Ship to Gaza” och Göteborgs Posten – några brev från en prenumerant

Hej! I dagens GP publiceras en artikel som konstaterar
att ”Grekland har sålt sin själ”. Även om detta påstående verkar vara föga motiverat i texten så är artikelns ”underrubrik” med Henning Mankells fråga:

”Hur kan Israel fräckt få flytta ut blockaden till Europa. Tänker vi acceptera det?”

mycket allvarligare. Denna okritiska betoning i GP av Mankells beskyllning mot andra europeiska länder  är ett typiskt exempel på övertygelsen om Israels (läs: judarnas) oinskränkta och överallt närvarande makt i världen. Detta är ett skolexempel på den nya antisemitismen som kanaliseras genom manipulation med begreppet ”Israelkritik”. Mankells påstående är nämligen inte så mycket en direkt ”Israelkritik” utan en direkt kritik av andra länder som låter sig ”styras” av Israels makt. Vad mera är har ”Grekland sålt sin själ”. Åt vem? Svaret ges av Mankell: ”åt Israel” (läs: judarna).

Det märkvärdiga är att er artikel inte innehåller ett enda ord om anledningar till Greklands agerande – det enda som finns är Mankells påstående om Israels ”långa arm”. Jag förmodar att Greklands regering liksom Frankrikes och Turkiets  har goda skäl för sina beslut (i Turkiet förbjöd man allt deltagande i aktionen av IHHs medlemmar – att prata här om ”Israels fräckhet” är fullständig nonsens).

Det verkar att GP tog på sig rollen som okritisk
agitator för aktionen ”Ship to Gaza”. Jag skrev tidigare ett brev då alla möjliga medverkande som Mankell, Feiler, Gardell, Ascher osv fick helt obegränsat utrymme i
tidningen för att presentera sina lite varierande, men för det mesta, mycket oklara motiv för att medverka. Jag har aldrig fått något svar trots att jag kritiserade faktafel i en av artiklarna (bifogar texten nedan och fortfarande hoppas på ett svar – om jag inte får det tänker jag avbryta min prenumeration på tidningen).

För ett par dagar sedan publicerade GP en artikel om Gardells avsikter då han påstod att trots att fartyget inte kunde ta med sig några förnödenheter (passagerarna lyckades inte få tag i cement som används flitigt i ”hemmagjorda” Kassamraketter), så var det ändå människor som väntade på honom i Gaza. Jag förmodar att om Gardell skulle nå Gaza så kunde han erbjudas ett av de flera 5-stjärniga hotell som har öppnats där under den senaste tiden (t.ex. Mövenpick Hotel – ett lyxhotell som öppnades i mitten av juni direkt vid stranden, se:
http://wikimapia.org/#lat=31.5450491&lon=34.4549167&z=16&l=0&m=b).

En annan deltagare – Erik Helgesson, säger att ”vi redan uppnått mycket… en stor folkbildningskampanj på internationell nivå.”

Det är alltså klart att syftet med aktionen är politisk propaganda mot staten Israel och ej någon materiell hjälp till befolkningen i Gaza. En sådan hjälp behövs inte enligt t.ex. Röda Korset och Läkare utan Gränser – två organisationer som med all säkerhet styrs inte av Israel. Det är alltså fråga om en ”folkbildningskampanj” som utnyttjar bl.a. GPs journalister oförmåga att ta hänsyn till fakta för att presentera en objektiv bild av situationen i Mellanöstern.

”Folkbildningskampanjens” syfte är inte fred mellan Israel och dess grannar utan möjlighet till att skapa indiciebevis som övertygar ”folk” om att Israel är emot
freden. Pinsamt att GP medverkar i en sådan ”folkbildning”.

Vänligen,

intressant

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: