Palestinska flyktingar vittnar: vår ”naqba” orsakades av arabledarna (VIDEO)

”ARABLEDARNA UPPMANADE OSS ATT FLY”

Bland historiker är det dokumenterat sedan länge. Men under många år har det varit förbjudet i arabvärlden att öppet tala om arabledarnas skuld till ”naqba” – det palestinska och arabiska kriget 1947-49 som syftade till att genomföra ett folkmord på områdets judar, men som resulterade i att många palestinska araber tidigt flydde området, och att den judiska befolkningen, varenda en, fördrevs från de gamla judiska kvarteren i det som senare kom att kallas ”östra” Jerusalems Gamla Stad samt från Judéen-Samarien (Västbanken). Åren efter kriget erkändes arabländernas skuld öppet på högsta nivå, inkl. av den man som idag är palestinsk president. Men under flera decennier var det tabu, och fram tills nyligen försökte man konsekvent skylla på Israel. Längre ned finns fler öppenhjärtiga vittnesmål från palestinska flyktingar och arabiska ledare inkl. president Mahmoud Abbas.

ANFALLET BLEV TRAGEDI FÖR BÅDE ARABER OCH JUDAR

Den judiska befolkningen var i majoritet i de områden som FN tilldelade den judiska staten i delningsplanen 1947  (samt också i Jerusalem). Men områdets arabledare och omgivande arabstater lovade i deklarationer till FN att med våld förhindra Israels återupprättande vid sidan om en palestinsk stat, och förkastade delningsplanen. Omedelbart trappades våldskampanjer upp mot områdets judar på uppmaning av palestinska ledare. Judiska ledare och omvärlden vädjade till araberna att godta FN-kompromissen, som ju innebar att de palestinska araberna fick sammanlangt nästan 90 procent av det historiska mandatområdet som inkluderade även Jordanien. Strider utbröt mellan arabiska och judiska miliser. Under denna period, då det fortfarande var britterna som styrde området, valde ca. 340.000 mestadels välbärgade araber, dvs. nästan hälften av det totala antalet arabiska flyktingar att lämna landet. I maj 1948, direkt efter att Israel blev självständigt, anslöt sig fem arabiska arméer och invaderade den nyfödda staten med den öppet deklarerade avsikten att utplåna den. I samband med invasionen uppmanade de arabiska ledarna den arabiska befolkningen att ge sig av. Om de hade avstått från att starta krig, och hade accepterat att även den judiska befolkningen hade rätt till självständighet genom en tvåstatslösning, så hade det inte skapats en enda flykting.

Arabledare, både lokalt och utifrån, uppmanade den arabiska befolkningen att sätta sig i säkerhet utanför landet så att de inte skulle vara i vägen för vad man trodde skulle vara ett kort utplåningskrig. Så här sade den irakiske premiärministern, vars land deltog i invasionen, enligt citat i boken Sir Am Naqba skriven av palestiniern Nimr al-Hawari 1952:

We will smash the country with our guns and obliterate every place the Jews seek shelter in. The Arabs should conduct their wives and children to safe areas until the fighting has died down.

Syriens premiärminister under kriget, Khaled al-Azm, skrev i sina memoarer 1973:

Since 1948 we have been demanding the return of the refugees to their homes. But we ourselves are the ones who encouraged them to leave.

JUDARNA FÖRDREVS FULLSTÄNDIGT

De arabiska invasionsarméerna och palestinska miliser lyckades fördriva eller mörda alla judar i de judiska kvarteren i Jerusalem samt i Judéen-Samarien (som sedermera döptes om till Västbanken), och deras mark, byar och hus konfiskerades. Ingen tilläts stanna kvar levande när Jordanien och Egypten ockuperade området. Se bilder från den etniska rensningen mot judar i Gamla Staden i ”östra” Jerusalems judiska kvarter.

28 maj 1948 – den judiska flickan Rachel Levy (7 år) flyr från en gata med brinnande byggnader då araberna plundrar Jerusalem efter stadens kapitulation.

I stark kontrast med ovanstående uppmanade de judiska ledarna araberna att stanna kvar, och många gjorde det. De bor kvar och är idag israeliska medborgare. Men många valde dock att ge sig av. Historiker, inkl. ”nya” historiker, uppger att av de som flydde så gjorde den överväldigande majoriteten, mellan 80 och 90 procent, det på eget bevåg och i enlighet med arabiska uppmaningar.

Men det var inte bara araberna som begick övergrepp mot judar. Som i alla krig förekom det fall av övergrepp även från den andra sidan. Exempelvis i Lod/Lydda, där civila araber tvingades att evakuera av judiska soldater, i brott mot gällande militärorder. Soldaterna försökte förhindra att de arabiska styrkorna som befäste sig i de byarna skulle skära av landet mitt itu. Men dessa tragiska evakueringar utgjorde en droppe i havet jämfört med antalet araber som valde att lämna området på eget bevåg.

Många glömmer att det var den arabiska sidan som hade styrkeövertaget, både i manskap och i beväpning. Trots att palestinierna tillsammans med de fem arabiska arméerna misslyckades med målet att utplåna Israel, dödades 1 procent av Israels befolkning i kriget. Vid en jämförelse med Sveriges befolkning idag motsvarar det nästan 100.000 dödsoffer.

”ATT STANNA KVAR I ISRAEL ANSÅGS SOM FÖRRÄDERI”

I olika program i palestinsk TV vittnar flyktingar om hur arabledarna beordrade dem att fly, och om att de utlovades att återvända som ”segrare” efter bara några veckor, då judarna skulle ha eliminerats. De som hade velat stanna kvar brännmärktes som ”förrädare”:

Totalt flydde ca. 750.000 palestinska araber sedan 1947, enligt UNRWA. Av de valde alltså 340.000 mestadels välbärgade palestinier att lämna redan före Israels återupprättande, då det fortfarande var britterna som styrde. Under dessa år, och utöver den etniska rensningen mot judar i Israel och mandatområdet, fördrevs ca. 850.000 judar från arabvärlden där de bott sedan urminnes tider, och deras mark och ägodelar konfiskerades (se ett arabiskt TV-samtal om den judiska flykten från Irak här).

PALESTINSK PRESIDENT: ”VI GAV OSS AV PÅ EGET INITIATIV”

I vissa fall krävdes inte uppmaningar från arabledarna att fly. Den nuvarande palestinske presidenten Mahmoud Abbas erkänner att hans familj och den arabiska befolkningen i den medelstora staden Safed (Tzfat) i Galliléen i norra Israel lämnade landet helt på eget bevåg. I en intervju i TV-kanalen ”Palestiniya” berättade han i juli förra året att anledningen var att man inbillade sig att judarna skulle ta hämnd för en tidigare arabisk massaker på 20 judar i Safed:

Jag tillhör dem som föddes i staden Safed. Vi var en välbärgad familj. Vi lämnade Safed till fots på natten och tog oss till Jordanfloden, där vi stannade en månad. Sedan tog vi oss till Damaskus, och sedan till våra släktingar i Jordanien, och sedan bosatte vi oss i Damaskus. […]

[S]ärskilt dem av oss som kom from Safed kände att det fanns en gammal önskan om hämnd [för den arabiska massakern mot stadens judar 1929/FiM:s anm.], som våra familjer och föräldrar fortfarande mindes. [Vi] förstod att den militära balansen hade förändrats, och att [vi] inte längre hade kvar några militärstyrkor i egentlig mening. […] De kände att styrkebalansen hade kollapsat och därför beslöt de sig för att lämna. Hela staden övergavs baserat på den känslan.

ILAN PAPPÉ: JAG BASERAR MIG INTE PÅ FAKTA

Inom svensk extremvänster brukar man ofta hänvisa till en antisionistisk israelisk statsvetare och författare vid namn Ilan Pappé, som påstår att Israel ska ha planerat en ”etnisk rensning”, och att landet bär skulden för att palestinierna flydde i samband med det arabiska anfallskriget.  Alla historiker, inkl. ”nya” historiker, avfärdar Pappé som en kvacksalvare (ex. här, här, härhär). Han är inte utbildad i Mellanösternhistoria, men har anställts som historielärare på en brittisk skola. Han motsätter sig tvåstatslösningen och säger själv att han inte baserar sig på historiska fakta i sina böcker, utan på sin ideologi. Nedan är utdrag från en intervju med honom som publicerades 2008 på Pappés egen hemsida, ur den belgiska tidningen Le Soir (11/99):

Jag är inte lika intresserad av vad som [verkligen] skedde, som jag är av människors bild av vad som skedde. […]  Jag erkänner att min ideologi påverkar mitt historieskrivande men, so what? […]

Vem vet egentligen vad fakta är? Vi försöker övertyga så många som möjligt om att vår tolkning av fakta är den rätta, och vi gör det av ideologiska skäl, inte för att vi söker sanningen.

Så mycket för Ilan Pappés påståenden om kriget 1948, inkl. att det skulle ha funnits en ”Plan D” (Dalet) om ”etnisk rensning”. Historikern Benny Morris är en av flera som motbevisar Pappés påståenden.

För att undvika konsekvenserna av krig är det bästa sättet att undvika att starta dem. I fredsprocessen mellan Israel och palestinierna förväntas merparten av de arabiska flyktingarnas utrikesfödda ättlingar som vill få bli nya medborgare i en framtida palestinsk stat, men frågor återstår om de judiska flyktingarnas möjligheter till upprättelse.

DN, SvD, Gp, Dag, 2, Blt, Vlt, St, Ek, Db, Gd, Ab, Sk, A, 2, 3, DN, 2, 3, 4, SvD, 2, 3, 4, Gp, 2, 3, Dag, 2, 3, N, Vg, Tv2, S, Tra, St, Smp, Ft, 2, 3, 4, Co, Svt, 2, Nt, Sr, 2, Ex, Hn, Ht

Läs också:
Bilder från de arabiska arméernas fördrivning av judar från Jerusalem 1948
Palestinsk tidning: Arabledarna orsakade flykten
Arabledare citeras om sitt ansvar för naqba
Recension av historikern Efraim Karshs nya bok ‘Palestine Betrayed’
De judiska flyktingarna från arabvärlden förlorade långt mer ägodelar, mark
Hamas torterade palestinier i SIDA-sponsrat evenemang
Per Gudmundson (SvD): Är Hamas verkligen ‘religiös socialdemokrati’? (BILD)
Efter Gaza-attacken mot Socialdemokrater (febr.): Stoppa fjäsket för Hamas
Al-Hamatzav om självutnämnda fredsivrare
Fredrik Axelsson: Israel överlevde attackerna 1947-49
– (FiM) Israel firar 62 år av självständighet
– samt Ilya Meyer, JiM, Erixon

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Frågor med svar, Look who is talking, Politiken, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: