Falsklarm om ”massdeportering”

”INGEN GRUND FÖR PÅSTÅENDENA”

I söndags publicerade en av Israels minsta rikstäckande tidningar, Haaretz, en kommentar om försvarsmaktens nya regler för repatriering av palestinier på Västbanken hemmahörande i det Hamasstyrda Gaza. Tidningens journalist, Amira Hass, tolkade reglerna som ett carte blanche för ”massdeportering”. I statskontrollerade arabiska medier, men också i vissa svenska rapporter, piskades det upp hätska stämningar efter artikeln. Påståendena i Haaretz har dementerats, rapporterar tidningen nu:

Israel har skickat meddelanden för att försäkra Egypten, Jordanien och den Palestinska Myndigheten om att man inte har för avsikt att vidta åtgärder mot Gazabor på Västbanken.

I en separat artikel återges också klarlägganden från försvarsmakten:

– Det finns ingen sanningsgrund i rapporterna om att Israel skulle ha för avsikt att deportera Gazabor boendes på Västbanken, sade den ansvarige brigadgeneralen Eitan Dangot i ett telefonsamtal med den högt uppsatte Fatah-representanten Hussein a-Sheikh. 

Hamasstyret i Gaza ligger i krig mot Israel. Styret på Västbanken har, trots ovilja till fredsförhandlingar, däremot en fungerande relation till Israel.

INGEN SKA BEHÖVA BO I HAMASSTYRET MOT SIN VILJA

Den respekterade israeliska bloggen Elder of Ziyon har följt upp klarläggandena, och fått mer detaljer. IDF meddelar att de, tvärtemot farhågorna i Haaretz artikel, givit alla 32.000 palestinier som de palestinska myndigheterna registrerat och som anmält att de inte vill återvända till Hamasstyret i Gaza, valfrihet att stanna kvar på Västbanken, där säkerheten garanteras av Israel.

I svenska medier syntes dock inte ett spår av onsdagens klarlägganden i SVT Rapport och tidningar som hade rapporterat Haaretz-journalistens tolkningar. I den unika svenska definitionen av ”journalistik” betraktas det tydligen som normalt att vidarebefordra allvarliga anklagelser, men att sedan underlåta att publicera klarlägganden när uppgifterna visar sig vara felaktiga. I alla fall när det handlar om Israel. 

HATET MOT ISRAEL I AFTONBLADET

Andreas Malm

Aftonbladet ”Kultur” tvekade inte att dagen efter Israels dementi publicera en direkt hatisk artikel av Andreas Malm, där han går till ursinnigt angrepp, antagligen oinformerad om att han vrålar mot en halmgubbe. Hans hets kanske förvånar vissa, mot bakgrund av att han i sin bok Hatet mot muslimer säger sig vilja bekämpa demonisering och hatuppvigling – åtminstone mot vissa grupper. 

Men hans agitation är inte oväntad för dem som känner till att Andreas Malm författat flera debattartiklar om sitt stöd till fascistgrupperna Hamas och Hizbollah, samt i tidskriften Röda Rummet (nr. 3/2001) beskrev som en av ”de mer beundransvärda Hamas-attackerna” det palestinska terrormordet i Gaza på 18-åriga israeliskan Liron Harpaz och hennes 20-årige pojkvän Asaf Yitzhaki, i vilket ytterligare 16 israeler sårades.

KONFLIKTENS GRUND

På vissa håll i Sverige och västvärlden tror somliga att hatuppvigling och demonisering bara handlar om att säga taskiga saker. Att det inte är så allvarligt. Men kampen mot hatet finns med som huvudkomponent i fredsavtalen mellan Israel och palestinierna, och det är av en viktig anledning: om Israel ständigt utmålas som omänsklig och blodtörstig och utan existensberättigande (utöver vad som redan förekommer i islamistisk agitation), blir dels den israeliska civilbefolkningen ett lovligt byte för terrormord, med påföljande säkerhetsinsatser. Och dels blir det omöjligt för varje palestinsk regering att få med sig folket i en fredsuppgörelse med en sådan avhumaniserad ”fiende”.

Likaså blir det omöjligt för en israelisk regering att få med sig folket på att ta ytterligare risker för fred och avstå mer och mer territorium (exempelvis ebjudandet om 99,3 procent av marken samt halva Jerusalem) till ett samhälle som fortsätter att förneka det judiska folkets koppling till Israel, och dess rätt att existera, efter att ha deltagit i de arabiska utplåningskrigen mot Israel, och i alla terrorkampanjer mot judarna dessförinnan.

När det palestinska samhället dagligen hyllar mord på israeler, säger att judar inte har någon koppling till Jerusalem eller invaggar sitt folk i att det judiska hemlandet är en parentes i historien som i framtiden ska elimineras så fort man har kapaciteten, så försvinner självklart all tro på att palestinierna vill ha fred. När Israel dessutom demoniseras internationellt, och när ingenting görs för att visa att världssamfundet ens tar det iranska kärnvapenhotet mot Israel på allvar – då säger det sig självt att det får konsekvenser för möjligheterna att ta risker för fred.

”VI ÄR ALLA DALAL MUGHRABI!”

Ett nedslående exempel uppmärksammades nyligen internationellt, men nästan inte alls i svenska medier. Den palestinska myndigheten, som ska föreställa Israels fredpartner, beslutade att döpa två platser på Västbanken efter två palestinska terrorister som ansvarat för några av de värsta terrordåden i Israels historia mot både vuxna och barn. Terroristerna är ökända, och den Palestinska Myndigheten vet exakt vad de representerade för varje israel. ”Vi är alla Dalal Mughrabi”, deklarerade icke desto mindre en medlem i Fatahs centralkommitté efter beslutet, med hänvisning till den kvinnliga av de två terroristerna, som 1978 mördade 37 israeler varav 13 barn. Under de senaste två åren har en israelisk grupp som bekämpar hatuppvigling dokumenterat hur två flickskolor, flera sommarläger, en fotbollsturnering och ett datacenter hyllat henne genom att uppkallas efter den palestinska massmörderskan, skriver New York Times. Signalen till barnen om att det är hedervärt att mörda israeler kan inte göras tydligare.

OMINTETGÖR CHANSERNA FÖR FRED

Det är talande att sådan här demonisering mot israeler inte kommer fram i den svenska rapporteringen eller i regeringsuttalanden (Sverige är världens tredje störta bidragsgivare till palestinierna med 800 miljoner kronor om året), trots att det varje dag får tusentals människor i regionen att tappa hoppet om fred. Arabvärldens vägran att acceptera Israels rätt att existera som ett uttryck för det judiska folkets rätt till självbestämmande och säkerhet i sitt historiska hemland är grundorsaken till hela konflikten, och det är det som har orsakat allt som följt därefter.

A, 2, SvD, DN, Syd, 2, Dag, 2, Smp, Ek, Gp, Blt, Kri, 2, Ex, Db, Y, 2, Sk, Hd, 2, Ex, P, M, Hn, 2, Svt, Te

Läs också:
EoZ: Exempel på konsekvenserna av den falska Haaretzrapporten (scrolla)
Hizbollah erkänner att Syrien levererat Scudmissiler till terrorgruppen
Analyser från höger till vänster: Syrien förbereder krig mot Israel
Emmanuel Navon: Blaming Israel first
Gudmundson: Islamiska Förbundet i Göteborg välkomnar ”Hamasrekryterare”
SvD recenserar de norska Gazaläkarnas bok: Barn som propaganda
Erik Svansbo: Insinuationer i Talals Hus
Johan Ingerö (Neo) intervjuar ordföranden för KF Väst
Jordanier i industripark: Fred med Israel har lönat sig
Aletheia: Filmklipp om Israel (2min38, svensk text)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Look who is talking, Massmedia, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: