ben-Gurion läste upp Israels självständighetsförklaring.

Vi hör eller läser ofta om hur Israel befolkas av fläsktuggande, icke-judiska ryssar och bosättare från Brooklyn. Men dessa grupper är marginella. Vi får nästan aldrig höra att 40 procent av Israels judar kan härleda sitt ursprung till muslimska eller arabiska länder. Det stora flertalet av dessa judar flyttade helt enkelt från ett hörn av den ”arabiska” världen till den kustremsa i Mellanöstern som är känd som Israel.

En kurdisk-judisk kvinna bakar pitabröd på en Moshav i norra Israel.

Fram till att de fördrevs för 50 år sedan hade till exempel judar varit bofasta i Irak sedan babylonierna förvisade judarna från Jerusalem för nästan 3000 år sedan. Under tidigt 1900-tal var Bagdad den tredje mest judiska staden i världen, efter Thessaloníki (Grekland) och Jerusalem. Judarna kan sägas ha ett lika legitimt anspråk på Bagdad som palestinierna har på Jerusalem.

Araberna är relativt sett nykomlingar i området; den ”arabiska” världen är felbenämd. När araberna erövrat det land som till stor del bebotts av judar och kristna under 600-talet hade judarna levt där i ett tusen år. Folk i Väst tenderar att tillämpa en vanlig missupfattning på alla judar, och låna den kristna tanken om att judarna har dömts till att vandra från land till land utan något land att kalla sitt eget. Men förutom att det alltid har levt judar i Palestina har Mellanöstern och Nordafrika varit bebodda av judar i 2000 år utan avbrott. Om det är så att endast infödda invånare har några politiska rättigheter, så är judarna så inhemska som något folk som lever i Mellanöstern kan vara.

Brandrök från det judiska kvarteret i Gamla Stan (i det som idag kallas det ”ockuperade” östra Jerusalem) under Självständighetskriget 1948. Till vänster om röken syns kupolen på Tiferet Israelsynagogan.

Denna judiska närvaro har nått sitt slut under de senaste 50 åren. Arabförbundet beslöt att utkräva hämnd på försvarslösa judiska medborgare i arabiska länder om delningen av Palestina gick igenom. Samma dag som fem arabiska arméer invaderade den nya judiska staten annonserade Arabförbundets sekreterare Azzam Pasha: ”Detta kommer att bli ett utrotningskrig och en världsomvälvande massaker vilken kommer att omtalas på samma vis som de mongoliska massakrerna och korstågen”.

De arabiska regeringarna förklarade faktiskt två krig 1948. De förlorade det militära kriget mot den nyfödda judiska staten Israel, men de utfärdade en andra krigsförklaring, mot en miljon judiska medborgare. Detta krig vann de med enkelhet, genom en policy bestående av skrämsel, förtryck, förföljelse och sporadiska utbrottt av våldsamheter. Resultatet är att det endast finns 4 500 judar kvar i de arabiska länderna.

Yu Aw, en av fyra synagogor i Herat (Afghanistan) används idag som skola. Endast en jude finns kvar i Afghanistan.

Att judar ”stjäl arabisk mark” är en kränkande vändning av sanningen. Judar i tio arabiska länder fråntogs sina rättigheter och blev i de flesta fall fördrivna från sin egendom. World Organisation of Jews from Arab Countries uppskattar att judar I arabiska länder förlorade många miljarder mer i tillgångar än palestinierna, och lika mycket land som fyra gånger Israels storlek.

Sett till dessa omständigheter har arabisk antisemitism inte varit mindre viktig för Israels tillkomst än Förintelsen. Araberna är skyldiga judarna mycket. Det är dags för världen att sluta se på konflikten genom förvrängda, europacentrerade glasögon.

Ben-Zion Israeli (i mitten, med keps) reste runt i Mellanöstern på jakt efter lämpliga palmsorter att odla i Israel. Här är han tillsammans med judiska invånare i byn Sindoor i Kurdistan. Året är 1934.

Översättning: Adam Eberhag.

RELATERADE LÄNKAR

VIDEO! I en tidigare bloggpost finns Youtubelänkar till en film om de judiska flyktingarna från arabvärlden.

Justice for Jews from Arab Countries

The Forgotten Refugees

Tre artiklar som gör processen kort med Shlomo Sands bok, The Invention of the Jewish People:

Mer läsning om ”teorin” att ashkenaziska judar härstammar från khazarerna:

  • Hammer m fl i den vetenskapliga tidskriften PNASJewish and Middle Eastern non-Jewish populations share a common pool of Y-chromosome biallelic haplotypes
  • Despite their long-term residence in different countries and isolation from one another, most Jewish populations were not significantly different from one another at the genetic level. Admixture estimates suggested low levels of European Y-chromosome gene flow into Ashkenazi and Roman Jewish communities. A multidimensional scaling plot placed six of the seven Jewish populations in a relatively tight cluster that was interspersed with Middle Eastern non-Jewish populations, including Palestinians and Syrians. Pairwise differentiation tests further indicated that these Jewish and Middle Eastern non-Jewish populations were not statistically different. The results support the hypothesis that the paternal gene pools of Jewish communities from Europe, North Africa, and the Middle East descended from a common Middle Eastern ancestral population, and suggest that most Jewish communities have remained relatively isolated from neighboring non-Jewish communities during and after the Diaspora.

  • Khazarteorin omhuldas däremot av den kände David Icke (som nyligen gästade Göteborg). Han är annars mer känd för sin teori att 5-12 fot (1,5-3,7 m) långa blodsugande reptiloider, med förmågan att ändra form, från stjärnsystemet Alpha Draconis ligger bakom en världsomspännande konspiration mot mänskligheten. Bl a det brittiska kungahuset består av sådana reptiloider. Khazarteorin är även allmänt förekommande bland nynazister.

Dagen VI SDS 2 3 DN Expressen AB 2 HD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: