Efter Gaza-attacken mot Socialdemokrater: Stoppa fjäsket för Hamas

Jens Orback, chef för socialdemokratiska Palmecentret

ENSTAKA VÄNSTERRÖSTER VÅGAR UTMANA FJÄSKANDET FÖR HAMAS

Häromdagen avslöjade Jens Orback, chef för socialdemokratiska Palmecentret, att den palestinska terrorgruppen Hamas som styr Gazaremsan genomfört en razzia mot deras kontor i området. Beväpnade Hamasmän kom sedan tillbaka och hotade medarbetarna samt beslagtog kontorschefens dator. Anledningen var att hon hade vägrat att skriva under ett papper om att hon inte längre skulle kunna jobba förrän Hamas gett henne tillstånd. Jens Orback protesterar också mot Hamasregimens förtryck och människorättsbrott: Palmecentret hotat av Hamas.

Attacken fick förstås noll uppmärksamhet av ”nyhetsbyrån” TT. Och med undantag för en nyhetstext i LO-tidningen har locket lagts på även i socialdemokratiska organ såsom AiP, Broderskapsrörelsens tidning och förstås i det Hamasvänliga Aftonbladet. Helle Klein, som utformar den sistnämnda tidningens ledarsidor, uppmanar istället till kulturbojkott mot Israel, och fantiserar i islamistiska termer om landets ”kamp mot den muslimska världen”. Den annars flitigt kommenterande kristne socialdemokraten Ulf Bjereld hade ingenting att säga om attacken från den islamiströrelse han sedan länge vill ”dialogera” med.

FJÄSKANDET FÖR ISLAMISTISKA TERRORISTER

Anledningen till den generade locket-på-attityden är att den nya föreslagna rödgröna utrikespolitiken, skriven av bl.a. Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton (MP), förespåkar ett närmande till den rasistiska terrorgruppen. Detta trots att Hamas kategoriskt motsätter sig fred. Utanför ovannämnda kretsar börjar dock enstaka röster att höjas mot Hamas från socialdemokratiskt håll, även om ingen vågar protestera mot ledningens närmande till gruppen.

Martin Tunström på Smålandsposten ger i en träffande ledarartikel idag exempel på ännu en vänsterröst, utöver Palmecentret, som känner oro för utvecklingen:

Berättar nyheten gör Palmecentrat själva. De har inte lagt locket på för att dölja politiska pinsamheter eller för att rädda ansiktet för rörelsen. […] Men händelserna i Gaza måste komma som en chock för socialdemokraternas ledning som tacksamt kan notera att uppmärksamheten i svensk press är minimal. Otack tycks dock vara världens lön. Få har som tunga företrädare för svensk socialdemokrati tämligen okritiskt intagit en så moderat hållning till Hamas. Just Palmecentrat och den kristna Broderskapsrörelsen har under lång tid odlat kontakter med organisationen.

Men det är inte bara liberaler som folkpartisten Fredrik Malm som uppmärksammar övergreppet mot den lokalanställda kvinnan. Aftonbladets [tidigare] ledarskribent Mats Engström hör till dem som utanför spalterna [på sin privata blogg, då han slutade på Aftonbladet i höstas / FiM:s anm.] varnar socialdemokratin och vänstern för att ignorera övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. ”Tyvärr är det alldeles för tyst bland den svenska vänstern om förtryck i namn av religiös fundamentalism – av Hamas i Gaza, av talibanerna i Afghanistan, av sympatisörer till al-Shabab i Rinkeby”.

Svensk vänster har på det stora hela taget sett mellan fingrarna när det gäller Hamas aktiviteter. Axeln Iran-Gaza har ignorerats. Jens Orback slår dock med all önskvärd tydlighet fast att Hamas agerande motverkar drömmen om en palestinsk stat. Det är välkommet klarspråk i en tid då socialdemokraternas utrikespolitik genomgår en vänstervridning. [När] Palmecentrats egna anställda hotas med eldhandvapen måste väl ändå Hamas dagordning stå klar för svensk socialdemokrati.

SvD, 2, DN, Gp, Dag, Syd, Vlt, Ps, Db, Tra, Kri, Y, Hd, C, 2, 3, SvD, 2, 3, DN, 2, 3, Gp, 2, Dag, 2, Vlt, 2, Blt, Vg, 2, Kt, S, N, Sr, Tv2, 2, 3, Syd, 2, 3, Kri, 2, Y, 2, Db, Hd, 2, 3, Ps, Vk, Tb, Sr, 2, At, Sv, Svt, 2

Läs också:
Per T Ohlsson i Sydsvenskan: Sorgligt skådespel
Dick Erixon: Sveriges anseende som tolerant land ifrågasätts
Uri Avnery (långt ut till vänster): Bojkott och demonisering direkt kontraproduktivt
FiM: Vid rödgrön valseger sjösätts Palestinagruppernas Hamaspolitik
David Frum på CNN Opinion om Aftonbladet och hatet
Barry Rubin, Jerusalem Post: Är du uppdaterad på Israel i fredsprocessen?
Jens Orback (S) mosar Jan Guillou i radiodebatt om Afghanistan (16/2)
David Harris: Hyckleri och dubbelmoral om Israel (på svenska här)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: