Turkiet pressar Sverige att stoppa erkännande av folkmord

I onsdags i förra veckan tog biståndsminister Gunilla Carlsson emot en parlamentarisk delegation från Turkiets utrikesutskott. Enligt den turkiska tidningen Zaman varnade delegationen Sverige för att godkänna en kommande riksdagsmotion om erkännande av folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontier 1915:

De turkiska politikerna varnade svenska myndigheter för att en omröstning om en sådan motion i den svenska riksdagen skulle skada de bilaterala förbindelserna och försvåra ratificeringen av undertecknade protokoll [om försoning] mellan Turkiet och Armenien.

Tidningen skriver att omröstningen i den svenska riksdagen är planerad att ske inom två veckor. Den assyriska nyhetstjänsten Aina hävdar å sin sida att det finns ett missnöje i delar av den svenska folkförsamligen med att ett beslut i frågan ständigt motarbetas.

Den här frågan riskerar att leda till besvikelse sedan den utelämnades helt i regeringens utrikesdeklaration i veckan, medan vänsteroppositionen utlovade att Sverige kommer att erkänna folkmordet vid ett eventuellt maktskifte i valet. Vänsterns inställning lyfts fram som en positiv utveckling i vad som betraktas som den ”tyngsta frågan” för bl.a. Sveriges assyrier.

Turkiets Erdogan definierade nyligen Irans Ahmadinejad som "vår vän"

Med den höga profil Sverige brukar ha i människorättsfrågor är det märkligt att regeringen låter sig springas förbi av exempelvis det socialdemokratiska partiet som redan erkänt folkmordet, samt låter sig pressas till tystnad av Turkiet. Det turkiska folket är Sveriges vänner, men den turkiska staten, som nu representeras av en alltmer islamistiskt orienterad regering, kan inte fortsätta tillåtas förneka vad dess föregångare, det Ottomanska Imperiet, gjorde mot Mellanösterns kristna folkgrupper. Inte om landet vill bli EU-medlem.

Utrikesminister Carl Bildt har gjort ett turkiskt EU-medlemskap till en svensk käpphäst, i motsats till bl.a. Frankrike och Tyskland. Men i Alliansen är det endast Folkpartiet som vill ställa hårdare krav på Turkiet i folkmordsfrågan, vilket också framgick i Ekots Lördagsintervju idag med den nya EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP).

DN, SvD, 2, A, SvD, 2, DN, 2, Dag, 2, 3, Gp, 2, Syd, Kt, Sk, 2, Vlt, 2, Blt, 2, N, 2, S, C, Tv2, 2, Vg, 2, 3, P, Kri, Y, 2, Hd, 2, , 2, Smp, E, Vf, Dd

Läs också:
Länstidningen i Södertälje (2008): Feg riksdag erkände inte folkmordet
Fredrik Malm (FP): Att förneka är inte vägen in i EU för Turkiet (2009)
Ny plan på terrorisering av kristna i Turkiet avslöjad (2009)
Sveriges Radios program Medierna intervjuar Ilmar Reepalu (S)
Magnus Norell (FOI): ”Stor framgång i Dubai för Israels kamp mot Hamas”
Tom Gross: Faktorer som talar emot teorin om Mossad
Chris Anderson: Varför kritisera Israel för Dubai-operationen?
FiM: Var operationen i Dubai laglig enligt folkrätten?
Jerusalem Post: Genomgång av Dubai
Sveriges Radio om Irans anala våldtäkter på dissidenter (lyssna)

Bloggat: Erik Svansbo, Aqurette, Israelnyheter, Sapere aude, MXp, Ilya Meyer, Gilboa, IiS.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: