Beväpnade palestinier i Gaza brände ned FN:s barnkollo – igen

Maskerade palestinier slog sönder och brände ned biståndsaktivitet i Gaza (foto: AP)

BISTÅNDSPENGAR UPP I RÖK

Tjugofem beväpnade och maskerade palestinier anföll, slog sönder och tände eld på FN:s sommarläger i Gaza på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån AP och FN-organet UNRWA på sin hemsida. Det är andra gången på bara en månad som palestinier gått till väpnad attack mot FN:s biståndsfinansierade verksamhet i Gaza. Den 23 maj brändes ett annat FN-kollo ned.

UNRWA-chefen John Ging fördömde attacken som ”feg och vidrig”, och sade att den var ett tecken på ”den ökande graden av extremism i Gaza”. Hamas har tillsammans med andra palestinska islamistgrupper anklagat FN för att leda ungdomar i fördärvet genom att tillåta ”omoraliska” sommaraktiviteter där pojkar och flickor får leka tillsammans. Enligt AP driver Hamas egna läger där barnen får lära sig islam och tränas att marschera på militäriskt vis.

Bild från islamistiska Hamas militanta sommarläger för pojkar i Gaza, 14 juni (Foto: Getty)

AP skriver att attentatsmännen också rev ned tält, slog sönder lekställningar och en swimming pool, samt satte handklovar på de vakter som FN tvingats hyra in för att skydda biståndsaktiviteterna, som betalas av bl.a. Sverige. Ilya Meyer har en Reuters-video från förödelsen.

I februari genomförde Hamas en räd mot det svenska Palmecentrets (S) kontor i Gaza, beslagtog datorutrustning och belade föreståndarinnan med yrkesförbud så länge hon inte arbetade på Hamas villkor. I maj stormade Hamas det svenska SIDA-finansierade projektet ”Gaza graffiti”. Den palestinier som hade ställt ut palestinaaktivisten Mia Gröndahls bilder misshandlades (bild).

SVERIGE BETALAR

Sveriges skattebetalare är världens tredje största givare till palestinierna med över 800 miljoner kronor per år. UNRWA får under år 2010 276 miljoner kronor från de svenska skattebetalarna vilket gör Sverige till UNRWA:s fjärde största finansiär i världen. Palestinierna är i sin tur världens största biståndstagare per capita. Den palestinska Hamasregimen i Gaza motsätter sig både fred med Israel och dess existens, och är terrorlistad av EU. Gruppen håller fortfarande den kidnappade värnpliktige 23-årige israelen Gilad Shalit fången sedan fyra år tillbaka, i brott mot folkrätten. Den palestinska myndigheten på Västbanken, vars budget nästan uteslutande utgörs av pengar från omvärlden, vägrar att inleda direkta fredssamtal med Israel.

DN, Svt, SvD, DN, A, DN, 2, 3, SvD, Syd, Dag, Svt, Ab, S, Vl, N, 2, 3, N24, Sr, 2, 3, Tb, Unt, Ah, Svt, 8s,

Läs också:
Salam Karam (Sydsvenskan): Arabiska medier sprider krigspropaganda
Hamas rånade bank i Gaza
UNRWA: Palestinskt bråk orsakar elavbrott i Gaza
USA litar inte längre på att Turkiets regering skulle vara västorienterad
Turkiskt företag i Israel stämmer Erdogan-regimen för sabotage
Kolumnist i Aftonbladet kritiserar Helle Kleins och Åsa Linderborgs inkompetens
Kim Milrell: Nyhetsbyrån TT censurerade gårdagens 13 palestinska raket- och granatattacker mot israeliska städer
Barry Rubin: Obama och G8 utan strategi mot Hamasregimen i Gaza
Indonesiens justitieminister: ”Spräng er i luften i Israel. Vi betalar!” (Video)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: