Blandade länkar

1. Ett mycket intressant och välgjort reportage om de kurdiska judarna i Israel i P1:s program Människor och Tro, av Gurgîn Bakircioglu.

”Operation flygande mattan” hette den massflytt som skedde åren efter 1948 då judiska kurder tillsammans med judar från arabvärlden flyttade till Israel. De kurdiska judarna fick nu vara med i en statsbildning som de kunde identifiera sig med, en stat som de kunde kalla sin egen. Men frågan är vad som har hänt med de kurdiska judarnas identitet nu när de lever i Israel och så har gjort i några generationer? Vad finns kvar av det kurdiska? Följ med reportern Gurgin Bakirsioglu när han åker till den kurdiska moshaven Zekharia, tio mil utanför Jerusalem.

Lyssna på Gurgîn Bakircioglus reportage i programmet den 30 juli genom att klicka på ljudlänken på Sveriges Radios hemsida.

2. Både FN och den internationella Kvartetten har tagit avstånd från Ship to Gaza två gånger. Israels vice utrikesminister och fd. Washingtonambassadör Danny Ayalon skriver i Wall Street Journal om hycklarna bakom Gazaflottiljerna, och den båt som Libanon planerade att skicka. The Flotilla Farce:

Idag är fler än 400.000 palestinier i Libanon berövade sina mest grundläggande rättigheter. Den libanesiska regeringen har en lista på tiotals yrken som en palestinier inte får verka inom, inklusive läkaryrket, juridiken eller ingenjörsjobb. Palestinier är förbjudna att äga egendom, och behöver ett särskilt tillstånd för att få lämna sina bostadsorter. Till skillnad från alla andra utländska medborgare i Libanon är de berövade tillgång till sjukvårdssystemet. […] Mot bakgrund av den alltmer försämrade situationen för palestinierna i Libanon så är det höjden av ironi att en libanesisk flottilj gör sig redo att lämna hamnen i Tripoli under de kommande dagarna för att leverera hjälp till palestinier i Gaza. […] Den här attityden avslöjar oärligheten bakom hela flottiljövningen.

Till och med Turkiet har uppmanat Libanon att lägga ned.

3. FN präglas av inkompetens och korruption, skriver Fredrik Segerfeldt i en debattartikel i SvD, och efterlyser en mindre naiv hållning i Sverige till den organisation som FN-revisorn Inga-Britt Ahlenius beskrev som ”glidande in i irrelevans”. Segerfeldt kritiserar faktumet att FN ger diktaturer en plattform för att förvanska folkrätten, dölja sina egna förbrytelser och för att agitera mot demokratier.

Det är som att över hälften av ledamöterna i Sveriges riksdag skulle vara nominerade av landets Hells Angelsklubbar. Hur legitim skulle en sådan rättsordning vara? […]

I stället borde vi se på FN med öppna ögon och drastiskt reducera dess roll till ett forum för diskussion med skurkstater, ta initiativ till starkare samarbete mellan demokratier och börja verka för upprättandet av ett demokratiernas förbund. […] Det är dags att göra upp med det svenska FN-vurmeriet.

FN domineras av diktaturer

4. I Aftonbladets Proffstyckarna berörde Johan Ingerö samma fenomen i FN:s så kallade ”Människorättsråd” i Genève:

Vi behöver en rejäl FN-debatt i detta land. […] Vi talar om en organisation där länder som Pakistan, Saudiarabien, Qatar, Jordanien och Kina sitter i rådet för mänskliga rättigheter. Vi talar om en organisation där Iran ingår i rådet för kvinnors rättigheter.

5. Hamas i Gaza slipper ofta fördömanden för de djupa sociala problem som terrorgruppens vanstyre orsakar den egna befolkningen. Den höga arbetslösheten är ett sådant exempel, som istället skylldes på den israeliska blockaden mot regimen. Men arbetslösheten i det Hamasstyrda Gaza är ungefär densamma som före sanktionerna (33,9 % jämfört med 32,3 %), visar en genomgång som Elder of Ziyon har gjort av palestinsk statistik och rapporter från FN-organ. Gaza unemployment facts:

Så när folk klagar över att Israels policy skulle orsaka ekonomiska problem för Gazaborna, så ska man komma ihåg att den händelse som skadade deras ekonomi mer än något annat under de senaste fyra åren, var deras beslut att starta ett terrorkrig mot Israel.

6. Via Aqurette om den så kallade BDS-rörelsen, i vilken även ”Palestinagrupperna” ingår, och deras slutmål:

You may have heard about the Palestinian BDS movement. The letters in their acronym stand for Boycott, Divestment, and Sanction. They really ought to add another D for Destroy. Their goal—and they aren’t shy about saying so publicly even in English—isn’t peace between Israelis and Palestinians, which is what all civilized people should want, but the end of Israel.

Representanter för BDS-rörelsen talar ut i denna video om deras kamp mot Israels existens och mot en tvåstatslösning. 

7. En jordansk palestinier skriver i Jerusalem Post att demoniseringen av Israel skadar palestinierna:

Det har utvecklats till en slags mediekultur av sig självt, till den grad att många internationellt välreputerade tidningar har en knapp märkt ”Israel” eller ”Israelisk-arabiska konflikten” på sina websajter – med mycket litet positivt innehåll om Israel. […] Den här tendensen att skylla allt på Israel har lett till skapandet av ett stort antal myter om palestiniernas situation där, vilket har fungerat som en ursäkt att avsiktligen ignorera eller motverka palestiniernas mänskliga rättigheter i många arabländer. […]

Libanon, med några av [regionens] mest israelfientliga krafter, har stängt in palestinier i [flyktingläger] i nästan 30 år. Där finns ingen chans till försörjning eller ens hygien […]. Det är svårt för dem att arbeta lagligt, och de är till och med förhindrade från att lämna flyktinglägren vid vissa tider. Det ska jämföras med faktumet att palestinska arbetare fortfarande hade möjlighet att åka till sina jobb i Israel varje dag under perioder då Hamas genomförde självmordsbombningar i genomsnitt en gång i veckan för några år sedan, och fram tills nyligen sköt missiler dagligdags mot södra Israel.

8. Mona Sahlins nya bok ”Möjligheternas land” kritiseras i en recension på Makthavare.se:

Område efter område får sin lösning med Sahlins säkra blick. Palestinakonflikten tar hon sig an genom att kräva att våldet upphör och att verkliga fredssamtal kommer igång. Svårt? Nåja. ”Tänk om Nelson Mandela hade gett upp i sin cell?”, [skriver hon på s. 130].

Men ingenting är så effektivt för att förlänga ett krig som att villkorslöst betala ut bistånd till den sida som vägrar att fredsförhandla och stoppa terrorismen. Någon omprövning eller ett villkorande av regeringens rekordhöga palestinabistånd har inte Socialdemokraterna eller de Rödgröna utlovat, tvärtom. Sveriges skattebetalare är fortfarande världens tredje största bidragsgivare till palestinierna med 800 miljoner kronor per år. I den sevärda videon nedan ställs frågan om det internationella rekordbiståndet till palestinierna skulle kunna användas bättre:

9. Vi frågade nyligen var utrikesminister Carl Bildt står när det gäller Iran. Det är många som undrar. Debatten fortsätter i Newsmill-artiklarna Ödets ironi att just Carl Bildt blivit diktaturkramare samt Carl Bildt ignorerar det iranska kärnvapenhotet och Islamiska Republiken måste bojkottas. Läsvärd är också artikeln Arabvärlden mot Ahmadinejad. Vad gör Bildt då?

10. Efraim Karsh, framstående författare och professor i Mellanösternstudier vid King’s College i London skriver i New York Times om en uppmärksammad opinionsundersökning i arabvärlden. Den visar att en stor majoritet araber är fullständigt ointresserad av palestinafrågan. Karsh förklarar varför detta ointresse i själva verket är till fördel för både palestinierna och för chanserna till fred: The Palestinians, Alone.

De arabiska regimernas egennyttiga ingripanden [på den israelisk-palestinska arenan] har berövat palestinierna rätten att själva avgöra sitt öde. Därför är det enda och främsta hoppet för fred mellan araber och israeler beroende av att man avvisar den konstgjorda kopplingen mellan [palestinafrågan] och alla andra regionala och globala problem [som främst arabiska regimer och Iran försöker koppla till den israelisk-palestinska konflikten för egna syften / FiM:s anm.].

Ju snabbare palestinierna inser att deras sak är endast deras, desto snabbare är det sannolikt att de kommer till freds med staten Israels existens och insikten att det behövs en förhandlad fredslösning.

Henning Mankell

11. Kim Milrell noterar att Henning Mankell fick tillbaka sitt bagage från resan med Ship to Gaza precis lagom till Pride-veckan i Stockholm. Al Hamatzav kommenterar också.

12. National Geographic Magazine rankar Tel Aviv till nionde bästa ”Beach City” i världen.

13. Nyhetsbyrån AFP citerar lokala källor som uppger att ca. 75.000 arabiska bosättare slagit sig ned i en region i Sudan där en folkomröstning kan komma att ge den svarta ursprungsbefolkningen självständighet från regimen i huvudstaden Khartoum. De arabiska bosättarna, som står regimen nära, misstänks försöka vilja påverka omröstningen och förhindra att ursprungsbefolkningen får självständighet. Sudans arabiske president Omar Bashir är efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser mot främst den svarta befolkningen i den västra provinsen Darfur.

14. I Wall Street Journal har den konservative ledarskribenten Hugo Rifkind en sarkastisk kritik mot den likaledes konservative nye brittiske premiärministern David Camerons kritiserade uttalanden i Turkiet. Visserligen är den nytillträdde Camerons utrikespolitiska oerfarenhet välkänd, och han är delvis beroende av sin vänsterlutande koalitionskollega Nick Clegg. Men Rifkind ironiserar över Torypartiets krystade försvar för Camerons uttalanden:

The spin, from Britain’s Conservative Party, is that Prime Minister David Cameron did not commit ”gaffes” on his recent, whirlwind world tour, but was in fact just ”speaking his mind.”

I am always wary of people who say ”I speak my mind,” as though that was a good thing to begin with. It’s a better strategy, surely, to think your mind, pick out some edited highlights, and speak those. Otherwise, what’s the point of having a mind at all? You might as well just have your mouth wired up directly to somewhere else entirely.

Amar'e Stoudemire

15. Den amerikanske NBA-spelaren Amar’e Stoudemire är på besök i Israel, och berättar i en TV-intervju om vad det betyder för honom. Hans mor är judinna och han vill utforska sina rötter närmare och lära sig hebreiska.

Väcker beundran hos terroristledare

16. Ismail Haniyeh, ledaren för Hamas i Gaza, uppskattar Turkiets islamistiske premiärminister och dennes utfall mot Israel så mycket att ett av hans barnbarn fått namnet ”Recep Tayyip Erdogan” efter den 56-årige ledaren, rapporterar palestinska medier.

17. Jonathan Leman på den antirasistiska tidskriften Expo har granskat SD-avhopparen Staffan Gising. Mot bakgrund av dennes uttalanden under lång tid utesluter inte Leman att Gising kommer att ansluta sitt nystartade parti till de öppet antisemitiska Nationaldemokraterna: 

Gising uppger att skälet till avhoppet är Sverigedemokraternas islamofobi som han liknar vid nazistisk propaganda mot judar. Vad som inte framkommit i media är att Gising själv luftar antisemitiska uppfattningar.

18. Nima Dervish om en ny rökavvänjningskampanj i Iran. Någon, gissa vilka, beskylls för att ha ”förorenat” cigaretterna med grisblod och radioaktiva substanser.

Nima har också en intressant länk med funderingar om antisemitismens rötter i Iran:

Judar och iranier har en lång historia av samförstånd och fredliga relationer. […] Antisemitism i Iran är en ny besatthet. I persisk litteratur beskrivs inte judarna som onda varelser. […] Antisemitiska tankegångar började bli populära i Iran några år efter Andra Världskriget. Antisemitismen i Iran kan sägas ha fyra rötter. …

19. Det allt högre svenska och europeiska tonläget mot romer med medborgarskap i EU-länder fördöms i två ledarartiklar i Dagens Nyheter:

[När] ledande politiker runtom Europa börjar utpeka romer som kriminella och asociala och vill utvisa dem ur sina respektive länder i strid med EU:s fria rörlighet är det något annat och ytterst obehagligt som pågår. (”Europa visar sin sämsta sida”, DN-ledare, Henrik Berggren, 1/8)

EU:s direktiv om fri rörlighet ger alla medborgare rätt att fritt uppehålla sig i annat EU-land i tre månader. […] Den som ägnar sig åt brottslig verksamhet får gripas och straffas. Men den fria rörligheten begränsas inte av luddiga gummiparagrafer om ”ärlig försörjning”. […] Det är en obehaglig överdrift att påstå [att romer hotar allmän ordning, säkerhet eller hälsa]. EU:s undantagsbestämmelser kan inte användas för att avvisa unionsmedborgare från vårt land. (”Romers rätt”, DN-ledare, 3/8)

20. SvD:s Per Gudmundson skriver idag om forskaren Mikael Tossavainens uppsats om Ilmar Reepalu (S), hans retorik och antisemitismen i Malmö: Är vänsterns retorik farlig för Malmös judar? Pdf-rapporten heter The Reepalu Affair as a Paradigm of Swedish Leftwing Antisemitism och finns här.

Tossavainen identifierar tre av Reepalus tankefigurer – att jämställa sionism med antisemitism, att göra judar kollektivt ansvariga för Israels handlingar, samt att antyda att en israelisk lobby styr medierna – som klart förankrade i en antisemitisk tradition. Vidare menar Tossavainen att denna tradition förvaltas av en vänster som i sitt motstånd mot Israels politik inte förmår göra upp med det unkna tankegodset. Ju längre ut till vänster, desto värre är det, men liknande argumentation smyger sig inte sällan in i den bredare vänstern. […]

Risken med det språket är att man kan råka bereda väg för utstuderat antisemitiska handlingar. Som sprängladdningar utanför synagogan.

DN, 2, DN, 3, SvD, 2, Dag, Gp, Blt, Vlt, St, Ab, 2, Gd, Ek, , 3, Dag, 2, Gp, Blt, St, Ab, Vg, Tv2, 2, S, Dag, 2, 3, 4, Gp, 2, 3, 4, 5, 6, 7, SvD, 1, 2, 3, Sk, , Vlt, Svt, 2, 3, 4, A, DN, 2, 3, 4, 4, 5, 6, 7, 8, Sr, 2, 3, 4, 5, 6, Ls, Dn, Ex, 2, 3, 4, M, Svt, Bt, A, Ös, N24, 2, 3, Sr, , T4, Unt, Hp, Hn, Smp

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: