USA litar inte längre på Turkiet

KONGRESSEN KAN STOPPA VAPENEXPORT TILL TURKIET

Erdogan

Sedan Turkiet fick en islamistisk regering har inte landets utrikespolitik varit sig lik. Man har klassat Ahmadinejads regim i Iran som ”vår vän” och motsatt sig FN-sanktioner mot mullorna. Man har gjort hätska utspel mot Israel till förmån för Hamas och Syrien samt försvarat den för folkmord efterlyste diktatorn i Sudan. Man misstänks för att ha använt kemiska vapen mot PKK och för att vilja skicka vapen till Hizbollah.

Nu rapporterar Financial Times att president Barack Obama i diskussioner med Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan sagt att Turkiets inställning kan få konsekvenser för de bilaterala relationerna: US issues arms deal ultimatum to Turkey:

President Barack Obama har personligen varnat Turkiets premiärminister att om inte Ankara förändrar sin inställning när det gäller Israel och Iran så är chansen liten att landet får köpa de amerikanska vapen det vill ha.

Obamas varning till Recep Tayyip Erdogan är desto mer betydelsefull eftersom Ankara vill köpa förarlösa amerikanska plan, såsom den missilbestyckade Reaper, för att attackera den kurdiska separatistgruppen PKK efter att USA drar sig ut från Irak i slutet på 2011. […]

En högt uppsatt administrationskälla sade: ”Presidenten har talat om för Erdogan att en del av Turkiets handlingar har väckt frågor i Kongressen […] om huruvida vi kan ha förtroende för Turkiet som en allierad. Det innebär att vissa av de förfrågningar som Turkiet har gjort till oss, exempelvis när det gäller att erbjuda vissa begärda vapensystem för att bekämpa PKK, kommer att bli svårare för oss att få igenom Kongressen”. 

Washington var djupt frustrerade över att Turkiet röstade nej till FN-sanktionerna mot Iran i juni. När de båda ledarna möttes senare samma månad vid G20-mötet i Toronto sade Obama till Erdogan att turkarna inte hade agerat som en allierad i FN-omröstningen”.

Obama uppmanade också Erdogan att skruva ned retoriken mot Israel, skriver Financial Times i artikeln som fått stor uppmärksamhet även i Turkiet. 

Vita Huset har förnekat att diskussionerna var förknippade med ett ultimatum.

I slutet av juni sade Obama-administrationens Europa-ansvarige till nyhetsbyrån AP att Turkiets regering nu ”måste visa” att man fortfarande är allierad med NATO, USA och Europa.

Washington har traditionellt varit en ivrig förespråkare av ett turkiskt medlemskap i EU.

DN, SvD, Dag, Svt, Gp, Ab, Blt, Vlt, Gd, St, Db, Ek, Hd, SvD, DN, 2, Svt, Dag, Gp, DN, 2, SvD, Svt, 2, Gp, Dag , Syd, , Sr, C, Vk

Läs också:
Bakslag efter bakslag för regeringen i Turkiet
Dilsa Demirbag-Sten om hur Turkiets politik tystas ned i Sverige
Nima Dervish: Chemical Kemalism
Fredrik Malm (FP): Anklagelserna om turkisk kemvapenattack måste utredas
Turkiet tänker fortsätta sälja bränsle till Iran trots sanktionerna
Turkiets premiärminister tystare sedan hästolyckan (video)
Inga förhandsvillkor från palestinierna eller Kvartetten accepteras
Khaled Abu Toameh: Mediernas dubbelmoral (svensk översättn.)
Al Qaidaledare sörjer döda turkar på Ship to Gaza

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: