Nu stödjer vi H&M: statliga pengar ska inte krossa butiksjobben

H&M har öppnat i Israel

SVENSK EXPORTSUCCÉ I ISRAEL

Det är roligt att svensk affärsverksamhet gör succé i Israel och övriga Mellanöstern. På flera håll i Sverige (se nedan) hålls idag manifestationer till stöd för svenskt affärsliv i Israel, och för den svenska modesuccén H&M:s satsning i synnerhet. Klädkedjan har öppnat de första av sex planerade butiker i landet. Handelsrelationer mellan folk och länder bidrar till fred, och i framtiden blir det förhoppningsvis dags att öppna butiker även i något av de många nya palestinska shoppingsvaruhusen som poppar upp på Västbanken.

Men det finns några som inte glädjer sig över utvecklingen. De statsfinansierade så kallade ”Palestinagrupperna”, som nyligen flyttat in på ny fashionabel adress i Stockholms innerstad, uppmanar till ”bojkott” mot den svenska exportsuccén. De och deras samarbetspartners tänker protestera idag utanför H&M:s butiker i Sverige och i utlandet – till skada för både svenska arbetstillfällen och freden.

I mars öppnade den svenska klädkedjan H&M sin första butik i Tel Aviv i Israel. Det blev en kundsuccé med folkrusning när butiken öppnades (se video). Många fler butiker öppnar upp, däribland i huvudstaden Jerusalems sydvästra stadsdelar, samt i Haifa och på andra håll i landet.

Öppningen av H&M i Israel

STÖD H&M REDAN IKVÄLL!

Vi är sent ute med informationen (kl. 17.30), men på de här platserna manifesteras till stöd för H&M, i konkurrens med den sedan länge planerade aktionen från bl.a. Palestinagrupperna och ”Isolera Israel”:

Stockholm:  17.00-18.00 utanför H&M på Drottninggatan
Göteborg: 16:30-18:00, H&M i Nordstan
Malmö:  16.00-18.00, på Värnhemstorget
Umeå: 16.30 utanför H&M på Kungsgatan

Och stödet i Israel tycks starkt, med en riktigt bra försäljning:

”Intresset var mycket stort vid öppningarna av de första H & M-butikerna i Sydkorea i februari och i Israel i mars. Försäljningen har väl motsvarat bolagets förväntningar”, skriver bolaget i kvartalsrapporten.

H&M-KLÄDER TILL VÄSTBANKEN

Vi hoppas att H&M snart också öppnar upp i exempelvis palestinska Ramallah på Västbanken, där stora shopping-center poppar upp som svampar ur jorden med en hisnande fart i takt med att människors privatekonomi förbättras. Den allt större ekonomiska, sociala och säkerhetsmässiga samordningspolitiken mellan Israel och den Palestinska Myndigheten har dessutom skapat en rekordstor tillväxt på över 7 procent på Västbanken (vilket skulle vara en dröm i Sverige). Utvecklingen ger ökat hopp och välstånd för palestinierna, och gynnar i längden chanserna till fred.

Här nedan syns en bild från ett nytt palestinskt shoppingcenter i en av de mest framgångsrika städerna på Västbanken, Jenin, som tills för bara några år sedan var ökänd som ”självmordsbombarnas huvudstad”. En målmedveten satsning på brottsbekämpning, företagssamhet och handelsutbyte med Israel, inte minst tack vare israelisk-arabiska affärsmän som kan båda kulturerna, har bidragit till att Jenin utvecklats till en av de säkraste och mest välmående palestinska städerna på Västbanken.

Nytt palestinskt varuhus i Jenin (Västbanken)

PALESTINAGRUPPERNA MOT FRED OCH ARBETSTILLFÄLLEN

Palestinagrupperna protesterar mot svensk handel

Därför är det tråkigt att se att de statsfinansierade Palestinagrupperna uppmanar till bojkott mot svenska företag som H&M. Hade det inte varit mer konstruktivt att sondera intresset bland företagare på Västbanken för att öppna upp butiker även där? Nej, Palestinagrupperna ser hellre att H&M-anställda blir av med jobbet i Sverige än att företaget erbjuder svenska klädeskoncept och mode till israeler och palestinier. H&M:s presstalesman kommenterade nyligen aktivisternas verksamhet:

– Det är så klart upp till var en att ha en egen uppfattning. Vi tar inte ställning i religiösa eller politiska frågor. Vår uppfattning är att handel främjar dialog och utveckling, säger Håcan Andersson.

STATLIGA PENGAR TILL GLASSIGA LOKALER OCH BOJKOTTAKTIONER

Det finns också en ännu värre aspekt. Nämligen att staten, genom att låta Palestinagrupperna disponera över 40 miljoner av de svenska skattebetalarnas pengar, bidrar till att arbetstillfällen förloras i H&M:s butiker i Sverige och utomlands, samt hetsar till en bojkott mot Israel i brott mot Sveriges utrikespolitik. Inget annat land är föremål för någon liknande kampanj.

Och de svenska Palestinagrupperna då? Ja, de har nyss flyttat in i ett nytt glassigt innerstadsläge bland takterrasserna på Södermalm i Stockholm, i väntan på att den K-märkta 1700-talsfastighet de är delägare i på annan Södermalmsadress har rustats upp – långt från exempelvis Libanon, som spärrar in palestinier i permanenta flyktingläger där de förvägras mänskliga rättigheter, jobb, sjukvård och rösträtt av sina libanesiska ”bröder”. Och långt ifrån den islamistiska Hamasregimens förtryck i Gaza.

A, 2, 3, SvD, 2, DN, 2, Dag, 2, Gp, 2, Syd, 2, Blt, Db, Y, R, Kri, Sk, Ek, Hd, , F, Pi, Smp

Läs också:
Hamas avrättar två palestinier
– Om du handlar hos Emmaus Björkå stödjer du förtrycket på Kuba
DN: Tusentals israeler tvingas lämna Egypten efter terrorhot
Lyckad Israellansering. H&M går som tåget.
Sapere aude: Stå upp för Israel

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: