Riksdagsledamot anklagad för att vara handelsresande för Iran

Uppdatering 15/8: Missa inte Fredrik Malms (FP) artikel på Newsmill.

Journalisten och debattören Nima Dervish uppmärksammade häromdagen en rapport om att den svenske riksdagsledamoten från Stockholm, Reza Khelili Dylami (M), åkt på en kongress i Iran organiserad av regimen i syfte att förbättra dess rykte internationellt och locka till sig investeringar.

Nu har Sydsvenskan intervjuat honom och skriver om saken:

Det är andra året som regimen anordnar den storslagna konferensen som går under namnet Den stora konferensen med utlandsboende iranier. Under några dagar får de över tusen gästerna lyssna på olika seminarier, höra president Mahmoud Ahmadinejad tala, och besöka den ort de vill i Iran. Allt på regimens bekostnad. […]

Han tycker inte att det är märkligt att han som svensk riksdagsledamot besöker ett pr-seminarium för den iranska regimen.

– Nej det är min rättighet. Jag tror på att hålla en öppen dialog mellan Iran och Sverige. Jag tänker inte bojkotta Iran. Inte heller Kina eller Saudiarabien, som också har problem med respekten för mänskliga rättigheter.

Hur ser du på regimen i Iran?

– Iran är ett land som har det svårt inrikes- och utrikespolitiskt. Regeringen har också svårt att få folkets förtroende. På grund av grupperingar utanför landet och inne i landet har regeringen stora problem. Det iranska folket har därför svårt att kunna utnyttja sina rättigheter.

Lägg märke till att han tycks betrakta de iranska demokratikämparna som en källa till ”problem”, som förhindrar det iranska folket att utnyttja sina rättigheter. Som ett slags folkfiender. Samtidigt tänker den iranska regimen stena eller hänga en kvinna till döds, efter ”erkännanden” som misstänks ha tvingats fram med tortyr.

Reza Khelili Dylami

Khelili Dylami kandiderar inte till omval, utan kommer att sluta som riksdagsledamot för Moderaterna. Han har bemött kritiken med att säga att hans besök inte var ett politiskt ställningstagande, och att han ställer sig bakom Moderaternas ”principer och grundvärderingar”.

Men Ardavan Khoshnood (KD), som grundat den svenska Föreningen för Demokrati i Iran (FDI) 2007, skrev redan i början av förra året om Khelili Dylami på Newsmill. Khoshnood berättar hur denne aktivt arbetat nära med den iranska regimens ambassad i Stockholm:

Khelili som för flera år sedan startade den Iransk-skandinaviska handelskammaren, har av den iranska oppositionen anklagats för att jobba för den islamiska regimens lobby i Sverige. Situationen blev inte bättre för Khelili när bilder från handelskammarens invigning publicerades där den islamiska regimens ambassadör och antisemiten Hassan Ghashghavi höll tal och gratulerade Khelili för hans stora arbete. […] Ghashghavi betonar på ingivningen hur viktigt handel är för den islamiska regimen. Att den islamiska regimens ambassad enligt SÄPO bedriver flyktingspionage var inte bekymmersamt för Khelili.

Värre blev det när Per Hedblom från ”Invest in Sweden Agency” (ISA) förklarade att det var Reza Khelili som planerade ett möte mellan ISA och den iranska regimens ambassadör i den islamiska ambassaden i Sverige. Khelili var själv närvarande vid mötet vilket visar tydligt det stora förtroende Khelili har hos Mahmoud Ahmadinejads ambassadör i Sverige. […]

Mahmoud Ahmadinejad

”HANDELN HAR VISAT SIG STÄRKA DEN ISLAMISKA REGIMEN”

Khoshnood, som också kritiserat föreställningen att exiliranier skulle måna om fortsatt handel med Iran, beskrev i Newsmill-artikeln att omvärldens handel med Iran har lett till allt annat än en demokratisering av den islamiska regimen. Tvärtom har den stärkts och utvecklats till den kärnvapenutvecklande terrorist- och förtryckarregim vi ser idag under Mahmoud Ahmadinejad och Mohammad Khatami:

Att dalta med den islamiska regimen i Iran är tyvärr en politik som västvärlden [redan] fört mot landet, speciellt under de senaste 20 åren. Resultatet blev Mahmoud Ahmadinejad som vill utplåna Israel. Resultatet blev att den islamiska regimen är bara år från att anskaffa kärnvapen. Resultatet blev att Iran idag är det största fängelset för journalister. […]

Det är också därför jag anser att total bojkott mot regimen i Iran är den enda lösningen för att hjälpa iranierna till att bli fri från tyranni.

Det är en stor glädje för islamiska republiken att ha en trogen vän i Sverige; Reza Khelili heter han och han är mullornas ledamot i riksdagen.

Sverige gick nyligen med på de sanktioner mot Iran som FN och EU beslutat om, och som stöddes av representanter för Allianspartierna och oppositionen. Men beslutet togs motvilligt. Som vi skrev om nyligen var utrikesminister Carl Bildt i det närmaste ensam bland sina kollegor i EU-länderna om att vara negativt inställd till hårdare sanktioner. Han tyckte inte heller att det var bråttom att stoppa landets atomprogram, i motsats till FN och EU. Kan den inställningen ha bidragit till att sätta tonen, och medfört att det har givits utrymme för en ledamot som Khelili Dylami att agera så som han gjort under flera år?

LÅT-GÅ-ATTITYD?

Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson kommenterar Khelili Dylamis verksamhet till Sydsvenskan:

– Jag tycker generellt att man ska vara mycket försiktig i kontakterna med den iranska regimen som grovt kränker de mänskliga rättigheterna hos den egna befolkningen. Hans skäl får stå för honom.

Frågan är om det inte är just den sortens låt-gå-attityd som har inneburit att Sveriges riksdag begåvats med vad som tycks vara en handelsresande för Ahmadinejad.

Läs också:
Palestinagrupperna stödjer Ahmadinejads atomprogram: ”Vill ha kärnkraft precis som Sverige”
Axess skriver om TT:s spridning av bluffen om ”förstörda gravar”
Fredrik Malm (FP) i juli: Vänsterpartiet slussar skattemedel till diktaturer
JiM om hur palestiniernas ledare ville bygga koncentrationsläger för judar under kriget
Carl Bildt om förtrycket mot bahaierna i Iran, och om deras fristad i Israel
USA håller inne militärt stöd till Libanon efter attack mot Israel
Libanon erkänner: Vi sköt först
FN: Israel var på eget territorium när Libanon anföll (Reuters)

DN, 2, SvD, Gp, Dag, Ex, Syd, Svt, 2, Sr, Kp, Svt, Sr, Nt, Ex,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: