Kastrup ”skulle sprängas”: två palestinier omhändertogs i Malmö

Enligt Kvällsposten omhändertog SÄPO natten till nyårsafton två palestinska män sedan man fått tips om att de tillverkade en bomb i en lägenhet i Malmö med koppling till den ene av männen. Uppgifter gör enligt tidningen gällande att bomben skulle användas för att spränga julresenärer på Kastrup, där också många svenskar passerar.

Säkerhetspolisen sprängde en misstänkt bombfabrik i Malmö natten till nyårsafton. Två män togs in. Bomben skulle enligt uppgift användas för en attack mot Kastrup. Tillslaget gjordes före midnatt i onsdags.

Polisen hade fått tips om att männen tillverkade en bomb i en lägenhet på Smedjekullsgatan i Malmö. [Det] fanns två statslösa palestinska män i lägenheten, båda i 20-30-årsåldern. Den ene var känd av polisen och hade anknytning till lägenheten.

Men de båda palestinierna gjorde då ett motdrag:

Då polisen slog till begärde båda männen asyl i Sverige. Gränspolisen i Malmö kopplades in.
– De som omhändertogs är nu asylsökande. De finns hos migrationsverket, bekräftar Sven-Olof Kajrup, gruppledare på gränspolisenheten i Malmö.

Kvällspostens reporter drar slutsaten att de båda inte delgivits brottsmisstanke ännu, och varken SÄPO eller polisen vill i nuläget ge fler detaljer om den pågående utredningen, av sekretesskäl.

EN UTVÄG?

Att vända sig till Migrationsverket med en asylansökan för att undgå ett terroristgripande kan dock vara ett smart drag, av flera skäl. Det är svårt att föreställa sig en mer välvilligt inställd svensk myndighet än just Migrationsverket. Där har man inte alltid haft en helt glasklar linje gällande terroristgrupper, och frågan är nu vilken, om ens någon, betydelse verksamheten i bombfabriken får för männens asylprövning.

Migrationsverket har nämligen under de senaste åren varit indraget i en rättstvist med en chef på verket som man hade avskedat för att han på sin fritid bloggat om sitt stöd till Israel och landets rätt att existera. Man vände sig också emot hans fördömande av terrorism. Vid rättegången uttryckte Migrationsverkets ombud åsikten att sheikh Yassin, en fd. ledare för terrorgruppen Hamas, i själva verket var en ”palestinsk frihetskämpe”. I enlighet med denna policy ansågs det därför helt i sin ordning att en kvinnlig chefskollega på Migrationsverket och medlem i Palestinagrupperna öppet kunde blogga från sitt perspektiv, och till och med organisera ett privat möte med Hizbollahs terroristledare, som hon sedan prisade offentligt. Men även Migrationsverkets palestinaaktivist stödde den avskedshotade kollegan, och tingsrätten gav honom rätt. Efter att inledningsvis ha vägrat att acceptera domen har Migrationsverket nu, efter JO-kritik och en förlikning, tagit tillbaka honom i tjänst.

Det ska bli intressant att se hur Migrationsverket agerar i fallet med de två palestinska männen som ertappades i bombfabriken i Malmö.

(Via Per Gudmundson).

Läs också:
EoZ: Hamas tackar det Sverigefinansierade biståndsorganet UNRWA
Kim Milrell och Pierre samt ESC Today om Israels schlagerkandidat
Erik Svansbo: Palestinaglasögon förvrider journalistiken
I Gilboas svala skugga: Debattartikel av Israels bitr. utrikesminister (sv.)
Dore Gold om Jerusalem (video)
Jerusalem Post ser förändring i Obamaadministrationens Mellanösternpolitik
Point of no return om den judiska flykten från Jemen 2009

UPPDATERING: Läs också Dick Erixons inlägg Att förstå Israel.

Andra bloggar: Hellström, IiS, MXp, JiM.

DN, SvD, Dag, Gp, Ns, Sk, Syd, Tra, Hd, DN, Ns, 2, Hd, 2, SvD, 2, 3, DN, 2, Gp, 2, 3, Dag, 2, 3, 4, 5, Vg, 2, Syd, 2, 3, Kri, Kt, Sk, 2, P, 2, B, Ex, 2, Vk, St, Ft, Ek,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Organisationer, Politiken, Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: