Premiärministers åtta punkter som leder till fred.

8 punkter för att uppnå fred
Uppdatering av Israels politik – Pm Netanyahus tal inför USA:s kongress 24 maj, 2011
1. Ömsesidigt erkännande av den judiska staten och den palestinska staten är nödvändig för freden

”President Abbas måste göra vad vi har gjort. Jag stod framför mitt folk och sa till dem, och det var inte lätt för mig …”jag kommer att acceptera en palestinsk stat. ”det är dags för President Abbas att stå framför sitt folk och säga…”jag kommer att acceptera en judisk stat. Dessa ord kommer att ändra historien. De kommer att göra klart för palestinierna att denna konflikt måsta upphöra. Att de inte bygger en stat för att fortsätta konflikten med Israel utan för att ända den. De kommer att övertyga Israels folk att de har en riktig fredspartner. Med en sådan partner kommer Israels folk att vara berett att göra långtgående kompromisser. Jag kommer att vara redo att göra långtgående kompromisser (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011)

”Vår konflikt har aldrig handlat om upprättandet av en palestinsk stat. Det har alltid handlat om den judiska statens existens. Det är det konflikten handlar om….under de senaste åren har palestinierna två gånger avböjt Israels premiärministers generösa erbjudanden att etablera en palestinsk stat på nästan all den mark som Israel vann under Sexdagarskriget. ”

(Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011)
Jag har sagt till President Abbas, riv sönder pakten med Hamas. Sitt ner och förhandla. Gör fred med den judiska staten. Och om ni gör det så lovar jag att Israel inte kommer att vara det sista landet att välkomna en palestinsk stat som en ny medlem i FN. Vi kommer att vara det första landet att göra det
(Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
2. Israel erkänner att en palestinsk stat skulle bara självständig och livskraftig ”Vi erkänner att en palestinsk stat måste vara tillräckligt stor för att vara livskraftig, självständig och välmående.” (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
”Vi kommer att vara mycket generösa beträffande storleken på en framtida palestinsk stat”.
(Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
3. Den palestinska staten bör vara helt demilitariserad och det kommer att finnas en israelisk militär närvaro utmed Jordanfloden

”Men Israel utmed 1967 års gränser skulle bara vara drygt 14 km bred. En strategisk nackdel. Därför är det absolut nödvändigt för Israels säkerhet att en palestinsk stat blir helt demilitariserad. Och det är viktigt att Israel har en långsiktig militär närvaro utmed Jordanfloden. Solida säkerhetsarrangemang på marken är nödvändiga inte bara för att skydda freden utan de är även nödvändiga för att skydda Israel om freden rämnar. För i vår instabila region kan ingen garantera att våra fredspartners idag kommer att vara där imorgon. ” (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
4. Bosättningsblocket och områden som är strategiskt och nationellt viktiga kommer att förbli en del av Israel.

”Denna kompromiss måste reflektera de dramatiska förändringarna som har skett sedan 1967. En majoritet av de 650 000 israeler som lever bakom 1967 års linjer bor i områden och förorter till Jerusalem och Tel Aviv stad.”

(Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).

”Dessa områden (bosättningsområden) är tätbefolkade men geografiskt ganska små. Vid en realistisk fredsöverenskommelse, så kommer dessa områden, liksom andra viktiga platser ur kritiskt strategisk och nationell synvinkel, att inkorporeras
5. I alla fredsöverenskommelse kommer en del bosättningar att komma utanför Israels gränser

Bosättningarnas status kommer att beslutas om i förhandlingar. Men vi måste vara ärliga. Jag säger idag något som alla borde säga offentligt som seriöst vill ha fred. I varje fredsöverenskommelse som gör slut på konflikten, kommer vissa bosättningar att hamna utanför Israels gränser. Den exakta dragningen av dessa gränser måste man förhandla om.”

(Netanyahus tal till kongressen 24 maj, 2011).
Det är inte lätt för mig. Jag inser att i en genuin fred så måste vi ge upp delar av det judiska hemlandet.” (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
Jag är villig att göra smärtsamma kompromisser för att åstadkomma en historisk fred. Som Israels ledare är det mitt ansvar att leda mitt folk mot fred.” (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
6. Lösningen på de palestinska flyktingarna måste lösas utanför Israel

”President Obama har mycket riktigt hänvisat till Israel som det judiska folkets hemland liksom han hänvisade till att en framtida palestinsk stat är det palestinska folkets hemland. Judar från hela världen har rätt att immigrera till den judiska staten. Palestinier från hela världen borde ha rätt att immigrera, om de skulle vilka det, till en palestinsk stat. Detta innebär att det palestinska flyktingproblemet kommer att lösas utanför Israels gränser.”

(Netanyahus tal till kongressen, 24 maj,
2011).
7. Jerusalem kommer att förbli Israels förenade suveräna huvudstad

Beträffande Jerusalem så kan bara ett demokratiskt Israel skydda religionsfriheten för alla religioner i staden. Jerusalem får aldrig delas. Jerusalem måste förbli Israels enade huvudstad . Jag vet att detta är en svår fråga för palestinierna. Men jag tror att med kreativitet och god vilja kan man hitta en lösning.” (Netanyahus tal tillkongressen, 24 maj, 2011).
Israel är vår civilisations gemensamma vagga. Den är livsviktig för alla våra värderingar. Och den moderna staten Israel skapades just på dessa evinnerliga värderingar. Och det är därför som Israels mer än 1 miljoner muslimer åtnjuter fulla demokratiska rättigheter. Det är därför den demokratiska staten Israel är den enda platsen i Mellanöstern där kristna är helt fria att utföra sin religion. Och det
är därför på Israel och bara på Israel som man kan förlita sig att s friheten för alla religioner kommer att skyddas i vår eviga huvudstad, den enade staden Jerusalem.” (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
8. Ensidig deklaration av en palestinsk stat

Palestinskt försök att få fram en uppgörelse i FN kommer inte att betyda fred ”Fred kan nås bara runt ett förhandlingsbord. Palestiniernas försök att få fram en överenskommelse genom FN kommer inte att betyda fred. Detta borde kraftfullt motsättas av alla som vill se ett slut på konflikten.” (Netanyahus tal till kongressen, 24 maj, 2011).
http://intressant.se/intressant

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: