Hizbollah-koalition blir ny ordförande i FN:s Säkerhetsråd

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah

PERFEKT FÖR IRANS KÄRNVAPENAMBITIONER

FN:s Säkerhetsråd får ny ordförande i nästa vecka. Under sex månader framåt är det Hizbollah-koalitionen i Libanon som ska hålla i ordförandeklubban. Nyhetsbyrån Reuters har beskrivit Libanons utrikesminister så här:

[Ali al-Shami], 64, utnämndes av den nära Hizbollah-allierade talmannen i parlamentet, Nabih Berri. Han kommer att vara landets högste diplomat när Libanon intar en plats i FN:s Säkerhetsråd [i maj].

En tredjedel av Libanons ministerposter innehas av den Syrien- och Irantrogna ”oppositionen”, varav två ministrar kommer från terrorgruppen Hizbollah, som är en väpnad iransk-syrisk marionett. 

Det nya ordförandeskapet i FN:s högsta organ kunde inte komma mer lägligt – för Iran. På måndag inleds nämligen FN:s uppföljningskonferens av icke-spridningsfördraget NPT, där det är tänkt att man ska diskutera Irans kärnprogram och nya FN-sanktioner mot regimen som i så fall måste upp i Säkerhetsrådet.

Irans Ahmadinejad med Hizbollahledaren

NEDERLAG I KAMPEN MOT KÄRNVAPENTERROR

Utrikesminister Carl Bildt kommer att närvara men är skeptisk till förutsättningarna för framgång, skriver han på sin blogg:

Hur konferensen sedan kommer att gå är i betydande utsträckning skrivet i stjärnorna, men från svensk utgångspunkt komer vi självfallet att göra vårt yttersta för att konferensen inte skall misslyckas.

Tyvärr tror jag dock att motsättningar kring Iran och nukleära frågor i den vidare regionen kommer att kasta en ganska betydande skugga över konferensen.

Under de närmaste månaderna kan man snarare förvänta sig en strid ström av arabiska utkast till resolutioner och fördömanden mot Israel.

LIBANON BRYTER MOT FN-RESOLUTION

Det ska påminnas om att FN:s nya ordförandekoalition flagrant bryter mot den bindande resolutionen 1701 från det Säkerhetsråd som den nu fått makten att presidera. Resolutionen skrevs efter det krig som Hizbollah startade mot Israel 2006. Den beordrar Libanon att avväpna och stoppa all vapensmuggling och finansiering till Hizbollah från Syrien och Iran, samt att återta kontrollen av de delar av landet som domineras av terrormilisen. Men nu går Hizbollahs, Irans och Syriens tentakler ända in i Libanons regering. Och USA:s försvarsminister sade i tisdags att Hizbollah nu har mer raketer och missiler än de flesta stater har.

Så sent som för två veckor sedan erkände Hizbollah också att man utrustats med kraftfulla Scudmissiler av Syrien.

I november förra året lyckades Israel stoppa ett fartyg med hundratals ton iranska vapen till Hizbollah. I en flygräd i september 2007 lyckades Israel stoppa en hemlig syrisk kärnreaktor som byggts med nordkoreansk hjälp och som endast var några veckor från att startas. Bevis som senare offentliggjordes fick USA att dra slutsatsen att reaktorn inte var avsedd för fredliga ändamål.

SvD, Gp, Dag, Ek, Blt, Vlt, St, Gd, , Bl, Ab, Db, SvD, Gp, Dag, Gd, Vlt, Blt, St, Sk, Ek, , Bl, Ab, Db, Nsk, DN, A, Kri, Ab, N, Dd, Ns, Nt, Unt, 2, C, 2, 3

Läs också:
AP: Hamas smugglade in Viagra för minst 19 Mkr till Västbanken
Ofrivillig tjurrusning i Betlehem
Knivbeväpnad palestinier gripen. Skulle ‘mörda judar’
Israeler protesterar mot förbud för Gazabor att studera på Västbanken
Hackare efterlyste kidnappade israeler på libanesisk nyhetssida
Nima Dervish på Newsmill: Planera för tiden efter Islamiska Republiken
Muslimer, judar och kristna joggar för fred

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: