EU stoppade sina humanitära projekt i Gaza pga palestinskt våld

EU:s "utrikesminister" Catherine Ashton (h). Sanktioner OK när det är EU som inför dem?

UPPDATERING 7/3: Vi noterade nedan att det igår inte fanns närmare detaljer på EU-kommissionens hemsida, utan endast som pressrapport. Efter direktkontakt med EU-kommissionens presstaleskvinna Catherine Ray på söndagen har vi informerats om att datumstämpeln på artikeln i Jerusalem Post inte var korrekt, och att artikeln handlade om ett tidigare tillfälle. Sakfrågan är dock oförändrad, oavsett tidpunkt: när våldet och terrorn ökar i Gaza så tvekar inte EU att stoppa sina humanitära insatser. I motsats till den kontinuerliga israeliska införseln av hjälp. Texten har uppdaterats med korrekta tidsangivelser.
***

Jerusalem Post [har tidigare rapporterat] att EU-kommissionen beslutat stoppa sina humanitära projekt i den Hamasstyrda Gazaremsan med hänvisning till det ökade palestinska våldet där:

– Jag hoppas innerligt att projekten kan återupptas snart, kommenterade EU-parlamentarikern och fd. biståndskommissionären Louis Michel beslutet.

Redan i januari 2009 signalerade Michel, som var dåvarande biståndskommissionär, att folkopinionen i EU ”är trött på att se att vi betalar om och om igen” till palestinierna för det som förstörs, eftersom Hamas hade ”ett överväldigande ansvar” för Gazakriget mot Israel. Han påminde också om att ”Hamas är en terroristorganisation och måste fördömas som en sådan”. 

Internationella organisationer har aldrig tvekat att stoppa även matleveranser, pga våld och terror. FN stoppade leveranserna till Gaza 2009, och i januari i år stoppade FN alla matleveranser till 1 miljon hungrande somalier på obestämd tid, med hänvisning till hot från terrorister. Och sedan januari månad har Egypten beslutat att hålla sin gräns permanent stängd för hjälpleveranser till Gaza, efter bråk med palestinaaktivister och efter att Hamas skjutit ihjäl en egyptisk gränspolis.

ISRAEL DET ENDA LANDET SOM SLÄPPER IN HJÄLP TILL GAZA

Sådana drastiska begränsningar skulle aldrig Israel göra, har regeringen slagit fast. Israel är idag det enda landet som, trots Hamas Iransponsrade krigspolitik och den kidnappade Gilad Shalit, fortsätter att slussa in humanitära förnödenheter till befolkningen (när inte Hamas stoppar leveranserna genom att beskjuta gränsövergångarna).

Under 2009 slussades exakt 30.576 lastbilar med 738.576 ton förnödenheter in. 10.544 Gazabor med anhöriga fick vård i Israel, och 4.883 ton medicin och utrustning skickades till Gaza. Och då är inte Israels bränsleleveranser och el inräknade.

Den kidnappade israelen Gilad Shalits pappa, Noam, vid hjälpleveranserna till Gaza (Reuters 23/2)

SvD, Gp, Dag, 2, Vlt, Blt, Syd, Kri, Y, E, Hd, SvD, C, SvD, 2, DN, 2, Gp, Dag, Syd, 2, Blt, Vlt, S, Db, Kri, Vg, 2, Tv2, N, 2, 3, Ex, Y, Sk, Hd, C, 2, 3, At, Sr, 2,

Läs också:
Hamas attackerade Socialdemokratiska Palmecentret i Gaza
Irland fördömer Egyptens Gazabelägring
FN stoppar t.o.m. matleveranserna till 1 miljon somalier
EU stoppar hjälpen till Niger (2009)
EU och FN stoppar hjälpen till Darfur (2008)
EU stoppar hjälpen till Etiopien (2005)
DN om EU-sanktionerna mot Zimbabwe
HAX: EU:s Catherine Ashton sågas som ”icke-vald och inkompetent” (videos)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: