Palestinierna stoppar hjälpleveranserna till Gaza igen

Palestinska islamister stoppade från och med torsdagen hjälptransporter från att passera in från Israel till Gaza genom att anfalla gränsövergången Kerem Shalom med granatbeskjutning. Dussintals lastbilar blev stående på den israeliska sidan, skriver Haaretz. Gränssoldater anfölls även dem med en palestinsk anti-tankmissil. Palestinierna bombarderade också israeliskt territorium med flera qassamraketer, och avfyrade en Katyushamissil mot storstaden Ashkelon. Bloggen Israelnyheter hänvisar till rapporterna i Haaretz och Jerusalem Post och skriver:

Beskjutningen ledde bl.a. till att gränsövergången Kerem Shalom stängdes på obestämd tid. Tre av granaterna slog ner i närheten av gränsövergången. Stängningen betyder att de hjälpsändningar som skulle passera gränsen till Gaza får vänta på bättre tider.

Granaterna ledde inte till några personskador i Israel däremot lyckades palestinierna alltså avbryta hjälpsändningarna till sig själva.

[…] En militärtalesman sade att det relativa lugnet i gränsområdena till Gaza efter kriget i januari 2009 antagligen bara är tillfälligt och att invånarna måste förbereda sig på nya strider.

I vanlig ordning skrev inte ”nyhetsbyrån” TT ett enda ord om de palestinska angreppen under dagen, eller deras stoppande av hjälpleveranserna. Istället inväntade man Israels svarsinsatser efter raketanfallen, för att hellre kunna sätta en rubrik om det. De palestinska anfallen mot Israel nämns bara helt kort, och utan att nudda vid de attackerade matleveranserna. Svenskt mediefokus brukar annars ligga på att vidarebefordra palestinska anklagelser om en israelisk ”blockad” mot det Hamasstyrda Gaza. Detta trots att fri passage gäller för obegränsad mängd mat, medicin och bränsle, så länge leveranserna inte utsätts för palestinska anfall. Och trots att Gaza även gränsar till Egypten.

Annat är det när FN stoppar leveranserna, som man gjorde till 1 miljon människor i Somalia häromdagen, efter hot och attacker från terroristerna i al-Shabaabmilisen. Och det palestinskledda FN-organet UNRWA, finansierat till stor del av Sverige, stoppade matleveranserna till Gaza i februari, sedan det visat sig att biståndet stals av Hamas istället för att nå befolkningen.

Hd, DN, SvD, Gp, D, Syd, 2, Vlt, Blt, Tra, Ns, Vg, 2, 3, 4, Hd, SvD, Sk, Y, Kri, Hd, Gp, D, Blt, Vlt, Syd, DN, D, Hd

Se också:
Video: Två palestinska Katyushamissiler slår ned i Ashkelon (dec. 2008)
JPost: Palestinier skjuter ihjäl 21-årig egyptisk gränspolis vid Gaza
AFP: Torg i Ramallah döps efter kvinnlig palestinier som mördat 38 israeler
Palestinsk tidning: Nu har Gaza cement för bostadsbyggande igen
EoZ: Hizbollah förbannade på Hamas efter bombexplosion i Beirutkällare
Palestinsk tidning med bilder från Gaza (nov. 2009)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annons
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: