Terrorsupportrarnas kritik mot skyddsbarriären avslöjad

SKULLE HA KRITISERATS OAVSETT VAR DEN GICK

Palestinaanhängare har länge kritiserat Israels försvarsbarriär mot Västbanken, som lyckats begränsa de nästan dagliga palestinska terrororgierna i Israel. Ett knep de ofta använt är att säga att barriären hade varit OK om den bara hade byggts på vad de kallar ”gränsen” mellan Israel och Västbanken, trots att någon sådan gräns aldrig funnits. Men när Israel nu planerar en annan barriär i Sinai, på en verkligt existerande gräns med ett grannland, så möts även det med fördömanden. Därmed är aktivisternas verkliga avsikter avslöjade.

Skyddsbarriären mot Västbanken går där den bäst kan försvara civila mot terrorangrepp. Den är tillfällig, har flera gånger flyttats efter klagomål, och kan justeras eller helt tas bort när palestinierna avbrutit sin terrorism. Men palestinaanhängare kräver att skyddsbarriären ska gå längs med något de kallar ”gränsen” mot Västbanken. Det de menar är i själva verket de osäkra och sedan länge försvunna vapenstilleståndslinjerna efter den arabiska invasionen som slutade 1949. Men de linjerna visade bara hur långt irakiska, egyptiska, syriska och jordanska stridsvagnar hade lyckats invadera Israel innan de kunde stoppas. De är helt slumpmässiga och speglar varken skyddsbehoven eller parternas anspråk på marken (exempelvis hamnade Klagomuren på den arabiskockuperade sidan). De kallades också ”Gröna Linjen” och varade från krigsslutet 1949 fram till 1967, men erkändes aldrig som gräns av varken FN, arabvärlden eller Israel.

Vapenstilleståndslinjerna var endast tillfälliga i väntan på förhandlingar om verkliga gränser. Linjerna annulerades dock i samma ögonblick som Jordanien återigen anföll Israel över just de linjerna i juni 1967, och därmed upphävde vapenstilleståndet. Palestinaanhängarnas strategi, i brott mot FN-resolution 242, är att Israel ska vara precis så utsatt som det var innan det blev invaderat på nytt. De kallar det ofta manipulativt för ”1967-års gränser”, och menar då före angreppet i juni 1967. Allt detta är känt sedan tidigare.

FÖRDÖMS ÄVEN NÄR DEN GÅR UTMED ERKÄND GRÄNS

Men igår rapporterades att Israel planerar att förstärka landets södra gräns mot Egypten i Sinaiöknen. Varför det överhuvudtaget blev en notis i Sverige om det är obegripligt. En barriär ska byggas (inte att förväxla med den som Egypten bygger mot smugglingstunnlarna i Gaza) exakt längs med landets internationella och erkända gräns med Egypten i Sinai. Men då möts även detta av kritik på allsköns pro-palestinska websidor.

Därigenom avslöjas att det egentliga skälet till kritiken mot barriären vid Västbanken inte har någonting med stängslets placering att göra. Samma kritik kommer nämligen när Israel drar en skyddsbarriär exakt på sin internationellt erkända gräns till Egypten. Vad det handlar om är att palestinaanhängarna helt enkelt vill förhindra Israel från att försvara sig mot terrorism överhuvudtaget och någonstans, eftersom man stödjer terrorn. De är helt enkelt oroliga för att terrorism inte längre kommer att fungera, och att allt färre israeler kommer att kunna mördas.

Det planerade stängslet på israelisk-egyptiska gränsen

Det planerade stängslet på israelisk-egyptiska gränsen

I en helt rubbad artikel från Aftonbladets ”världen”-korrespondent Wolfgang Hansson, tas kritiken mot det här helt banala projektet ett steg längre. Inte nog med att det nu blir svårare för terrorister att mörda israeler. Staketet nere vid den egyptiska gränsen skulle dessutom utgöra ett ”hot mot fredssamtalen” med palestinierna (!), skriver han. Detta trots att de inte på något sätt berörs av stängslet som ska gå längs med Egyptens och Israels gemensamma gräns i Sinaiöknen (se bilden). Hansson skriver:

Kombinerat med ett nytt robotförsvar är risken stor att murarna ersätter en verklig fred. Senaste murbygget är ett led i premiärminister Benjamin Netanyahus politik att skapa säkerhet för Israel utan att tvingas göra några smärtsamma eftergifter. […]

Han är rädd att nu när Israel lyckats stoppa terrorattacker med muren mot Västbanken så ska presumtiva självmordsbombare och terrorister istället försöka ta sig in via Egypten. […]

I grunden handlar detta om Israels vilja att skapa fred med palestinierna. Verklig fred kräver förhandlingar. […] Problemet är att det verkar som Israels regering väljer murar och robotförsvar istället för fredsförhandlingar.

Dels är det alltså fel att upprätta ett ”robotförsvar” mot palestinska missilangrepp från Gaza. Och att ha ett fungerande gränsstängsel i Sinaiöknen som inte kan infiltreras av terrorister hotar alltså freden, enligt Hansson. Så långt har stödet till terrorism gått i svenska medier, att man kritiserar den sida som försvarar sig. Inte terroristerna som anfaller.

Men det är oklart om Hansson ens har begripit var barriären är tänkt att gå. Hur kan en barriär i Sinaiöknen på gränsen till Egypten hota fredssamtalen med palestinierna? Det finns ju inga palestinier där. Och vem är det som vägrar att fredsförhandla, förresten? Hansson kanske har missat att det är palestinierna som utfärdat förhandsvillkor, och vägrar både att sätta sig i fredsförhandlingar eller att erkänna den judiska staten. Detta trots att Israel erkänt behovet av en palestinsk stat och stoppat bosättningsbyggandet på Västbanken.

Ordet ”mur”, för att beskriva det planerade gränsstängslet, kommer för övrigt från TT:s lika befängda rubrik på sitt telegram, trots att alla internationella nyhetsbyråer, inkl. BBC, talade om barriär eller stängsel. Detta är ett skolexempel på hur TT:s propaganda får återverkningar på hela den svenska Mellanösternrapporteringen, som tyvärr förvandlats till ett stort skämt, med några få lysande undantag.

Israel kommer, enligt premiärminister Benyamin Netanyahu, för övrigt fortsätta att välkomna de många afrikanska flyktingar som flyr det arabiska folkmordet i Darfur och rasismen i Egypten. Ofta till fots genom Sinai, och under risk att skjutas ihjäl av egyptiska vakter. Den planerade gränsbarriären ska dock skydda mot människosmugglare, illegal arbetskraft samt bl.a. al-Qaida-terrorister som flera gånger anfallit israeler i Sinai, och försöker infiltrera gränsen.

Videoklippet nedan handlar om en afrikansk familj som flyr Sudan och Egypten på väg till Israel. På väg över gränsen blir dottern fast på den egyptiska sidan, och de hotfulla egyptiska gränsvakterna vägrar att hjälpa till. Flickan är försvunnen med föräldrarna inne på den israeliska sidan. Efter ett antal omtumlande insatser från frivilliga israeler lyckas familjen till sist återförenas i Israel, där föräldrarna fått jobb och kan börja ett nytt liv:

SvD, 2, A, DN, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 2, 3, 4, 5, D, 2, 3, 4, Gp, 2, Vlt, 2, 3, Blt, 2, Vg, 2, 3, Tv2, 2, 3, P, 2, 3, 4, Vl, 2, N, Sk, 2, 3, Syd, 2, Tra, Ns, Kri, Hd, 2, Bt, 2, C, Svt, 2, 3, B, Pt, H, D, F, E, Sr, 2, 3, 4, A, , E

Läs också:
Palestinierna stoppar hjälpleveranserna till Gaza igen
Ahmadinejad-beundraren George Galloway utsparkad från Egypten på livstid
I Jpost: Palestinierna i färd med att starta nytt anfallskrig från Gaza
Dick Erixon: Palestinierna har skjutit 20 missiler in i Israel
Al-Hamatzav: Egypten och Hamas
Den tillfälliga observatörsstyrkan i Hebron (TIPH) kan snart få komma hem efter 13 år
IDF: 1 miljon afrikanska flyktingar söker sig till Israel (okt. 2009)
Financial Times: EU:s nya ”utrikesminister” Catherine Ashton sågades vid fotknölarna
Economist: ”Catherine Ashton var verkligen inget speciellt”
I SvD: Recension av boken Judiskt liv i Indien

MXp, IiS, Ilya Meyer

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: