Bosättningarna är ett palestinskt svepskäl för att slippa förhandla

Palestiniernas president Mahmoud Abbas

DE VERKLIGA SKÄLEN

Palestinierna fortsätter att använda bosättningarna som ett svepskäl för att slippa förhandla med israelerna på allvar om en fredslösning i Mellanöstern. Den palestinska myndigheten föredrar nämligen att FN, där arabstaterna och deras allierade har stort inflytande, utfärdar ett tvingande diktat riktat mot Israel och skräddarsytt enligt palestinska önskemål. De fruktar också att fredsförhandlingar skulle öka stödet för Hamas, som vägrar varje form av fred med Israel.

Nu har man istället gått med på ”indirekta förhandlingar”, som i praktiken innebär att en tredje part springer mellan de olika lägrens skilda konferensrum och åker upp-och-ned i hissar. Om inte Israel accepterar alla deras krav inom fyra månader hotar palestinierna och arabstaterna med att gå till FN.

GÅR INTE LÄNGRE ATT SKYLLA PÅ BOSÄTTNINGAR

Oavsett vad man anser om bosättningarna så utgör de inte längre ett hinder i fredsprocessen. Varför då?

1. Israel och palestinierna samt Kvartetten (FN, EU, USA, Ryssland) har redan kommit överens om att göra en ”kvittning” av land (land swap). Det betyder att de israeliska bosättningarna kommer att ingå i Israel i utbyte mot att palestinierna får motsvarande markyta från Israel. Man kommer alltså att lägga en gräns som innebär att ingen behöver lämna sina hem. Det finns alltså ingen anledning att idag kräva ett byggstopp inuti de bosättningar som ändå kommer att ingå i Israel i framtiden (även om ett sådant stopp nu genomförts).

2. Israels förre premiärminister Ehud Olmert presenterade ett historiskt fredsförslag i september 2008 som skulle ha inneburit noll bosättningar samt skapandet av en palestinsk stat på 99,3 procent av Västbanken och Gaza, samt en lösning i Jerusalem. Detta trots att Israel, enligt FN-resolution 242, egentligen har rätt till delar av Västbanken utan att ge annan mark i utbyte. Den palestinska myndigheten tackade nej till erbjudandet.

3. Inte ens den mest cyniske bedömaren kan hävda att nedmonteringen av israeliska bosättningar i Gaza 2005 ledde till fred. Tvärtom accelerades Hamas mångåriga raketkrig från Gaza mot Israel. Den Iranstödda fundamentaliströrelsen kastade ut koalitionspartnern Fatah, införde stränga sharialagar, avvisade varje tanke på erkännande av Israel och fortsatte attackerna med insmugglade iranska vapen. Det var alltså inte bosättningarna som var hindret för fred, utan islamistisk vägran att erkänna Israel och stoppa terrorn.

4. Bosättningsbyggandet på Västbanken är i det närmaste helt stoppat. Det har förekommit ett eller annat undantag pga säkerhetsrisker, men det handlar om lägenheter inuti en redan existerande bosättning, och alltså inte om utvidgning. Det palestinska (förhands)-kravet på ett stopp för byggande i Jerusalem vore liktydigt med att kräva en lösning redan före förhandlingarna, och är inte realistiskt. Lika orealistiskt som att Israel skulle kräva att den palestinska myndigheten avväpnar Hamas före förhandlingarna (vilket Färdplanen kräver). Och palestinierna tackade som sagt nej till Olmerts förslag 2008 om delat styre i staden.

Om verklig fred ska uppnås måste den palestinska myndigheten upphöra med nya förhandskrav och gå med på direkta fredsförhandlingar med Israel, precis som fredsavtalen kräver. Det duger inte med ”indirekta” samtal för syns skull och utan verklig fredsvilja. Arabförbundet hotar dessutom att avbryta allting om man inte nått en uppgörelse om gränser inom fyra månader (!). Den som tror att man kan göra det genom ”indirekta” samtal är mer än lovligt naiv.

FN-RESOLUTION 242 KRÄVER ATT PARTERNA SKA FÖRHANDA

Den arabiska sidan vill helt enkelt inte nå en fredsuppgörelse genom förhandlingar. De föredrar att EU och (det arabiskt dominerade) FN  ”förhandlar”, dvs domderar, i Abbas ställe (och utrikesminister Carl Bildt var ju nära att låta sig utnyttjas i den bluffen). Det vore förstås ett brott mot Säkerhetsrådets resolution 242, mot Färdplanen och mot Osloavtalen som uppmanar till en förhandlad fredslösning på konflikten mellan parterna.

Ju fortare det internationella samfundet sätter ned foten och säger att nu får det vara nog med palestinsk och arabisk förhandlingsvägran – och här kan Sverige som världens tredje största bidragsgivare till palestinierna utöva påtryckningar – desto snabbare finns det en chans för skapandet av en palestinsk stat i området.

DN, SvD, Gp, Dag, Blt, Vlt, Db, E, Y, Kri, Sk, Hd, Lt, Ns, SvD, C, DN, 2, SvD, DN, Gp, Dag, Blt, Vlt, Syd, Y, Kri, TraE, Db, Sk, SvD, 2, DN, 2, Gp, 2, Dag, 2, 3, 4, Vlt, Blt, Syd, Sk, 2, Vg, 2, Vl, Tv2, Db, Kri, 2, 3, Tra, Y, 2, 3, S, P, 2, Hd, 2, Vk, Ex, Ft, Svt, K, T, Co

Läs också:
Studie: Tillbakagång för kvinnors rättigheter i palestinska samhället
Turkiets premiärminister Erdogan bevisar sin ”lämplighet som medlare”
Dick Haas: Även Syrien drar en rövare om ”indirekta samtal”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: