Irländare dömer ut Egyptens Gazabelägring

Irlands utrikesminister Micheál Martin dömer ut vad han kallar de ”omänskliga” villkoren i den Hamasstyrda Gazaremsan, efter sitt besök hos den palestinskledda FN-organisationen UNRWA i Gaza i förra veckan. 

Hellre än att prioritera den hårt prövade befolkningen, håller Hamas Gazaborna gisslan genom att fortsätta sin krigspolitik mot Israel och, för det ändamålet, fortsätter att smuggla in vapen från Iran. Man vägrar också att släppa den kidnappade israeliska soldaten Gilad Shalit.

Tvärtemot vad man kan läsa hos ”nyhetsbyrån” TT, kritiserar inte den irländske utrikesministern Israel överhuvudtaget i det AFP-telegram som TT hänvisar till. Det beror sannolikt på att Israel är det enda landet som, trots Hamas krigspolitik, slussar in humanitära leveranser till Gaza (när inte Hamas stoppar dem genom att beskjuta gränsövergångarna).

30.576 lastbilar med 738.576 ton förnödenheter under 2009 – för att vara exakt. 10.544 Gazabor med anhöriga fick vård i Israel, och 4.883 ton medicin och utrustning skickades till Gaza. Och då är inte Israels bränsleleveranser och el inräknade. Det ska jämföras med att FN stoppat matleveranserna till 1 miljon somalier pga terrorism, och tidigare även till palestinierna.

Egypten har å sin sida stängt sin gräns permanent för hjälpleveranser till Gaza, sedan Hamas skjutit ihjäl en egyptisk gränspolis. Men det hindrar inte TT från att förvränga irländarens uttalanden till ett ensidigt fördömande av just Israel – ändå.

Enligt FN:s Mellanösternsändebud Robert Serry finns det i realiteten ”inga humanitära problem” i Gaza, men däremot en brist på byggnadsmaterial, som ett led i sanktionerna mot den Iranfinansierade enklaven.

Gilad Shalits pappa, Noam, vid hjälpleveranserna till Gaza (Reuters 23/2)

Den irländske utrikesministern skrev på fredagen även en debattartikel i New York Times om Gazabesöket, där han inte på ett enda ställe ”fördömer” Israel, som TT påstår. Utrikesministern tar bl.a. upp Hamas israeliska kidnappningsoffer:

Jag är tyvärr också medveten om att någonstans inne i Gaza finns den unge israeliska soldaten Gilad Shalit, som nu genomlider sitt fjärde år i fångenskap, och jag uppmanar återigen och likaledes att han släpps och får komma hem till sin familj snarast.

Hamasman river bort märkena där det står: "'Invånare i Gaza, efter 3,5 år förtjänar ni bättre. Arbete, välfärd, ekonomisk välgång och en bättre framtid för era barn. Gilad Shalits frihet betyder att 1000 palestinska interner går fria" (AP)

Man kan tillägga att det vore klädsamt av EU-politiker om de fördömde islamistregimen tydligare, samt villkorade det gigantiska EU-biståndet med krav på ett stopp för terror och vapensmuggling, samt ett erkännande av Israel och deltagande i fredsförhandlingar. EU:s underlåtenhet att göra det stärker definitivt inte unionens inflytande i regionen, som annars hade kunnat vara en kraft för förändring.

Martin höll sig under besöket borta från Hamas, som styr området alltsedan en blodig kupp 2007, i vilken Hamas kastade ut Fatahpartiet ur koalitionsregeringen och avrättade flera dissidenter genom att kasta ut dem från höga hustak. Hamas har sedan flera år fört ett raketkrig från Gaza mot civilbefolkningen i Israel, som man lovat att utplåna. De palestinska anfallen kunde stoppas först förra vintern, genom ett israeliskt ingripande i operation Gjutet Bly.

C, DN, 2, Gp, Dag, 2, Vlt, N, Vg, Vl, 2, Blt, E, Db, Sk, 2, Kri, 2, Y, 2, Ns, 2, Hd, Lt, B, Bt, Lk

Läs också:
Palestinierna stoppar hjälpleveranserna till Gaza igen
FN stoppar t.o.m. matleveranserna till palestinierna (2009)
FN stoppar t.o.m. matleveranserna till 1 miljon somalier
Efter hoten mot Palmecentret (S) i Gaza: Stoppa fjäsket för Hamas
Palestinska Hamas arresterar journalist
DN: Behåll sanktionerna och dra in EU-biståndet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: