Tramsig notis i Expressen illustrerar svensk Mellanösternrapportering

Ahmadinejad, Assad och Nasrallah möttes häromdagen i Damaskus.

Den kände bloggaren Carl Bildt har under en vecka varit på en rundresa i Mellanöstern, som i helgen förde honom till Syriens huvudstad Damaskus (men fortfarande inte till Israel). Två dagar före Bildts ankomst anlände även Irans diktator Mahmoud Ahmadinejad till Damaskus för samtal. Den svenske utrikesministerns besök har rönt minimalt intresse i svenska medier.

I måndagens Expressen fanns dock en märklig notis om saken:

Bildt i långt toppmöte
Här är ett toppmöte på högsta nivå. När svenske utrikesministern Carl Bildt mötte syriske presidenten Bashar al-Assad i Damaskus i går hade de inga problem att se varandra i ögonen. Båda toppolitikerna hör till de längsta i klassen – Bildt mäter 192 centimeter och al-Assad 189 centimeter.

Det här tramset är tyvärr signifikativt för svensk Mellanösternrapportering. Förutom notisen om de båda männens längd, har vi bara hittat en pressreferens till mötet mellan Bildt och Assad. I Bitte Hammargrens artikel i SvD berättar hon i det närmaste förtjust att Assad också fick celebert besök av Hezbollahs Hassan Nasrallah häromdagen. Efter att ha varit ”utfruset” av Väst kommer nu dessutom ”rader av EU-ledare” till Syrien för att driva igenom ett associationsavtal, skriver hon, utan att uppehålla sig ett ögonblick vid att landet är en av världens värsta diktaturer.

Den förtryckande vålds- och terrorregimen som förnekar landets kurder varje form av kulturellt erkännande, som håller folket i ett järngrepp, fängslar och torterar dissidenter och journalister samt motarbetar fred i regionen genom att beväpna Hizbollah och Hamas i brott mot FN-resolutioner — den beskrivs av Hammargren helt kort som det ”sekulära och auktoritärt styrda Syrien”. Inga betänkligheter i hennes text om varför EU ska ”associera” sig med en sådan regim.

Carl Bildt myser med Syriens diktator Bashar al-Assad (foto: UD)

Nej, om man vill läsa en vettig betraktelse över Bildts besök i Damaskus får man vända sig till bloggen Al-Hamatzav, där Roy Alterman skriver att:

Man får hoppas att det blir en lyckad supé. Mellan skål och vägg kan de prata om handel och vandel och kulturellt utbyte. Något annat blir det nog inte. Bildt tänker inte besvära sin syriske värd med obekväma frågor om tortyr och obefintlig press- och yttrandefrihet. Jag vill inte förstöra nöjet, men påminner ändå Carl Bildt om att den fantastiska måltiden i den romantiska miljön, i den magiska orientalismens berusande, ornamenterade och mytomspunna salar, äger rum i en repressiv republik av värsta sort. […]

Och det vore förstås även opassande och olustigt att höra sig för om vad som avhandlades i Damaskus för bara några dagar sedan, när president Assad träffade Ahmadinejad samt Hassan “Humbaba” Nasrallah. Hur ser Bildt, Sverige och EU på Iran-frågan? Vad säger Carl om stödet från Teheran och Damaskus till Hamas och Hizbollah? Sveriges höga svansföring och mästrande ton mot Israel ackompanjeras i dagarna av en insmickrande och feg hållning gentemot Damaskus politiska gangsters. Så håller man på, år efter år. Inte bra. Idag möter Bildt de krafter som utgör det största hotet mot fredsarbetet och stabiliteten i regionen, men detta får uppenbarligen inte störa det gastronomiska och orientaliska äventyr som nu ska avnjutas under strikt kontroll av den repressiva regimens hemliga polis och destruktiva tentakler. Och allt detta är en icke-nyhet i Sverige. Det är sedan länge normalt, rätt och riktigt att fjäska för världens diktaturer.

Läs också:
– Carl Bildt i Damaskus: ”Imponerande prakt”
– Carl Bildt om Assadmötet: Vi pratade associeringsavtal mellan EU och Syrien
Erik Svansbo: Bildt: Nej till Israel, ja till Syrien
Erik Svansbo: Biståndsministern på anti-Israelkonferens
Mathias Sundin om biståndministern: Är detta verkligen regeringens åsikt?
– Rassoul Pourassad: En skam att Bildt är tyst om mordet på Neda (2009)
– Carl Schlyter: Bildt – vår internationellt mest ökände politiker (2009)
– Åsa Westlund: Bildt hade inte godkänts på grund av oljeaffärerna
– Ralph Haglund: Bildts mycket selektiva tystnad
– Mojtaba Ghotbi: Ny politik behövs gentemot Iran. Vad kan Sverige göra?
– Roar Sørensen: Intet moralsk dilemma å stötte Israel
– Afshin Motamedi: Det värsta svensk politik gjort mot folket i Iran. (2009)
– Human Rights Watch om Syrien: Tortyr, försvinnanden och förtryck
– Amnesty om Syrien: Kurder riskerar tortyr, journalister och dissidenter fängslade

Expressen 2 3 SvD AB Dagbladet 2 VG 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: