Palestinska människorättsgrupper: Utred Hamas krigsförbrytelser!

Det kommer hoppingivande nyheter från det palestinska samhället. Hela 11 lokala människorättsgrupper kräver nu att den Iranstödda Hamasregimen i Gaza utreds för krigsbrott begångna under åtminstone slutfasen av det åtta år långa Hamaskriget mot Israel som stoppades förra vintern, rapporterar både AP och AFP:

Palestinska människorättsgrupper pressade på måndagen Hamas att tillåta en oberoende utredning av huruvida gruppen begick krigsförbrytelser i striderna mot Israel förra vintern – ett ovanligt offentligt krav på islamistgruppen som styr Gaza. […]

– Om palestinierna vill att omvärlden ska ta dem på allvar i att driva Goldstonerapporten krävs att de själva är seriösa i att ta itu med rapportens slutsatser [om Hamas], sade Shahwan Jabareen från den palestinska gruppen al-Haq [som är svenska Diakonias samarbetspartner].

AP skriver dock att trots att de palestinska människorättsgrupperna säger att en utredning är nödvändig för att ”upprätthålla palestiniernas trovärdighet” när de kräver att Israel ska bestraffas, så ”förväntas inte Hamas gå med på en oberoende utredning”.

Denna sällsynta gemensamma appell från 11 samlade palestinska grupper till Hamas möttes dock med total tystnad från den svenska ”nyhetsbyrån” TT och SvD:s Bitte Hammargren. De brukar annars uppmärksamma minsta lilla utspel från även de mest obskyra utlandsfinansierade israeliska NGO:er. Men bara när kritiken riktas mot Israel, alltså. UPPDATERING 21/1: På torsdagen rapporterar tidningen Dagen om saken: ”Palestinierna måste utreda sina egna krigsbrott”.

Nu när också palestinska människorättsgrupper och deras svenska samarbetspartners, som ofta själva spelat med i den palestinska propagandan, höjer rösten mot Hamas så återstår det bara att hoppas att också de svenska Palestinagrupperna sätter press på terroristregimen i Gaza. Det vore ett utmärkt tillfälle att börja göra rätt för de 40 miljoner kronor lobbygruppen får av skattebetalarnas pengar.

2, Tra, Kri, 2, K, Hd, S, Vg, 2, Tv2, N, SvD, , E, C, H

Läs också:
Fakta om Gazakriget: 2922 sömnlösa nätter
2922 sömnlösa nätter (portal)
Sveriges Radio om Gazavittne: ”Hon hade hittat på allting”
Israel har redan startat 23 utredningar
EU-representant till palestinierna: Inga mer bidrag om fredsvilja saknas
Palestinierna stoppar hjälpleveranserna till Gaza igen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Massmedia, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: