Ship to Gaza – så blev det när Israel släppte igenom båtarna 2008

Välkomstceremoni hemma hos ledaren för Hamas efter ankomsten till Gaza: båtaktivisterna kramar om Ismail Haniyeh (24/8-08, AFP)

AKTIVISTERNA TYCKER DET ÄR FEL ATT FOKUSERA PÅ HJÄLP

I vårt förra inlägg, Ship to Gaza – lång omväg och mindre last, visade vi att jippot tycks ha udden riktad mot Israel snarare än ambitionen att hjälpa invånarna i Hamasdiktaturen. Båtarna är proppfyllda med hundratals aktivister, varav 11 svenskar, men innehåller bara begränsade mängder varor. Aktivisterna talar om att häva ”blockaden” trots att mångdubbelt större leveranser till Gaza sker direkt via Israel. Alla tidigare konvojer har dessutom visat sig utmynna i ett groteskt stöd till den terrorstämplade antisemitiska Hamasrörelsen och deras strupgrepp om Gazas befolkning. Bilderna nedan visar vad som hände efter att Israel släppte in båtkonvojerna till Gaza 2008. Båtaktivisterna vänslades med och uttryckte stöd till tortyr- och förtryckarregimen i Gazaremsan på ett sätt som för tankarna till Jan Myrdals resor till Kambodja. En känd egyptisk regimkritisk bloggare beskrev en tidigare konvoj som en ”rövslickarkarneval”, enligt vänstertidningen The Guardian.

Ship to Gaza deltar tillsammans med bl.a. den turkiska organisationen IHH som stödjer Hamas. Samordnare bakom alla konvojer är Free Gaza Movement som anser att Israels existens är ett brott. De definierar sig inte som en hjälporganisation utan som en ”motståndsgrupp” som är ”politisk”. Free Gaza Movement tycker bl.a. att det är fel att fokusera på humanitär hjälp till Gazaborna, enligt ett nyhetsbrev i början av förra året:

Free Gaza är varken en ”protestgrupp” eller en hjälporganisation. Vårt uppdrag och vårt arbete är politiskt. […] Även om humanitär hjälp verkligen behövs, särskilt i Gaza just nu [januari 2009], så innebär det ett slags medlöperi med Israels ondskefulla strävan att förstöra det palestinska folket att enbart fokusera på humanitära hjälpinsatser.

Inte konstigt att palestinier i Gaza uttryckt besvikelse över att båtkonvojerna främst innehållit aktivister och nästan ingen av den utlovade hjälpen. Via Israels öppna landgränser skickas på några dagar mångdubbelt mer av exakt de varor som de hundratals aktivisterna från Ship to Gaza säger att de har med sig på sin tidsödande kryssning med start i Nordatlanten. Fredsavtalen från Oslo, som också FN står bakom, stipulerar dessutom att Israel inte ska släppa in utländska fartyg närmare än 12 sjömil från Gazas kust för att förhindra att Hamasterroristerna startar ett nytt krig med importerade vapen eller materiel som kan omarbetas för attacker mot Israel. Det stämmer alltså inte när Ship to Gaza talar om ”internationellt vatten”.

AKTIVISTERNA LJÖG – BÅTARNA VAR NÄSTAN TOMMA

Vid en tidigare resa organiserad av Free Gaza Movement i början av 2009 påstod de att konvojen hade ”60 ton” mat, leksaker, medicin och 10.000 påsar blodplasma (vilket kräver kylning). Men de israeliska myndigheterna hittade endast 150 flaskor mineralvatten i lasten, ett mindre antal påsar blodplasma i båtens kylskåp och några dussin kartonger (bild här). Vid en uppföljande båtresa på sommaren 2009 erkände organisationen på sin Twittersida att de hade med sig, allt som allt, 20 olivträd och en symbolisk påse cement”.

De svenska aktivisterna i Ship to Gaza ingår nu i Free Gaza Movements båtkonvoj. Man tänker prioritera att ta med sig ett stort antal aktivister, och har inte mycket plats för förnödenheter till Gazas befolkning – max 5.000 ton enligt egen uppgift. Det ska jämföras med att Israel, på bara några dagar, levererar över tre gånger mer – nämligen 17.000 ton, på fler än 700 lastbilslaster (!) i samarbete med FN. Och i förra veckan slussades ytterligare 14.000 ton in via Israel, samtidigt som 781 personer från Gaza togs emot i Israel och på Västbanken för sjukhusvård. Man ser till att hjälpen når dem som ska ha den. Risken att Hamas i slutändan lägger beslag på Ship to Gazas varor är överhängande, utöver den storslagna propagandaseger hela evenemanget blir för islamiströrelsen.

BILDER: BÅTAKTIVISTERNAS STÖD TILL HAMAS

Trots att resan organiseras av extremister och Hamassupportrar, och trots den ynka lasten och prioriteringen att fylla båtarna med aktivister istället för varor, så hävdar Ship to Gaza att syftet med resan inte är att demonisera Israel eller hjälpa Hamas. Låt oss då titta på vad som hände i augusti 2008, när Israel gick aktivisterna till mötes och lät båtarna segla i hamn hos Hamas.

Hemma hos Hamasledaren: medaljutdelning till aktivisterna i Free Gaza Movement efter ankomsten (24/8 2008)

Hemma hos Hamasledaren Ismail Haniyeh (i mitten): fototillfälle tillsammans med de medaljförsedda aktivisterna (24/8 -08, AFP)

Båtaktivisten Mairead McGuire (Free Gaza-konvojen i okt. 08) får en utmärkelse av Hamasledaren (29/10-08, AP)

Vid ankomsten till Gaza fick aktivisterna "VIP-pass" av Hamasledaren (28/8-08, Epa)

Lauren Booth, Free Gaza Movement, visar stolt upp sitt "VIP-pass" från Hamas (28/8-08, AFP)

Lauren Booth och övriga aktivister på välkomstceremoni hemma hos Hamasledaren Ismail Haniyeh (28/8-08, AFP)

I medieintervjuer beskrev Lauren Booth området som ett ”koncentrationsläger” och jämförde med ”Darfur”. Det var bara några dagar efter att hon fångades på bild under sin shoppingrunda i butikerna i Gaza:

Båtaktivisten Lauren Booth shoppar i vad hon kallade den palestinska motsvarigheten till "Darfur" (3/9-08, AFP)

AKTIVISTERNA DONERADE FÖR MILJONER TILL HAMAS

Free Gaza Movement var också katalysatorn bakom konvojen ”Viva Palestina” som tog sig till Gaza via Egypten i juli 2009 samt i januari i år i sällskap med en hjälpsändning från den libyske ledarens ”Ghaddafi-fond”. Den leddes av britten George Galloway – en fd. kontroversiell politiker som hyllat Saddam Hussein och Mahmoud Ahmadinejad och arbetat som programledare på den iranska regimens propagandakanal ”Press TV”. Vid ankomsten donerade aktivisterna över 100 bilar till Hamasregimen för ett värde av 11 Mkr. Galloway donerade tre bilar ur egen ficka samt nästan 300.000 kronor till Hamas, och sade:

Till premiärminister Ismail Hanyeh: Här är pengarna. Detta är inte välgörenhet. Detta är politik. Den palestinska regeringen [sic] är den som ska bestämma var de här pengarna behövs. Och om jag kunde skulle jag ge dem 10 gånger, 100 hundra gånger mer.

George Galloway (v) ger Hamasledningen 280.000 kronor vid ankomsten med "Viva Palestina" (juli 09)

Galloway tillsammans med Hamasledaren Ismail Haniyeh

Som nämndes ovan anlände en liknande ”Viva Palestina”-konvoj Gaza via Egypten i januari i år, även den under ledning av Galloway. Bråk utbröt med egyptisk gränspolis, och Galloways vänner i Hamas sköt ihjäl en 21-årig egyptisk vakt. Egypten sparkade ut Galloway och förklarade honom persona non grata, förbjöd alla framtida konvojer till Gaza och stängde gränsen permanent. Han har sedan dess vägrats inresa även till Kanada pga finansiering av Hamasterroristerna.

Galloway och "Viva Palestina"-konvojen tillsammans med Hamasfunktionärer i Gaza, (jan 2009)

SHIP TO GAZA: STÖD TILL HAMAS OCH DEMONISERING AV ISRAEL

Det är uppenbart att Ship to Gaza, som ingår i båtkonvojen med Free Gaza Movement, inte är ett dugg intresserad av att hjälpa invånarna i Gaza som lever under Hamas förtryck. Syftet med resan är att stigmatisera Israel och att stärka Hamas, vars fredsvägran och hat mot Israel man delar. Den antisemitiska terrorrörelsen strävar efter Israels krossande och är skyldig till terrormord på över 1.100 civila israeler och lemlästning mot nästan 8.000. Rörelsen erkänner inte Israels rätt att existera och vägrar att avsäga sig terror och inleda förhandlingar.

BRITTISKA MUSLIMER TILL GALLOWAY: ”AVSKUM, UT!”

Någon kanske är intresserad av hur det gick för George Galloways brittiska extremistparti ”Respect” i det senaste valet i Storbritannien? Slagord om stöd till Palestina och hatiska utfall mot Israel hjälpte inte. Partiet förlorade den enda plats man hade, i en invandrartät valkrets i östra London. Aftonbladet rapporterar att Galloway fick tummen ned för att fullständigt ha negligerat sina väljares verkliga problem till förmån för kampanjande om internationella konflikter. Utöver stödet till diverse terroriströrelser i utlandet hade han också hittat tid att skämma ut sig som deltagare i TV-programmet Big Brother under mandatperioden. Att israelhat och populism inte fungerar i längden blev tydligt när Galloway efter valnederlaget jagades bort från sin valkrets av 200 muslimska aktivister som skrek ”Avskum, ut, ut, ut!”. Kanske en tankeställare för det svenska Vänsterpartiet?

D, B, L, SvD, Gp, Dag, Vlt, Blt, St, Vg, 2, 3, 4, Tv2, 2, Vl, 2, Ex, Syd, Ek, Gd, Db, Sk, Bl, Ab, DN, 2, 3, SvD, 2, Gp, 2, 3, Dag, 2, N, Ek, 2, Gd, 2, Blt, 2, Vlt, 2, St, 2, Db, , 2, Bo, Sk, Ab , 2, St, 2, Vg, 2, Tv2, 2, Gd, 2, Blt, 2, Vlt, 2, K, S, Bl, 2, Sk, , Ek, 2, Etc, Db, 2, Ab, N, 2, 2, Ns, Syd, Hd, 2, De, A, 2, DN, 2, 3, SvD, 2, 3, GP, 2, 3, 4, Dag, 2, 3, 4, Sr, 2, 3, 4, 5, F, V, Vk, Smp, Svt

Läs också:
FN stödjer inte Ship to Gaza; skickar humanitär hjälp via Israel
Sammanställning av de senaste dagarnas leveranser från Israel till Gaza
FN-sändebud: Det råder inte någon kris i Gaza längre
Israelisk ambassadör: Tragiskt att aktivisterna stärker Hamas förtryck (2008)
Presentation av några av terrorsupportrarna inom Free Gaza Movement
Lisa Abramowicz: Henning Mankell sänker Ship to Gazas trovärdighet
Hamas torterade deltagare i kulturprojekt betalade av Sverige (BILD)
Hamas avrättar dissidenter, vräker familjer och river deras bostäder
Al Hamatzav: Liverapport från båten ‘Sofia’
Bluffen Free Gaza (FiM 2009)
Båt med hundratals ton vapen från Iran till Hizbollah stoppad (2009)
USA resp. Israel stoppade båtleveranser med vapen från Iran till Gaza
Palestinska islamister angriper FN:s sommarläger för barn i Gaza
S-kandidat: Jag blir sorgsen över det glödande hatet mot Israel i Sverige
Gilboa: Armadan
GP Debatt: Det rättsliga utgångsläget inför fredsförhandlingarna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: