Carl Bildts palestinske gäst: ”Släpp alla krav på Hamas”

Idag tar utrikesminister Carl Bildt emot Nabil Shaath – en ledare inom Fatah. Som många palestinska ledare ser han en fredsprocess mest som ett sätt att skapa en palestinsk stat. När det är gjort tycker han att det är okej att Hamas m.fl. fortsätter kriget mot Israel, men då från en avsevärt bättre styrkeposition. Slutmålet är alltså inte ”fred”. Fatah, som betyder ”erövring” på arabiska, är det regerande partiet på Västbanken.

”BEHÖVER INTE STOPPA TERRORN OCH ERKÄNNA ISRAEL”

Så vad har då Bildts gäst för åsikter rent konkret? Det har han gjort klart i alla intervjuer han deltagit i på senare tid, inkl. med en jordansk tidning och med Jerusalem Posts arabiske reporter Khaled Abu Toameh så sent som för några dagar sedan (se nedan). Han säger att han lobbar alla europeiska ledare som vill träffa honom att släppa kraven på Hamas att upphöra med terrorn och erkänna Israel och fredsavtalen. Krav som världssamfundet, representerat av den så kallade Kvartetten, ställt. Han tycker att det räcker med en tillfällig ”vapenvila” (utan erkännande av Israels rätt att existera) så att en palestinsk stat kan skapas. När den väl finns är det alltså fritt fram för Hamas att fortsätta kriget mot Israel. Nedan är delar av intervjun:

Nabil Shaath (Fatah) till höger omfamnar Hamasledaren Ismail Haniyeh, feb 2010

Fatah: Inte nödvändigt att avbryta våldet
Av KHALED ABU TOAMEH
17 juni 2010 02:17

Palestinska Myndigheten kommer inte att kräva av Hamas att erkänna Israel.

Den palestinska Myndigheten begär inte att Hamas erkänner Israels rätt att existera eller att Hamas erkänner något av Kvartettens krav, inkl. att sluta med våldet, som ett villkor för upprättandet av en palestinsk enhetsregering [med Fatah och Hamas], sade Nabil Shaath, en senior Fatahrepresentant och före detta utrikesminister i den Palestinska Myndigheten på onsdagen.

När han ombads kommentera påståenden från Hamas om att den Palestinska Myndigheten begär att islamiströrelsen erkänner Israels rätt att existera som ett villkor för försoning [med Fatah] svarade Shaath: ”Det är fullständigt osant. Vi har aldrig begärt att Hamas erkänner Israels rätt att existera. Inte heller har vi begärt att de erkänner Kvartettens villkor”.

Kvartetten [bestående av FN, EU, USA och Ryssland] har upprepade gånger krävt att varje tänkbar palestinsk regering avsvär sig våld, erkänner Israels rätt att existera och respekterar tidigare avtal mellan PLO och Israel som ett villkor för att få västerländskt bistånd. 

I en intervju med den jordanska dagstidningen Ad-Dustour förklarade Shaath att den palestinska myndigheten endast krävde av Hamas att rörelsen tilllåter myndigheten att föra fredssamtal med Israel. […]

Shaath sade att han har uppmanat europeiska regeringar att släppa sina krav på att Hamas accepterar Kvartettens tre villkor.

“Alla arabiska och islamiska stater som inte erkänner Israel har gått med på det Arabiska fredsinitiativet * ”, noterade han. ”Acceptans för det initiativet och en vapenvila [med Israel] är därför tillräckligt”.

Nu är alltså frågan hur lång tid det tar innan Carl Bildt börjar kräva i EU, FN och överallt han reser att man ska släppa alla krav på terroristgruppen. Kraven på den Palestinska Myndigheten förespråkade han att man skulle släppa redan under det svenska ordförandeskapet i EU.

* det så kallade ”Arabiska fredsinitiativet” förespråkar att göra även Israel till en palestinsk stat genom att kräva ”återvändo” till Israel – inte till en palestinsk stat – för alla utlandsfödda ättlingar till de palestinska araber som lämnade landet under de anfallskrig som dessa arabstater själva startade. I utbyte mot utraderingen av den judiska staten utställer diktaturerna ett ”löfte” om ”normala förbindelser” med landet – på sin höjd utbyte av ambassadörer. Till saken hör att flera arabregimer, däribland Egypten med sin iskalla ”fred” med Israel, riskerar att under kommande år tas över av islamistiska regimer med rötter i Hamas moderorganisation Muslimska Brödraskapet. I det ögonblicket kan Israel glömma ”normala förbindelser”, men får likväl stå där med skägget i brevlådan medan det mångtusenåriga judiska hemlandet sakteliga försvinner till förmån för (ytterligare) en stat med palestinsk-arabisk majoritet. Dvs döden för visionen om två stater för två folk. Till förmån för två stater för ett folk – de palestinska araberna.

DN, SvD, DN, Gp, Dag, Svt, Ek, Lz, SvD, DN, 2, 3, Dag, Dag, Gp, Ex, N, Vg, Tv2, Blt, Ek, St, Lz, Bo, Gd, SvD, Hd, N24, Ls, Sr, Dd, Nv, M, Unt, Es

Läs också:
Hamas: ”På sin höjd en tillfällig vapenvila, även om vi får egen stat”
 I Expressen: ”Kurder ser Turkiets utfall mot Israel som dåligt skämt”
Jodå, Nabil Shaath och Carl Bildt, blöjor släpps in i Gaza
Norran: Hamas och norrländskt trä
Barak uppmanar palestinierna till direkta fredssamtal; träffar Salam Fayad
Palestinsk kommitté avvecklas: ”Sprickan mellan Fatah / Hamas oöverstiglig”
Palestinskt raketanfall från Gaza sprängde israelisk fabrik
Animation: Så förverkligas FN-resolution 242 om säkra gränser för Israel
Kim Milrell: Egypten skjuter ihjäl afrikanska flyktingar på väg till Israel igen
Ship to Gaza struntar i kvinnors rättigheter i Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: