Ilmar Reepalu svävande om judeförföljelserna i Baltikum

I lördags skrev Salomon Schulman i Kvällsposten om Ilmar Reepalus långvariga blindhet inför och relativisering av de stegrande antisemitiska attackerna i Malmö. Reepalu har ömsom förnekat attackerna i Sunday Telegraph, och ömsom försökt hävda att han inte vetat tillräckligt om hur judarna trakasseras i staden. Schulman noterar att Reepalu tycks vara lika svävande när han tar upp judarnas situation i baltstaterna under Andra Världskriget och i det land han föddes — Estland.

När han intervjuades i P1:s program Medierna för två veckor sedan (lyssna med början 31 minuter in) ville han prata om de brev och reaktioner som han ska ha fått den senaste tiden. Så här refererade han reaktionerna (vår fetstil nedan):

— Jag uppfattas som ett nassesvin. Jag är en balt som är född i Estland och kom hit som ettåring. Och jag bär på gener som gör att jag vill fortsätta judeförföljelsen i Sverige – den judeförföljelse som tydligen fanns i ett antal baltstater under Andra Världskriget. På det här sättet beskrivs jag efter att ha blivit intervjuad av en journalist i Skånska Dagbladet.

Var han osäker på, eller överraskad över existensen av judeförföljelserna i baltstaterna under kriget? Schulman kommenterar intervjun:

Han är född under kriget i Estland, dryga året efter att landet som det första i Europa förklarade sig vara Judenrein– judefritt. Därefter upprättades ett flertal koncentrationsläger på estniskt område; de tog emot judar från hela Europa med aktiv medverkan från landets myndigheter och många balter deltog också aktivt i judeutrotningen. […]

Är han rent av inte upplyst om att det förekom judeförföljelser där dessa länders judiska befolkningar så gott som utrotades?

Med denna uppseendeväckande okunskap förstår man att han också förnekar att det funnits judeförföljelser i Malmö för Sunday Telegraph, och att han därför inte tagit notis om denna rasism som inte kunnat undgå någon Malmöbo.

Nu uppmanar Ilmar Reepalu de anställda i Malmö att ”våga se, våga höra, våga tala” om företeelser som kränker människovärdet i staden, som ett led i ”byggandet av ett hållbart medmänskligt samhälle”. Om den som leder det arbetet inte relativiserade och blundade för judehatet och dess historia skulle det sannolikt gå lättare.

Yad Vashem har information om händelserna i baltstaterna. Naziockupationen i Baltikum fick långtgående hjälp med judeutrotningen av lokalbefolkningen.

I Litauen levde 220.000 judar före kriget. Mordiska kravaller inleddes redan före det tyska intåget. Endast ca. 10.000 överlevde kriget, samt 2.000 som flytt till Sovjetunionen. Till Ponarskogen i Litauen fördes 70.000 judar och sköts ihjäl av tyskar och litauer. Av de som undkom den massakern togs nästan alla av lokalbefolkningen. Efter att Vilniusgettot likviderats sommaren 1943 förvandlades Kovnogettot till koncentrationsläger där 1.200 barn och åldringar mördades, innan gettot likviderades i juli 1944. Några yngre skickades till arbetsläger i Estland.

I Lettland levde 74.000 judar före kriget. Av de överlevde endast 15.000, efter att gettona i Riga, Dvinsk och Liepaja likviderats och 25.000 judar skjutits ihjäl i Rumbulaskogen.

I Estland, det minsta landet, levde 4.550 judar. Av de ca. 1.000 som inte deporterades till Sovjetunionen eller hann fly, mördades nästan alla. Massmorden genomfördes med hjälp av estnisk högermilis, och landet förklarades Judenrein i januari 1942.

A, SvD, 3, 4, 5, 6, 7, 8, DN, 2, 3, 4, Syd, 2, 3, Gp, Blt, Dag, 2, 3, N, 2, 3, Kt, S, Ex, 2, 3, Sk, 2, Kri, 2, Vlt, 2, Sk, 2, Sr, Y, E, F, Db, Ns, Hd, 2, Lt, 2, 3, TT, Tv4

Läs också:
Hos Erixon: Reepalu fiskar efter röster i Malmö
Jonathan Leman: Nästan alla inryms i Reepalus syndabock
Johan Ingerö: Reepalus senaste cliché
Karl Rydå i UNT: Övertrampen fortsätter
I Sydsvenskan: Idéhistoriker kritisk till Reepalus uttryckssätt
Erik Svansbo om Svante Weylers kritik av Reepalu
Gulan Avci: Bra att Mona Sahlin (S) börjat agera
Mats Odell (KD) besökte också judiska församlingen (21/2)
”Ta ansvar, Helena Benaouda!”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: