Palestinierna avvisar direkta fredsförhandlingar och Färdplanen – igen

Palestiniernas president Mahmoud Abbas

Den palestinska myndigheten – som representerar världens största mottagare av internationellt bistånd per capita – fortsatte på lördagen att avvisa direkta fredsförhandlingar med Israel. Den palestinske presidenten förkastade också tanken på att ta steg nummer två i den internationella Färdplanen för Fred. Det skulle ha inneburit upprättandet av provisoriska gränser mellan Israel och en palestinsk stat som nästa steg på vägen mot slutförhandlingar om nya gränser och andra utestående frågor. I en TV-intervju (nedan) uppmanar Israels premiärminister palestinierna att komma till förhandlingsbordet.

FÖRSÖKER SLIPPA FÖRHANDLA OM FRED

Efter att ha avfärdat direkta förhandlingar med Israel upprepade president Mahmoud Abbas sin försöksballong om att låta USA:s president Barak Obama ”tvinga på” regionen en skräddarsydd palestinsk lösning. Den amerikanska administrationen sade i måndags att det inte är aktuellt med någon ny plan, och har tidigare påpekat att det är parterna själva som måste visa fredsvilja

De palestinska försöken att slippa förhandla med Israel, till förmån för en påtvingad lösning uppifrån, har inga utsikter att lyckas. Den FN-resolution som parterna förbundit sig att följa (242), samt Osloavtalen och Färdplanen för Fred bygger på en förhandlad lösning. Det var till och med Osloavtalen som skapade den Palestinska Myndigheten till att börja med. Fredsavtalen ger Israel rätt till delar av Västbanken genom upprättandet av nya, säkra, framförhandlade gränser efter de samlade arabiska krigen mot Israel 1948 och 1967. Avtalen stakar också ut vägen till skapandet av en ny palestinsk stat, baserad på ett arabiskt erkännande av Israel.

”LÅT OSS FÖRHANDLA UTAN FÖRHANDSVILLKOR”

För att kunna avsluta fredsförhandlingarna måste de först påbörjas, sade premiärminister Benyamin Netanyahu i en TV-intervju i förra veckan (se nedan). Det bästa sättet att nå samförstånd är att omedelbart inleda direkta förhandlingar, sade han, men palestinska förhandskrav utgör ett hinder för fred. Han jämför med om Israel, som ett villkor för att förhandla, skulle begära att palestinierna i förväg gav upp kravet på ”återvändo” för utrikesfödda ättlingar till palestinska flyktingar.

På söndagen kom uppgifter om att ”indirekta” förhandlingar genom medlare kan komma att påbörjas i mitten av maj.

Klicka på bilden nedan för att se intervjun med Netanyahu i programmet Good Morning America i den amerikanska TV-kanalen ABC i måndags. I intervjun uppmanar han palestinierna att komma till fredsförhandlingarna och att, som Israel har gjort, lägga bort sina förhandskrav. Han kommenterar också Jerusalem och samarbetet med Obama-administrationen:

Klicka för att se intervjun (9.35 min)

För att få igång direkta förhandlingar – som palestinierna avbröt när den förra israeliska regeringen beslutade att stoppa Hamas åttaåriga raketkrig från Gaza – utlyste den israeliska regeringen i november förra året ett 10 månader långt stopp för bostadsbyggande på den omtvistade Västbanken. Initiativet välkomnades av USA som ”utan motstycke”, och ingav hopp om att palestinierna skulle vilja återuppta förhandlingarna. Men den palestinska sidan fortsatte att vägra, med hänvisning till att det fortfarande inte var förbjudet för judiska medborgare att bygga bostäder i Jerusalem. Samtidigt har den Palestinska Myndigheten trappat upp hatuppviglingen i brott mot fredsavtalen.

Israel har uteslutit ett byggnadsstopp i Jerusalem. Det palestinska kravet betraktas i Israel som ett sätt att hitta ursäkter för att slippa förhandla om fred, eftersom palestinierna till och med struntade i ett förslag från den förra center-vänsterregeringen om delat styre i Jerusalem så sent som i september 2008.

Spänningarna ökade i början av mars då en israelisk byggnadsnämnd utannonserade planer på att om ca. 2-3 år bygga nya bostäder inuti det befintliga judiska bostadsområdet Ramat Shlomo i nordöstra Jerusalem (300 meter in på det som för 43 år sedan var ingenmansland mellan Israel och Jordanien). Men i alla tidigare fredsförhandlingar har det ansetts som givet att Ramat Shlomo och andra judiska bostadsområden runt Jerusalem kommer att tillfalla Israel i varje framtida fredsuppgörelse, medan vissa arabiska bostadsområden kommer att tillfalla en framtida palestinsk stat. Palestinierna har redan accepterat principen om kvittning av land.

SvD, Gp, Dag, Syd, Vlt, St, Kri, Gd, Db, Blt, Bl, , Tra, Sk, Ek, DN, 2, SvD, 2, Dag, 2, 3, Gp, 2, Syd, Ek, 2, St, 2, Sk, 2, Db, 2, Kri, 2, Y, 2, Gd, 2, Blt, 2, Hd, 2, Vlt, 2, Tra, Ab, 2, , Bt, Svt

Läs också:
Opinionsundersökning: Amerikanerna ogillar Obamas Israelpolitik
DN om biståndet: Den goda viljan
UNT: Antisemiter får S-bloggare att lämna Netroots
Palestinska Hamas använder psykisk terror mot Gilad Shalits familj (video)
Operasångerska guidar till judiska platser i Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken, Uncategorized, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: