Gaza, nu kommer koriandern!

Uppdatering efter bordningen:
Video: Aktivisterna gick till attack med järnrör, knivar och yxor
IDF: Insatsstyrkan blev beskjuten av islamister på den turkiska ledarbåten
ÖB: Våld endast på en av båtarna, där väpnade turkiska IHH-islamister attackerade. Övriga båtar lugnt.
Kommandosoldat knivhuggen i magen
Taleskvinna för konvoj erkänner användning av knivar, järnrör (BBC World)

Trevlig ingrediens i guacamolen

SHIP TO ASHDOD

Det har tydligen varit dåligt med koriander i hjälpsändningarna som passerat från Israel till Gaza. Men nu är det äntligen på väg, och det är ju det som sätter lite extra piff på guacamolen på nachostallriken. En annan bristvara som båtaktivisterna lyft fram i de hundratals svenska medieintervjuerna är ”godis”. Det ska också finnas med i lasten, som nu kommer att föras in via Israels landgränser till civilbefolkningen.

Visst – det ska finnas några säckar cement i lasten också. Visserligen har Israel redan skickat in cement till olika FN-projekt på plats, men de nya säckarna kan komma lägligt. Hamas slängde ju ut 150 palestinier på gatan och rev deras hus häromveckan. De tänker riva ytterligare 180 bostadshus för att bygga ett islamiskt centrum där gruppens särskilda ideologi ska läras ut. Om man vågar spekulera så blir det kanske också något ”fredsprojekt” i lokalerna, som SIDA eller annan utländsk givare kan bekosta via det Hamasinfiltrerade FN-organet UNRWA.

KOPPLINGAR TILL ANTISEMITER OCH ISLAMISTER

Men som Ship to Gaza tvingades erkänna häromdagen så är ju inte syftet med aktionen att ge humanitär hjälp. Syftet är att utmåla Israel som skurk och att sanktionerna mot Hamas ska hävas, utan att den Iranstödda gruppen ska behöva stoppa sin väpnade konflikt mot Israel. Problemet är inte att palestinierna får lite koriander, utöver de tiotusentals ton förnödenheter Israel forslar in varje vecka. Problemet är att Ship to Gaza vill stärka Hamas i kampen mot Israel. Varför man vill det förstår man när man tittar på vilka som ingår i Ship to Gaza, och vilka man associerar sig med. På sin hemsida, exempelvis, rekommenderar Ship to Gaza läsning av den gamle ökände antisemiten Lasse Wilhelmson som också är en bundsförvant till den naziallierade Förintelseförnekaren och islamisten Mohamed Omar.

Bland de 11 svenska figurerna som deltar på båten finns författaren Henning Mankell, som Expressen i underdrift kallar ”ytterlighetsfigur” och ”dårfink”. Han jämför den judiska staten med Hitlertyskland och vill att Israel upphör att existera. Ingen fredlig tvåstatslösning där inte. Mankell behandlas extra vördnadsfullt av de svenska TV-reportrarna som följer hans varje steg. Religionsvetaren Mattias Gardell, som skrivit boken ”Bin Laden i våra hjärtan”, stödjer islamism. Musikanten Dror Feiler (V) motsätter sig det mesta med Israel, och har avsagt sig sitt medborgarskap. Självklart behandlas den extreme deckarförfattaren, islamistförespråkaren och musikanten också som mellanösternexperter i de svenska medierna.

Det turkisk-islamistiska IHH, som också deltar, gör ingen hemlighet av sitt helhjärtade stöd för Hamas och Iran, vilket åskådarna påmindes om vid ceremonin för Ship to Gaza i Istanbul, där också flera Hamasislamister deltog. Benäget stöd kommer också från de statsfinansierade så kallade Palestinagrupperna, vars ordförande Per Gahrton nyligen ifrågasatte existensen av det judiska folket i Sydsvenskan.

SANKTIONERNA HÄVS NÄR REGIMEN AVBRUTIT DEN VÄPNADE KONFLIKTEN

Sanktionerna mot Hamas kan hävas så fort regimen avbryter den väpnade konflikten mot Israel, som den har drivit ända sedan den grundades. Med tanke på alla fördömanden och försök att förhindra Israel från att stoppa Hamas åtta år långa raketkrig i början av förra året, så är det desto mer förståeligt att man inte tänker acceptera en upprepning. Om Israel fördöms när man försvarar sig, så är det desto mer viktigt att hotet inte återuppstår och kräver ett nytt ingripande. Inget annat land skulle tolerera att ett terroristkontrollerat grannterritorium hade fria tyglar att bygga upp en ny attackkapacitet.

Tills Hamas övergivit terrorism ser Israel tillsammans med FN till att civilbefolkningen, varav många en gång röstade in terrorgruppen, ska drabbas så lite som möjligt. Självklart är det ingen dans på rosor. Många Gazabor har det otvivelaktigt svårt, främst pga Hamasförtrycket och de allt hårdare sharialagarna. Men situationen kan aldrig bli normal så länge man bedriver ett krig mot civilbefolkningen i grannlandet, och smugglar in vapen och materiel för att kunna fortsätta. Därav vikten att palestinierna uppmuntras att påpeka för sin ”demokratiskt” valda terroristregim att byta politik, erkänna Israel och avstå all terror. Det skulle borga för omedelbara fredsförhandlingar med Israel. Men endast palestinierna har makten att ta det steget. Det har man börjat göra på den Fatahstyrda Västbanken.

Hamasledaren Ismail Hanyeh. Enligt Röda Korset planerade Hamas en stor välkomstceremoni för Ship to Gaza (Reuters)

I debatten har det påtalats att smugglingen genom tunnlar från Egypten skulle gör sanktionerna verkningslösa, och att det är dem som svarar för en stor del av varuinförseln. Men påpekandet är vilseledande. För det första ser det ut som att Egypten tänker stänga tunnlarna. För det andra så hade FN:s och Israels hjälpleveranser varit ännu större om tunnlarna inte hade funnits. De har inte grävts för att hjälpa befolkningen, utan för att det allsmäktiga Hamas ska kunna ta provision på varorna, köpa (och smuggla) in vapen eller materiel som kan omarbetas för militär användning, samt ta ett hårdare strupgrepp om makten.

CARL BILDT OCH BARONESSAN – OCH HUR EU BÄDDADE FÖR GAZAKRIGET

Utrikesminister Carl Bildt har med rätta hårt kritiserat de Rödgrönas skrattretande förslag till utrikespolitik som ett recept för att skämma ut Sverige i världen. Det är därför beklagligt att han stödjer uttalandet nedan från den nytillträdda baronessan Catherine Ashton, EU:s ”utrikesminister”, som fortsätter att göra EU irrelevant i Mellanöstern. Hennes uttalande i fredags var nästan obegripligt pinsamt (pdf). Hon sade att EU uppmanade till en ”ovillkorlig” öppning av gränserna till och från Gaza. Ungefär som mellan Schweiz och Frankrike alltså. Bildt höll slentrianmässigt med. Det var kanske av ren omtänksamhet med EU:s trovärdighet som nästan ingen nyhetsbyrå i hela världen rapporterade om uttalandet, trots att Gaza är på tapeten just nu. Vi hittade pdf-länken till vad hon sade på en pro-palestinsk blogg där det hölls fram som storslagen politik.

Det hör till saken att EU bevakade gränsen mellan Gaza och Egypten i många år, som ett resultat av fredsavtalen. Syftet var att stoppa flödet av terrorister och vapen. Men så fort Hamas tog makten i en blodig kupp 2007 flydde EU området som skållade råttor. EU:s förnedrande kapitulation medförde att Gazaområdet på kort tid badade i iranska vapen. Raketkriget mot Israel intensifierades nu med långtgående Gradmissiler och började paralysera normalt liv i hela södra Israel. Det ledde till att Israel tvingades ingripa mot Hamas i Operation Gjutet Bly i slutet av 2008.

Hamas tog över gränsstationen mellan Gaza och Egypten 2007, efter att EU-övervakarna hade flytt.

EU är av lätt insedda skäl inte längre den Israel först ber om råd i just den här frågan.

”SEGER” FÖR PROPAGANDA I SVENSKA MEDIER

Nu sägs det att Ship to Gaza har vunnit propagandakriget. Märkligt vore annat med tanke på den jublande uppslutning som kuppen mot Israels rätt att försvara sig har fått från svenska så kallade mellanösternjournalister. Detta okritiska fjäsk, selektivt valda information och källor och helt oblyga ställningstagande för Ship to Gaza bland svenska journalister är egentligen värre än själva båtkuppen. Men det är klart, om man som Mellanösternkorrespondent kan skriva en sådan här artikel från en totalitär diktatur så kanske ingenting bör förvåna: Presidenten har iraniernas stöd. Som tur är finns det bloggar som tar sig an den typen av journalistiskt bedrägeri.

”Nyhetsbyrån” TT har å sin sida inte en enda gång nämnt att Israel och FN forslat in gigantiska mängder förnödenheter till civilbefolkningen i Gaza sedan början av 2009 – jo, en gång har TT nämnt det. Men då i ett avfärdande av den ”propagandakampanj” som TT-skribenten Jan Winter ansåg att landet bedriver för att komplettera all den information som TT och andra medier undanhåller. Sedan återgick Tidningarnas Telegrambyrå till att citera pressmeddelanden från Ship to Gaza. Att aktivisterna i flera månader ljugit om sitt ”humanitära” syfte och om att det skulle råda svält i Gaza; den gratis dygnetrunt-PR som ges från direktsändande TV-”reportrar” i flera veckor ombord – för att inte tala om sex publicerade debatt- och kulturartiklar med stöd till båtaktivisterna i Aftonbladet (utan replik) – uppfattades däremot inte som särskilt propagandistiskt.

TT var samtidigt noggrann med att inte ta upp nyheter som kunde ligga Ship to Gaza i fatet. Exempelvis när internationella medier rapporterade att båtaktivisterna hade vägrat en vädjan från familjen att ta med sig ett brev och lite medicin till den kidnappade israelen Gilad Shalit. Likaså sade TT ingenting om att tidigare konvojer, som slutat i kramkalas med Hamas, visat sig vara nästan tomma på förnödenheter trots utfästelser om motsatsen. Jan Winter, som beslagits med att själv ha förfalskat innehållet i en Amnestyrapport, försökte också tona ned förekomsten av islamister bland deltagarna.

Ett annat intressant sätt att lobba för Ship to Gaza har varit när svenska medier hänvisar till det ”oväntade” stödet på ledarsidorna i den israeliska vänstertidningen Haaretz. Det är en av Israels minsta rikstäckande tidningar, trots att den trycks på både hebreiska och engelska. Dess ledarsida kan jämföras med Aftonbladets och Flammans. Det var med andra ord lika ”oväntat” som när någon av dessa tidningar kritiserar Alliansens politik. Den i Sverige ofta citerade ledarskribenten Gideon Levy på Haaretz  motsvaras ungefär av ”kulturchefen” Åsa Linderborg – möjligen med den skillnaden att Levy vet vad antisemitiska blodslögner är och fördömde Aftonbladet för det. Att Haaretz ledarsida inte är representativ för israelisk opinion förstår alla.

INBÄDDADE ”REPORTRAR” PLÖTSLIGT ACCEPTABELT IGEN

Ett annat faktum är att svenska ”mellanösternjournalister” egentligen aldrig gör, lyckas få eller vill ha intervjuer på relevant nivå i den israelisk-palestinska konflikten. Det blir på sin höjd en talesman för en pro-palestinsk NGO, en palestinsk bagare eller som i det här fallet inbäddade ”reportrar” hos Ship to Gaza. Svenska journalister var annars de första att kritisera inbäddade amerikanska reportrar i Irakkriget som propagandister. Att få höra en israelisk säkerhetsexpert, folkrättsjurist eller politiker är extremt ovanligt, eftersom det skulle innebära att fler än det egna (palestinska) perspektivet kommer fram. Till viss del kan det säkerligen också förklaras med att svenska ”journalister” börjar få ett dåligt rykte i regionen. Och presskort i Israel, som ger bättre acess på hög nivå, bör ju inte gå till propagandister i framtiden.

”BEHÖVS INGEN SPECIALKOMPETENS FÖR ATT VARA MELLANÖSTERNREPORTER”

DN sparkade nyligen sin mellanösternkorrespondent Nathalie Besèr. Det intressanta var dock skälet som ska ha givits henne – att det ”inte behövs specialkompetens” för att vara mellanösternkorrespondent. Vi skulle inte nödvändigtvis anklaga henne för att ha det, men det en fingervisning om den låga kvalitetströskel medierna sätter på de här tjänsterna. För att inte tala om den helt uteblivna opartiskheten, som aldrig funnits på detta nyhetsområde i Sverige. Resultatet syns i rapporteringen varje dag. Skillnaden skulle bli minimal om tidningarna istället gratis återpublicerar PLO:s, Hamas eller Palestinagruppernas pressmeddelanden. Och helt enkelt fortsätter att ge fritt medieutrymme till ”mediekoordinatorn” för Ship to Gaza, Mikael Löfgren, som vi avslöjade när han lobbade för Ship to Gaza men fortfarande uppträdde under falsk flagg som DN-skribent. Häromdagen var det till och med han, inte någon israelisk talesperson, som fick redogöra för vilka åtgärder Israel kommer att vidta mot extremisterna härnäst.

DN, SvD, GP DN, SvD, SvD, Gp, Dag, N, Dag, Gp, Syd, Gd, Ek, St, Blt, Db, Vg, DN, SvD, 2, 3, Gp, D, Dag, 2, 3, St, Syd, 2, Sk, Blt, , 2, Ek, Ab, FA, 2, DN, 2, 3, 4, 5, SvD, 2, 3, 4, 5, Gp, 2, Dag, 2, 3, Syd, 2, Vg, 2, 3, Vl, 2, Svt, T2, S, St, Ab, , Bo, K, Ex, 2, Blt, Ex, F, 2, 3

Läs också:
Att vara kurd är som att vara jude
Svensk-palestinier: Varför inget Ship to Egypt?
Ship to Gaza: ”Vårt syfte är inte att ge humanitär hjälp”
Erik Svansbo: Ship to Gaza rekommenderar ökänd antisemit
Erik Svansbo: Expressens naivitet hjälper Hamas
Aqurette: Pro-Hamasaktivister stoppas
IiS: Humanitär hjälp trots Hamasattacker
NWT: Obama förs till säkerhetsbunker efter Rödgrönt policykrav
DN: Ska Ohly företräda Sverige?
Ett skepp fullastat med charlataner
Expressen, J. Forssberg: Henning Mankell – palestiniernas sämsta vän.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Massmedia, Organisationer, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: