Iranier använde stulna israeliska pass

Tre iranier har stoppats på flygplatsen i Seychellerna, efter att ha försökt ta sig in i landet med stulna israeliska pass, rapporterade den israeliska tidningen Ma’ariv på tisdagen. Myndigheterna på ögruppen kontaktade Israel för att kontrollera passen som iranierna bar, och fann att de hade stulits från israeliska backpackers i Thailand.

Händelsen inträffade bara några veckor efter att det offentliggjordes att en palestinsk Hamasledare som grundat Izzedine al-Qassambrigaderna – efterlyst för terror, dubbelmord på israeler och iransk vapensmuggling till Gaza – hittats död på ett lyxhotell i Dubai i slutet av januari. Hamasledaren hade, enligt sin bror, rest till Dubai på ett falskt palestinskt pass, rapporterade Reuters. Syftet med resan misstänktes vara att organisera insmuggling av kraftigare iranska missiler till Gaza för attacker mot civila i mer avlägsna israeliska städer som Jerusalem och Tel Aviv.

Flera veckor senare riktade Dubaipolisen uppmärksammade anklagelser mot den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, och hävdade att det var den som hade sänt dussintals agenter med förfalskade västerländska pass från människor som också har israeliskt medborgarskap, för att döda terroristen. 

DUBAI: FLERA AGENTER FLYDDE TILL IRAN

Men Dubaipolisen noterade också, enligt Reuters, att två av dem som anklagades för att ligga bakom operationen sågs fly med båt till Iran. Det väckte misstankar hos några om att det kan ha varit Iran som låg bakom operationen i Dubai, och att landet hade försökt misstänkliggöra Israel.

Mahmoud Ahmadinejad, Iran

När det gäller iranierna som stoppades på Seychellerna utanför östafrika tror Israel däremot inte att de var ute efter att begå några terrorbrott, säger en israelisk regeringskälla till brittiska Sky News. De tros ha varit iranska flyktingar som med hjälp av stulna israeliska pass ville resa vidare till något västland för asyl. Seychellerna skickade tillbaka trion till Kenya, som de senast hade rest ifrån.

De flesta tror idag att Dubai-operationen genomfördes av Mossadagenter, och det kan inte uteslutas. Men episoden med iranierna och de stulna israeliska passen illustrerar hur lätt det kan vara för vanliga lekmän att skaffa sig en annan identitet. Därför påpekas det i debatten att vilken spionorganisation som helst – inte minst den iranska – enkelt skulle kunna stjäla identiteter från israeler med eller utan dubbelt medborgarskap, exempelvis från en flygpassagerarlista, så att misstankar och skuld styrs över på Mossad och Israel om operationen avslöjas.

SvD, DN, A, 2, E, SvD, 2, 3, DN, 2, Dag, 2, 3, Gp, Syd, 2, 3, 4, Blt, Vg, 2, 3, 4, Kt, S, Tv2, 2, 3, Sr, C, Tra, Y, Ex, Sk, Hd, 2, 3, 8d, Svt, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Sr, Ex, Vt

Läs också:
Var operationen i Dubai laglig enligt folkrätten?
Nima Dervish: Sverige välkomnar folkmördare
Aqurette: Islamistkomplott för att mörda Lars Vilks
Bosättningarna är ett palestinskt svepskäl för att slippa förhandla
Israeliska talesmän till Joe Biden: ”Vi är förvånade över byggbeslutet”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: