FN tog avstånd från Ship to Gaza

Längre ned kommenterar vi en debattartikel i Aftonbladet skriven av Ship to Gaza och den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen. Vi tittar också på hur Gazaremsan rankas internationellt, och där finns överraskningar. Men först till fredagens reprimand från FN till Ship to Gaza.

För andra gången i rad tog FN:s generalsekreterare och FN-organet UNRWA i fredags avstånd från de metoder som Ship to Gaza använder, enligt nyhetsbyrån AFP och en utskrift från FN:s presstjänst:

– Det finns etablerade rutter för förnödenheter via landvägen. Det är på det sättet som hälp till folket i Gaza ska levereras, sade Martin Nesirky, talesman för FN:s generalsekreterare, på en presskonferens.

FN tog avstånd från Ship to Gazas provokationer redan innan konvojen försökte segla i hamn hos Hamas i slutet av maj. Via Israel går nämligen varje dag mångdubbelt större leveranser av förnödenheter till civilbefolkningen i Gaza i samarbete med FN ända sedan början av 2009.

Också den internationella Kvartettens utsände Tony Blair tog, på nytt, avstånd från Ship to Gaza i fredags. Han representerar bl.a. EU och FN och var nyckelperson i diskussionerna med Israel för att uppdatera sanktionerna mot Hamasregimen. Han hjälpte till att hitta sätt att med bevarad säkerhet göra det möjligt att föra in allt till civilbefolkningen förutom vapen och vapenmateriel.

DÄRFÖR BLEV DET FRAMGÅNG FÖR TONY BLAIR OCH NEDERLAG FÖR SHIP TO GAZA

En avgörande anledning till att Tony Blair lyckades, och Ship to Gaza misslyckades, var att han som världssamfundets representant ”till 100 procent” stod upp för Israels FN-stadgade rätt att försvara sig mot Hamas och förhindra att terrorgruppen rustar upp igen:

– Det är ingen tvekan om att raketer avfyras från Gaza och att det är folk i Gaza som vill döda oskyldiga israeler. När det gäller säkerhet står jag till 100 procent på Israels sida. Israel har rätten att inspektera vad som förs in i Gaza.

Han lyssnade och visade att han förstod även Israels situation. Han visade att Israels rätt att försvara sin civilbefolkning inte bara är tomt prat. Ship to Gaza, å andra sidan, tvingades tidigt erkänna att deras syfte inte var att föra in humanitär hjälp – vilket de enkelt hade kunnat göra landvägen via Israel – utan främst att springa Hamas ärenden och kräva en hävning av sanktionerna mot islamistregimen. De är inte lika intresserade av att Hamas först måste avbryta sin väpnade konflikt. Tidigare båtkonvojer från samma organisatörer har tvärtom ägnat sig åt offentliga kramkalas och PR-jippon tillsammans med Hamas. Ett prov på aktivisternas ”solidaritet” gavs också när de vägrade att ta med sig medicin och brev från familjen till den av Hamas kidnappade israelen Gilad Shalit, när hans far vädjade om det.

Fiaskot för Ship to Gaza slutade med att deras last på motsvarande knappt 30 lastbilar, ändå refuserades av Hamas. Däremot fortsätter förnödenheter att strömma in via Israel, med ca. 700 lastbilar per vecka, som de gjort sedan januari 2009, inkl. cement till FN-projekt. Allt förutom vapen och krigsmateriel är tillåtet. Gaza är nu så översvämmat med produkter att priserna dalat och både företagare och smugglare protesterar. 

En ny shoppinggalleria i två plan öppnades i Gaza i förra veckan. Några veckor innan Ship to Gaza kastade loss invigdes också Gazas nya olympiska simbassäng. Hamas färdigställde nyligen ett nytt fängelse. Sannolikt byggdes allt även med cement. Här är foton från shoppinggallerians öppnande:

I förra veckan invigdes en ny stor shoppinggalleria i Gaza

Gazas olympiska simbassäng invigdes den 10 maj 2010 (foto palestinsk tidning)

Fler bilder här och här.

GAZA RANKAD BÄTTRE ÄN TURKIET

Ingen tror att livet för människorna i Gaza är problemfritt. Det är det aldrig i krigförande diktaturer. Men flera indikatorer visar att situationen ändå är bättre i Gaza än i exempelvis Turkiet, enligt CIA World Factbook som citeras av tidningen Sunday Telegraphs tidigare Mellanösternkorrespondent Tom Gross. Det kanske är dags för en Ship to Turkiet, eller åtminstone till Kurdistan?

– Förväntad livslängd i Turkiet: 72,23 år. I Gaza: 73,68 år.
– Spädbarnsdödlighet i Turkiet: 24,84 promille. I Gaza: 17,71 promille.
– Analfabetism i Turkiet: 11,3 %. I Gaza, där Israel upprättade universitet för första gången i områdets historia på 70- och 80-talen, är analfabetismen nere på 8,1 %.  

De palestinska områdena tillsammans hamnar till och med högre (96:e plats) än Turkiet (103:e) på tidningen Forbes senaste rankning av var man är ”lyckligast” i världen, genom att fråga människor i 155 länder. Det är även högre än europeiska länder som Ungern (103), Lettland (110), Bulgarien (137) och bara några placeringar efter Japan (81).

NYKOLONIALT ÖNSKETÄNKANDE FRÅN SHIP TO GAZA OCH BRODERSKAPSRÖRELSEN

Det är alltså märkligt att så stora delar av den svenska vänstern är så fixerade vid just Gaza och palestinierna. Konflikten är relativt skonsam i jämförelse med världens många humanitära katastrofer. De flesta i världssamfundet är överens om hur den ska lösas, vilket framgår i fredsavtalen. 

I Aftonbladet tycks Mariam Osman Sherifay från Ship to Gaza och Peter Weiderud från den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen tro att freden står runt knuten om det bara blir en ”försoning” mellan Fatah och Hamas. Det är ett missförstånd baserat på okunskap om Hamas ståndpunkter, fredsavtalen och folkrätten.

Det som skapade det palestinska självstyret och stakade ut villkoren för skapandet av en palestinsk stat var fredsavtalen i Oslo. De mest grundläggande villkoren är ömsesidigt erkännande samt palestinskt avståndstagande från terrorism. Världssamfundet erkänner inte en palestinsk stat med en regering som inte erkänt fredsavtalen och Israels rätt att existera, samt avsagt sig all terrorism. Alldeles oavsett om Fatah och Hamas är ”försonade” eller inte. Redan Hamas löfte att utplåna och aldrig erkänna Israel, även om de får en egen stat, strider mot FN-stadgan och folkrättens förbud mot uppmaning till folkmord. Ingen stat som styrs av en uttalad terror- och folkmordsgrupp kommer eller kan erkännas internationellt. Försoningen skall alltså ske med Israel, efter ett avståndstagande från terror och ett erkännande av Israel och fredsavtalen.

Debattörerna blundar också för verkligheten och vill fortsätta att tro att Västbanken och Gaza utgör en odelbar enhet, trots att ingen palestinier längre ser det så. De båda palestinska faktionerna själva är dödsfiender och företräder två radikalt olika system. Huruvida områdena hör ihop är palestiniernas eget beslut, och ingenting som utomstående kan propsa på mer envist än de direkt berörda. Det framstår som nykolonialt att, som den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, diktera och önskedrömma.

Vill dessa debattörer verkligen förhindra att palestinierna på Västbanken får bygga en stat i fred med Israel bara för att den Iransponsrade Hamasregimen i Gaza vägrar? Hade det inte varit bättre att uppmuntra Gazaborna att skaka av sig Hamas och ställa om till fred istället, precis som omvärlden stödjer det iranska folkets kamp mot sin islamistregim?

SvD, Dag, Gp, Syd, Svt, Tv2, S, SvD, Bc, SvD, 2, DN, 1, 2, 3, 4, 5, Gp, 2, Dag, 2, Syd, 2, 3, Svt, St, 3, , Tf, Ab, Ek, 2, Sb, Sr, 2, Kvp, Hh, T, 2, Ks,

Läs också:
Erik Svansbo: Guinnessrekord och nöjespark i Gaza
Video: Kunde rekordbiståndet till palestinierna användas annorlunda?
Palestinierna fortsätter vägra direkta fredsförhandlingar trots miljardbistånd
Var står Carl Bildt när det gäller Iran?
Sydsvenskan om Iransanktioner: Motvilliga ministern
Video: Turkiets Erdogan ovanligt tyst sedan hästolyckan
Haaretz: Hamas och Fatah stoppar utresor från Gaza
EU inför nya sanktioner mot iranska regimen
Mathias Sundin (FP): Var är EU:s fördömanden av raketattackerna?
Emmaus Björkå stödjer förtrycket på Kuba med ”vännerna” i Sv.-Kuba. Föreningen
Ship to Gazas blodiga knivar retuscherades bort
Kim Milrell: Dagens fantastiska läsning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Organisationer, Politiken, Uncategorized

%d bloggare gillar detta: