”Hon hade hittat på allting”

I radions program Konflikt i P1 har korrespondenten Cecilia Uddén gjort ett intressant och ovanligt reportage från Gaza. Tillsammans med bl.a. DN:s fd. Mellanösternkorrespondent Lotta Schüllerqvist skildras hur Gazaborna försöker att komma vidare i sviterna efter Hamas mångåriga raketkrig mot Israel, som kunde stoppas först förra vintern genom operation Gjutet Bly.

För ovanlighetens skull sätter programmet strålkastarljuset på hur det är att leva i Hamas järngrepp. Vi får bl.a. höra den gripande berättelsen om en kvinna som förlorat flera släktingar i kriget, men också om hur palestinska journalister grips och riskerar livet om de rapporterar misshagligt om Hamasregimens ”politik”. Även befolkningens rädsla för Hamas och för ett nytt Hamaskrig mot Israel beskrivs på ett ovanligt öppet sätt. Uddén berättar om ”psykiska effekter” som gör att Gazaborna känner sig pressade att ljuga om kriget i kontakter med utlänningar (14 min 45 sek in):

Jag träffade en flicka förra året under kriget, som hörde till dem som grät hejdlöst och berättade om hur hennes farfar och morbror dödats under kriget. Och om hur hennes familj förlorat allt och levde i tält och utan rinnande vatten.

Men sedan, när jag kom tillbaka till henne ett par månader senare, så visade det sig att hon hittat på alltihop. Hennes hem var inte bombat, hon bodde inte i något tält, farfar hade inte dött i kriget utan före kriget.

Men den här flickan, Iman, hade fantiserat ihop allting utifrån en sorts överlevnadsskuld och en önskan att också tillhöra de som lider.

Uddén förtjänar respekt för att hon vågar ta upp de här trovärdighetsproblemen.

Hamasdiktaturen i Gaza har blivit alltmer paranoid, vilket drabbar också dem som indirekt eller direkt stödjer regimen från utlandet. Det illustrerades tydligt vid årsskiftet, då europeiska aktivister från ”Viva Palestina” hade organiserat en ”Gaza Freedom March” till området. Vänsterjournalisten och aktivisten Amira Hass, som själv deltog i aktionen, skrev i förra veckan om hur Hamas behandlade palestinaaktivisterna:

Vid midnatt, ungefär 12 timmar efter att vi lämnat Kairo, kom vi fram till ett hotell i Gaza. Där väntade den första överraskningen. Hamas ingrep mot en [palestinsk] vän som kommit för att ta med mig hem på ett besök. Vi meddelades att gäster inte har tillåtelse att bo i privata hem [vilket flera av aktivisterna hade planerat att göra]. […]

Återigen med hänvisning till ”säkerhetsskäl” upptäckte aktivisterna på torsdagsmorgonen en kedja av barska Hamasmän som förhindrade dem från att lämna hotellet (som ägs av Hamas). Säkerhetsmännen ledsagade aktivisterna vid alla besöken till människors hem och hos organisationer.

Under själva demonstrationen [”Gaza Freedom March”] stoppade de stränga säkerhetsmännende de palestinska åskådarna från att tala med besökarna. ”De ville inte låta oss tala med vanliga människor”, konstaterade en kvinnlig aktivist. […]

Marschen blev inte mer än en ritual. En möjlighet för ministrarna från Hamas att få lite positiv publicitet i sällskap av västerländska demonstranter. […] Det fanns inga palestinska kvinnor bland demonstranterna – ett slag i ansiktet på de många [utländska] feministiska organisatörerna och deltagarna, både kvinnor och män.

Efter marschen protesterade aktivisterna hos de palestinska organisatörerna: ”Vi kom för att demonstrera mot belägringen, men upptäckte att det var vi själva som blivit belägrade”.

Amira Hass skriver också att de kördes runt som på ”safari” till platser i Gaza där skadorna från striderna visades upp. Flera aktivister klagade över hur Hamas följde dem överallt, och att människor inte vågade prata fritt.

”Nu inser jag att ropet på ‘Frihet för Gaza’ egentligen har en annan innebörd”, sade en ung manlig aktivist till mig.

 

Svt, DN, SvD, 2, 3, Gp, D, Blt, Vlt, Hd, 2, SvD, Gp, D, Ns, Ns, A, DN, 2, 3, SvD, 2, 3, Syd, Sk, Gp, 2, 3, 4, 5, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Vlt, 2, N, 2, 3, S, Syd, 2, 3, 4, Tra, 2, Blt, K, L, Sk, Vl, T2, R, Ns, 2, 3, Hd, 2, Svt, 2, At, N24, Ft, Bt, Sr, 2, , Sv, U, H, 2

Läs också:
Palestinierna stoppar hjälpleveranserna till Gaza igen
AFP: Israel nu det enda landet som slussar in hjälp till Gaza, efter Egyptenstopp
Palestinsk-amerikan: Hamasvänliga medier och aktivister förhindrar fred
Israel skickar hjälp till Haiti: Totalt 220 personer inkl. medicinsk personal på 120 personer för fältsjukhus
Rickard Wendel: Förvanskningar om det lilla fackeltåget i Malmö

Missa inte heller den lysande nyhetstjänsten Fokus Israels senaste bulletin nedan (6 min). Paul Widén rapporterar från Sderot om de återupptagna missilanfallen från Gaza, om det fredliga ”humuskriget” mellan Libanon och Israel, om DN:s märkliga ”stridsvagnsrapport” samt om FiM Radio – vår egen Oded Meiris nya radioprogram:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: