Goldstonerapporten skrevs av domare i Sydafrikas apartheidsystem

I svenska medier har han hyllats som ”en av världens främsta experter på internationell rätt”. Det svenska Advokatsamfundet tilldelade honom i december 2009 ”The Stockholm Human Rights Award” med motiveringen att han ”under flera decennier gjort enastående insatser för att främja rättsäkerhet och mänskliga rättigheter, både i sitt hemland Sydafrika och på högsta internationella nivå”. Det vänsterradikala Leopard Förlag har givit ut en svensk översättning av noggrannt utvalda delar av hans senaste Gazarapport. Sveriges Radios Tomas Ramberg konsakrerade ett helt 30-minutersprogram för att lyssna på hans åsikter i Ekots Lördagsintervju.

I egenskap av domare i det sydafrikanska apartheidsystemet på 80- och 90-talen skickade Richard Goldstone dussintals svarta sydafrikaner till avrättning, och stödde uttryckligen dödsstraffet. Många andra motståndare till apartheidsystemet valde att inte tjänstgöra som domare.

Israels största tidning Yedioth Aharonot har grävt vidare i Richard Goldstones förflutna som domare i Sydafrika under apartheidtiden, där han gav uttryck för ställningstaganden som är svåra att förena med påstådd respekt för mänskliga rättigheter. Gång efter gång tog han aktivt parti för övergrepp. Han skickade totalt 28 svarta sydafrikaner dömda för mord till avrättning, och skrev att han betraktade dödsdomarna som samhällets berättigade pris. I en av domarna skrev han att dödsstraff är det enda fungerande sättet att avskräcka från mord. Till helgen kommer tidningen att publicera en längre artikel om avslöjandena.

TACKADE JA TILL ATT LEDA SKENPROCESS MOT ISRAEL

Goldstones apartheid-domar uppmärksammades redan i november förra året, efter att en sydafrikansk historiker skrivit om honom. Men svenska medier ignorerade saken, och fortsatte att hylla honom som en av de ”mest respekterade människorättsjuristerna”. Faktumet att han tackade ja till ett ensidigt uppdrag från diktaturerna i FN:s ”Människorättsråd” där endast Israel skulle granskas var tydligen okontroversiellt. Goldstone hade försökt att få informella garantier för att han skulle få granska även Hamas roll i Gazakriget, men det blev mest ett spel för gallerierna. Endast 60 av de totalt 550 sidorna handlar om Hamas, och rapporten bortser helt från de åtta år och 10.000 palestinska raketanfallen mot Israel som föregick operationen. En som däremot hade integritet nog att tacka nej till att leda det förutbestämda uppdraget var FN:s fd. människorättschef Mary Robinson. Så här motiverade hon sitt beslut:

Tyvärr har Människorättsrådet antagit en resolution om att skapa en faktainsamlingsmission [om Gazakriget] som endast ska titta på vad Israel har gjort, och det anser inte jag vara en människorättsapproach.

”PRINCIPERNA KROCKADE”

En fd sydafrikansk domare tar Goldstone i försvar och hävdar att han var bättre än många andra. Goldstone själv har försvarat sin tid som apartheid-domare med att han var tvungen att följa reglerna i systemet. Men det avfärdas av israeliska kritiker som ett eko från de tilltalades ursäkter i Nürnbergrättegångarna. Goldstone har svarat de grävande journalisterna med att han både försökte upprätthålla jämlikheten mellan människor och apartheidlagarna, men att ”de principerna krockade ofta på ett komplext sätt”. 

Richard Goldstone har förstås hyllats bland FN:s diktaturregimer och pro-palestinska NGO:er. De gladde sig åt den så kallade Goldstonerapporten, eftersom den utformades enligt instruktioner från bl.a. Libyen och Pakistan i FN:s ”Människorättsråd”. De flesta demokratier kritiserade rapporten som ”obalanserad” till fördel för Hamas. Beställningsjobbet utmynnade i en FN-resolution som inte ens nämnde terrorgruppen en enda gång.

Goldstone själv har betonat att Goldstonerapporten varken bevisade eller hade ambitionen att bevisa någonting, utan endast utgjorde insamlade indicier med en uppmaning till parterna att själva utreda vad som hände under striderna.

SvD, 2, Gp, Ex, Dag, Ek, Blt, Vlt, , Gd , Sk, Db, Ab, Ns, Lt, Hd, SvD, DN, 2, 3, 4, 5, 6, SvD, 2, Ex, Gp, 2, Dag, 2, Syd, 2, Kt, Vl, S, N, Tv2, Svt, R, Hd, 2, Svt, Hn, Kv, , Vt, Ös, Dm, U, C, Hn, Ft, 2, 3, 4, 5, Vk, Tv4

Läs också:
Amnesty: Hamas har struntat i att utreda sina krigsförbrytelser
Svansbo/Sydsvenskan: Goldstonerapporten beställningsjobb från diktaturer
Alan Dershowitz: The Case Against the Goldstone Report
Ismail Kamil & Fredrik Malm: Främja demokrati i Mellanöstern
Nick Clegg betraktas med besvikelse i Jerusalem
Nile Gardiner: Nick Cleggs attacker på Israel får mig att må illa
Tablet: Yes, Minister
FN stödjer inte ‘Ship to Gaza’ – skickar hjälp via Israel istället

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Frågor med svar, Look who is talking

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: