Sverige välkomnar Israel som ny medlem i OECD!

”EKONOMI MED ENASTÅENDE RESULTAT”

Idag kom det glädjande beskedet att de 31 länderna i OECD enhälligt beslutade att välkomna tre nya medlemsländer, däribland Israel. För svenska Exportrådet bör detta bli startsignalen för ett nytt kontor i Mellanösterns hetaste ekonomi. Handelsminister Ewa Björling och Utrikesdepartementet skriver:

”Sverige välkomnar Estland, Israel och Slovenien till OECD” 

Den svenska regeringen välkomnar att OECD:s råd idag den 10 maj har beslutat att bjuda in Estland, Israel och Slovenien att bli medlemmar i organisationen, efter att anslutningsförhandlingarna som inleddes 2007 nu har avslutats. […]

 – Israel har en högt utvecklad och starkt internationaliserad ekonomi och är därför en naturlig partner i OECD. Ett OECD-medlemskap möjliggör en närmare dialog med Israel om bland annat ekonomisk politik, handel och investeringar och arbetsmarknadspolitik.

Den svenska regeringen förtjänar en stor eloge för stödet till utökat handelsutbyte och samarbete med Israel, vilket kommer att stärka vårt inflytande i regionen både i handelsfrågor och i freds- och utvecklingsarbetet. Det blir en officiell välkomstceremoni för de nya medlemsländerna den 27 maj i Paris. OECD:s generalsekreterare sade i ett uttalande att de nya medlemmarna ”kommer att bidra till ett mer pluralistiskt och öppet OECD, som spelar en allt viktigare roll i den globala ekonomin”. Organisationen noterade bl.a. att Israels satsningar ”inom vetenskap och teknologi har skapat enastående resultat på en internationell skala”. 

Internationalla Valutafonden (IMF) skrev i en rapport för några veckor sedan att Israel är en av de ekonomier som hämtat sig snabbast från krisen. Landet var dessutom ett av få länder i världen som hade tillväxt under 2009. Tillväxtprognoserna från IMF, OECD och Israel ligger på mellan 3,2 och 4,3 procent redan för 2010.

ÖPPNA FÖR EXPORTRÅDET I ISRAEL

Nu bör Exportrådet satsa på att supporta svensk affärsverksamhet i Israel genom att snarast sätta upp ett kontor i landet. Idag stödjer den handelsfrämjande organisationen svenska exportaffärer i Israel från sitt kontor långt borta i Turkiet, som också är OECD-medlem. Svenska företag har under en tid varit utsatta för turkiska bojkottaktioner pga riksdagsbeslutet att erkänna folkmordet på bl.a. armenier. Israels inträde i OECD bör nu bli startsignalen för en stark och offensiv Exportrådssatsning med ett eget kontor på plats i Mellanösterns mest vitala och innovativa ekonomi.

Israel har störst antal NASDAQ-registrerade företag och flest antal start-up-företag i världen efter USA, och flest per capita. I det här videoklippet finns en kort presentation av Israel.

Israel arbetar också internationellt för att locka investeringar till de palestinska områdena vilket stärker förutsättningarna för fred. Därför är det beklagligt att de statsfinansierade så kallade ”Palestinagrupperna” – som förfogar över 40 miljoner skattekronor i år och är delägare i ett k-märkt 1700-talshus som de huserar i på fashionabel adress i Stockholms innerstad – försöker förhindra handelsutbytet med Israel, och därigenom också med palestinierna. Beskedet att OECD-länderna enhälligt beslutade att ta med Israel som ny medlem blev troligen ett hårt och förnedrande nederlag för gruppens ordförande Per Gahrton, som misslyckades med att lobba emot. Men för regionen var det utan tvekan ett mycket positivt besked.

SvD, Gp, SvT, A, 2, 3, 4, 5, DN, 2, 3, 4, SvD, 2, 3, 4, 5, 6, Dag, Ex, 2, N, 2, Hn, Hg, Tv4, Sr, Vf

Läs också:
Svensk exportsuccé i Israel: H&M öppnar nya butiker
Gaza hjälps via Israel: 714 lastbilar med 17.060 ton varor på tre dagar
Bättre att skicka genom Israel: FN stödjer inte ”Ship to Gaza”-bluffen
Israel det enda landet som forslar in varor till Gaza. Egyptens gräns stängd
En droppe i havet: Lurendrejeri med båt till Gaza
– DN-journalist lobbade för PR-grupp som han själv var styrelsemedlem i
Palestinska islamister försökte stoppa hjälpen till befolkningen
Israels leveranser till Gaza (2009): 30.576 lastbilar med 738.576 ton varor
FN: Ingen humanitär kris i Gaza längre
Johan Ingerö: Vänsterpartiets demokratiproblem

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Look who is talking, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: