Ship to Gazas problem – kulturkrock

När den turkiska islamistorganisationen IHH erbjöd Ship to Gaza att de skulle slå sina påsar samman, så framstod detta säkert som ett mirakel från ovan. En rörelse som för mindre än två år sen seglade sina första två små båtar till Gaza kunde nu, tack vare många härliga turkiska miljoner, köpa en hel flotta av passagerar- och lastfartyg. Men det visar sig nu att pengarna hade ett pris – Ship to Gaza kan inte längre ostört saluföra sin propaganda, för IHH delar inte Ship to Gazas intresse för att framstå som fredliga offer.

VEMS VERSION SYNS I MEDIERNA?

I tisdags deltog jag i en debatt i Sveriges Radio Väst (Den som vill lyssna på debatten kan gå till denna sida. Bläddra till 1 juni. Inslaget började kl 16.12.) En av de saker som diskuterades var vems version av händelsernaMavi Marmara som kommer ut. När debatten sändes var aktivisterna fortfarande fängslade, och hade således inte kunnat delge medierna sin version. Jag uppfattade det som att jag och min motpart, Anders Dejke, var överens om att vi var tvungna att vänta på att de gripna aktivisterna skulle släppas, så att man fick höra deras version också, och därigenom bilda sig en helhetsbild.

Så långt inga konstigheter. Men det som hänt sedan dess har kommit som en total överraskning för mig, och som en kalldusch för Ship to Gaza. För de flesta hade väl väntat sig att aktivisterna skulle säga emot den israeliska arméns version av vad som hände vid bordningen av Mavi Marmara, men i stället bekräftar nu aktivisterna den israeliska versionen.

PROPAGANDAN ÄR ALLT FÖR SHIP TO GAZA

Detta är ett stort bakslag för Ship to Gaza, eftersom propagandan är deras huvudsyfte, vilket de själva villigt medger. Mer specifikt vill de förmedla bilden av Israel som en brutal förtryckarstat, som utan anledning tillgriper våld mot allsköns meningsmotståndare så fort tillfälle ges. Den humanitära hjälpen till Gazaremsans invånare har aldrig varit Ship to Gazas primära mål, och att döma av samstämmiga uppgifter från seriösa källor är det inte så akut med den saken. Visst har Gazaremsan problem, men det är inte bristen på förnödenheter, utan bristen på frihet.

Nahr al-Bared

En av de två båtar som ingick i Free Gaza Movements första "hjälpsändning".

Mest uppenbar blev Ship to Gazas propaganistiska strävan efter floppen med båten Tali förra året. Enligt dem själva (rörelsen hette då Free Gaza Movement) bordade israeliska militären deras skepp med 60 ton livsmedel och mediciner, leksaker och 10.000 enheter blodplasma (vilket kräver kylförvaring). Besättningen påstods ha misshandlats och båten utsatts för omfattande förstörelse. Men till aktivisternas bedrövelse hade den israeliska armén förutspått att sådana anklagelser skulle dyka upp, och hela aktionen filmades. De 60 ton som påstods finnas ombord visade sig vara ca 150 flaskor mineralvatten och några dussin kilo mat och mediciner. Och anklagelserna om misshandel tystnade tvärt då det gick upp för aktivisterna att insatsen filmats.

Den logiska utvägen för Ship to Gaza borde vara att låta ord stå mot ord, och hoppas att allmänheten har större förtroende för deras ord än för den israeliska arméns. Och det är just den taktiken de använt denna gång. Men något gick fruktansvärt snett…nämligen IHH.

SHIP TO GAZAS SÄNGKAMRATER

Jag tvekar inte ett ögonblick att säga att det som slutligen sänkt Ship to Gaza är deras brist på omdöme vad gäller sängkamrater. ”Vem som helst som är emot Israel” tycks på senare tid ha varit deras enda kriterium. Jag tvekar inte heller ett ögonblick att säga att den ursprungliga rörelsen verkligen var riktiga idealister, om än naiva och med ytterst bristfälliga kunskaper om Mellanöstern. Men någonstans på vägen borde varningsklockorna ha ringt, kan man tycka. Borde ingen ha dragit i nödbromsen när

 • rörelsens taleskvinna, Greta Berlin, av sin tidigare styvdotter beskrivits så här:

  The title of ”Peace Activist” is the one I find particularly hypocritical. On numerous occasions I heard Greta launch the insults ”the god damned Israelis, and those F****** Jews” at the dinner table in front of my father (a Jew) and the few Israeli friends and relatives who ventured to visit. Additionally, any rational debate attempted by anyone with an opposing view to Greta’s, was immediately terminated with the responses: ”Shut up” or ”You don’t know what the hell you’re talking about.” The rebuttal usually presented in screaming form.

 • man bland de länkar med viktig bakgrundsinformation som Ship to Gaza förser sina läsare med hittar en artikel av den ökände Lasse Wilhelmson, där man kan läsa:

  Men frågan är om det inte också därutöver krävs en detronisering av den judiska lobbyorganisationen AIPAC i USA, de israeliska intressena i Vita Huset, samt den sionistiska makteliten på Wall Street och i USA:s privata (!) centralbank Federal Reserv.
  […]
  Och sionismen är i dag den ideologi som i första hand används för att rättfärdiga de nykoloniala krigen med hänvisning till “Förintelsen” och “antisemitism” och egenproducerad terrorism i form av “false flag operations”.

 • man har Gilad Atzmon som dragplåster, åtminstone påstår han det själv.
 • den nya samarbetspartnern (och finansiären) IHH äntrar skeppet i Istanbul, påhejade av folkmassor som skanderar den populära ramsan ”Khaybar, Khaybar, ya yahoud…”, en religiös uppmaning till krig mot alla judar, inspirerad av profeten Muhammeds massmord på judar i Khaybar år 629?

Personligen tror jag att det är just denna vilja att alliera sig med allt antiisraeliskt som slutligen blivit Ship to Gazas bödel. För IHH spelar inte samma spel.

KULTURELLA SKILLNADER

Många blev nog förvånade över att turkarna villigt bekräftade den israeliska versionen av händelseförloppet. Även om både Ship to Gaza och IHH är ute efter att vinna poäng i propagandakriget, så ser marknaderna de vänder sig till helt olika ut. Ship to Gaza vill utmåla Israel som en brutal stat som tar till våld så fort tillfälle ges, och alltid mer än vad situationen kräver. Den bilden är mest effektiv om man vill vinna sympatier i exempelvis Europa eller USA. Men IHH vänder sig till en helt annan krets. IHH är en islamistisk rörelse. Vad allmänheten i Europa och USA tycker är för dem helt oväsentligt. Bara Allahs åsikt räknas, bara trogna muslimers hjärtan måste vinnas. Och den enda propaganda som går hem i Mellanöstern är den som säger ”Jag är stark”. Att judar är onda behöver man inga konkreta bevis för, eftersom profeten Muhammed sagt att det är så.

Kulturkrocken är därmed total. Ship to Gaza vill till varje pris förmedla bilden av Israel som stor och stygg varg, och palestinier som offerlamm. IHH vill däremot förmedla bilden av trogna muslimer som villigt offrar sina liv för att skada judar. Framför allt vill IHH visa fysiska resultat i form av dödade och/eller skadade judar, vilket de lyckats med.

ABSURT EFTERSPEL

Just nu är det bitvis underhållande att iaktta efterspelet. För samtidigt som de turkiska aktivisterna vidhåller israelernas version (att turkarna anföll), så försöker den resterande delen av konvojen förmedla den bild de så ömt vårdar. Således gastar Henning Mankell (som inte ens var ombord på Mavi Marmara) om hur israeliska soldater gick omkring och sköt sovande aktivister. Henning Mankell har blivit av med sina strumpor, och Mattias Gardell har blivit bestulen på sin favoritskjorta. De är missnöjda, och ska anmäla Israel ”för allt från kidnappning och sjöröveri till stöld av personliga tillhörigheter”

Gladare miner är det i Turkiet. Omar Faruk, styrelsemedlem i IHH, säger till New York Times:

Vi blev berömda! Vi är mycket tacksamma mot de israeliska myndigheterna.

Flera av de dödade ombord på Mavi Marmara har sagt sig vilja bli martyrer, och har uppenbarligen lyckats.

SAMTIDIGT, PÅ EN ANNAN PLATS…

På ett arabiskt forum om resor och turism finns fina bilder från Gaza City.

Gaza City

Gaza City

Annat är det i det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared. År 2007 jämnade armén hela lägret med marken, inklusive samtliga UNRWAs byggnader. 27.000 människor blev hemlösa, och än idag, tre år senare, bor familjer i ombonade garage och andra tillfälliga bostäder.

Nahr al-Bared

Nahr al-Bared

Är UNRWA sura för sina förstörda investeringar? Om de är det, så gör de inte så stort väsen om saken.

Samlar någon in pengar till dessa hemlösa? Inte vad jag har sett.

Känner världen ens till problemet? De flesta gör inte det, nej.

Kan det bero på att Nahr al-Bared ligger i Libanon, och att det var den libanesiska armén som jämnade lägret med marken? (Läs mer här.)

Torbjörn Karfunkel

SvD 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 DN 2 3 4 5 6 SDS 2 3 Exp 2 VG 2 3 4 DB 2 3 4 5 6

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

%d bloggare gillar detta: