KF / COOP avstyr extremistkupp: ”Inte aktuellt med Israelbojkott”

KUPP MOT COOP – ÄNNU ETT SLAG MOT VARUMÄRKET

Råttor i ostdiskarna. Salmonella i köttfärsen. Smittad ruccolasallad. Igenbomning av flera Konsumbutiker efter upp till 14 anmärkningar inkl. om råttor bland maten. Larm från Livsmedelsverket så sent som i februari om att Coops laxprodukter är fullproppade med hälsofarliga listeriabakterier. Skattetvister om mångmiljonbelopp. Och dessutom matpriser som på sina håll ligger 45 procent högre än hos konkurrenten ICA.

Så Konsumentföreningen (KF) Väst, som bl.a. driver Coop-butikerna i sydvästra Sverige, var verkligen inte betjänt av den skandal som offentliggjordes på lördagen, efter årsstämman hos den lokala konsumentföreningen. En liten grupp extremister hade lyckats kuppa igenom ett beslut om bojkott av israeliska produkter, i strid mot KF Väst-styrelsens vilja, som yrkade att aktivisternas motioner (11, 12, 13) skulle avslås:

Coop är ingen politisk organisation utan ställningstagandet är att följa de officiella beslut om bojkott som fattas av Sveriges regering, EU och FN.

KF / COOP: ”INTE AKTUELLT MED BOJKOTT”

På söndagen skickade KF och Coop centralt ut ett pressmeddelande där man förklarar att det inte är aktuellt med någon bojkott av israeliska varor eftersom det inte är Sveriges politik. Den enda följden av omröstningen i KF Väst, som är en av 47 konsumentföreningar i Kooperativa Förbundet, är, enligt pressmeddelandet, att lokalföreningen ska föra frågan vidare till KF:

Flera medier har idag rapporterat att KF och Coop ska bojkotta varor från Israel. Det är inte aktuellt. KFs och Coops kriterier vid val av leverantörer tar inte hänsyn till nationalitet.

Vem som helst som har ett ”Medmera-kort” har rösträtt. Det var därför inte svårt för aktivisterna att genom en artikel i Kommunistiska Partiets tidning Proletären uppmana de kommunistiska läsarna som har Medmera-kort att ge dem ”fullmakt” att rösta för förslaget. På så sätt fick de ihop några hundra röster. Påtryckningarna från palestinalobbyn skulle riskera att drabba KF Västs övriga 350.000 medlemmar. ”Styrelsen kommer nu att driva bojkottfrågan vidare i KF Sverige”, meddelade KF Västs nya ordförande Carina Malmer (S), som tydligen ser det som sitt uppdrag att bedriva lobbying för extremister även utanför sin egen västsvenska konsumentförening.

KOMMUNISTER, EXTREMISTER OCH COOP

Extremisten Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson, Palestinagrupperna

Bakom kuppen ligger Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) som stödjer diktaturer, förnekar Stalins förtryck och demonstrerar öppet till stöd för terrororganisationer, flygkapare och självmordsbombare. Den marginaliserade palestinskledda ”International Solidarity Movement” (ISM) deltog också, och representerades av 22-årige Rikard Björk som greps i Israel i augusti förra året när han försökte utestänga en israelisk familj från sitt hem. Bakom en av bojkottmotionerna finns Gunnar Olofsson som leder Palestinagrupperna i Göteborg. Han är så pass extrem att till och med den brunröda publikationen FiB/Kulturfront bett om ursäkt för att ha släppt igenom hans hat:

Två slarviga formuleringar i [Gunnar Olofssons] artikel, som kunde tolkas som ”antisemitiska”, har ändrats. Vi ber om ursäkt för vår bristande vaksamhet.

Palestinagrupperna disponerar över 40 miljoner kronor från staten varje år, men uppmanar till bojkott mot Israel i brott mot Sveriges utrikespolitik. Biståndsminister Gunilla Carlsson har ännu inte stoppat pengarna till Palestinagrupperna.

Aktivister från "International Solidarity Movement" (ISM)

ATT STRAFFA DEN FÖRHANDLINGSVILLIGA PARTEN I EN KONFLIKT

Det hade varit tragiskt om den som fortsatte att handla i Coop-butikerna i västra Sverige skulle bidra till en konsumentförening som lierat sig med stalinister och palestinska extremister. En förening som entusiastiskt säljer produkter från Egypten, Turkiet och andra förtryckarregimer i Coop-butikerna. En lokalförening som skulle ha bojkottat Israel, trots att landet önskar omedelbara fredsförhandlingar och välkomnar skapandet av en palestinsk stat (medan palestinierna vägrar att erkänna den judiska staten).

Om kuppen i KF Väst hade tolererats skulle det betyda att man belönade det palestinska beslutet att strunta i Israels fredserbjudande från september 2008 om en egen stat på 99,3 procent av territorierna samt en lösning i Jerusalem. Man skulle i så fall ha låtit den palestinska regimen, som gör allt för att slippa förhandla, komma undan – i brott mot FN-resolution 242.

PERSONA NON GRATA

Det är uppenbart att den israeliska ambassaden omedelbart bör svara med att se till att de organisationer och personer som i Sverige satsar på att demonisera och organisera selektiva bojkotter mot Israel aldrig mer välkomnas till landet. Däribland:

– Per Gahrton, Anna Wester och Gunnar Olofsson (Palestinagrupperna)
– Rikard Björk (ISM)
– Johanna Malm, Anja ten Siethoff och Jens Halldin
– Representanter för RKU, Kommunistiska Partiet och tidningen Proletären.
– Carina Malmer (KF Väst) som märkligt nog tänker försöka föra extremisternas krav vidare inom KF.

Syd, Dag, Blt, Sk, Y, Kri, Tra, Vk, DN, Hd, A, SvD, DN, Gp, Dag, DN, SvD, Gp, Dag, 2, Syd, E, Vlt, Db, Hd, Vk, Blt, Kri, Y, E, Tra, Sk, Hd, Svt, , Dd, Unt,

Läs också:
Sparsamt leverne om några av personerna bakom
Sapere aude: 350.000 KF Väst-kunder skulle ha drabbats
Maria Byström: I så fall bojkottar jag Coop
Moderata perspektiv: Vågar KF bojkotta Kina?
JiM: Kommunister kuppar fram israelbojkott
DN: ICA blev klipp på på börsen
– Gurgîn: Svensk med kurdisk bakgrund med flera resereportage från Israel och Västbanken
Handla israeliskt (FiM)
KTH stoppar extremistförsök att bojkotta israeliska akademiker (FiM)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: