Den turkiska regeringens pajaskonster

Cry-baby

NATO-medlem?

TVÅ ÅRS PROPAGANDAKAMPANJ FÖLL PLADASK

Det var Turkiet som under stort buller och bång begärde att FN skulle utreda bordningen av Ship to Gaza och legaliteten i Israels blockad mot Hamasregimen där. När FN-utredningen nu bekräftat att blockaden är helt laglig och att Israel hade rätt att stoppa Ship to Gaza, inkl. på internationellt vatten, faller både Turkiets och Ship to Gazas huvudargument pladask. Då väljer den turkiska regeringen att flytta fokus från sitt förödmjukande nederlag, genom ett antal pajasartade uppträdanden och uppskruvade hot.

”BORDE SKÄMMAS”

Flera länder, däribland Tyskland, USA och Frankrike samt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar Turkiet att rätta sig efter FN-kommissionens slutsatser och att inte orsaka ytterligare spänningar i regionen. En Demokratisk medlem i det amerikanska utrikesutskottet sade att Turkiet uppvisat ”ett nästan ofattbart hyckleri” och ”borde skämmas” efter att på lördagen ha utvisat Israels ambassadör, medan Syriens utsände, vars regim mördat 2000 av sina egna landsmän, fortfarande huserar i Ankara:

Istället för att slå på Mellanösterns enda verkliga demokrati för att ha upprätthållit en laglig blockad borde Turkiet fokusera på sina egna problem, exempelvis genom att avsluta sin ockupation av Cypern en gång för alla”, sade Eliot Engel.

TURKIET STOPPAS I HAAG-DOMSTOLEN

Armenier i Libanon protesterar mot Erdogans besök (11/2010)

Turkiet, som inte precis är folkrättens bäste vän,  kom för övrigt också med ett antal okunniga och tomma hot. Ankara har ingen möjlighet att ta upp blockaden i Internationella domstolen i Haag, som man hotat att göra. Domstolen kan endast involveras i två specifika fall: 1) om båda parterna i en tvist väljer att lösa den i domstolen eller 2) om ett FN-organ ber domstolen om en ”rådgivande åsikt”, som inte är bindande. Israel har inte för avsikt att ta upp saken i Haag-domstolen bara för att Turkiet inte är nöjd med kommissionens besked. Och det är osannolikt att FN skulle be domstolen om råd när en FN-kommission redan funnit att Israel agerat i enlighet med folkrätten. Även här skulle Turkiet alltså drabbas av ett smärtsamt bakslag om man skulle göra allvar av sina pretentiösa utfall.

”VILL INTE SKADA VÅR HISTORISKA VÄNSKAP”

Det ska dock poängteras att den turkiska utrikesministern Ahmet Davutogly redan i fredags citerades i New York Times också i mer försonliga tongångar:

Vårt mål är inte att skada den historiska vänskapen mellan Turkiet och Israel, utan tvärtom att styra om den nuvarande israeliska regeringen mot en [korrigering av] ett misstag som inte motsvarar deras exceptionella vänskap.

Dock ett lite udda sätt att besvara vänskap på, kan tyckas.

Gällande nedgraderingen av de diplomatiska förbindelserna så är det självfallet tråkigt. Israels ambassadör skulle ändå pensioneras nu, hade tagit avsked av sina kontakter och befann sig redan på semester i Israel. Israel hade inte utsett någon efterträdare till honom ännu.

Turkiets premiärminister Erdogan

Turkiets strategiska skifte har varit tydligt alltsedan det islamistiska AKP kom till makten nästan ett decennium före Ship to Gaza-incidenten. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan blev sedermera nära ”vänner” med Mahmoud Ahmadinejad (Iran) och Bashar al-Assad (Syrien), och tog bl.a. Hamas sida i Gazakriget. Det fick sin klimax när Erdogan skällde ut Israels president Shimon Peres i Davos 2009 och skrek att ”Ni vet hur man dödar ni” innan han högröd stormade ut från scenen. Han har också förklarat att flera av de judiska heliga platserna aldrig kommer att tillhöra Israel.

TURKIET STÄLLDE FLER KRAV

Mot bakgrund av de flera åren av hätska utfall från Erdogan mot Israel var det tydligt att den turkiska regeringen inte hade för avsikt att förbättra relationerna. Precis som FN-kommissionen också rekommenderar, så har Israels premiärminister Benyamin Netanyahu förklarat att Israel ”beklagar” att liv gått till spillo. Det har även varit uppe till diskussion att bidra till den ekonomiska ersättningen till aktivisternas anhöriga. Men han upprepar att det däremot inte finns någon anledning för Israel att ”be om ursäkt”, dvs att ta på sig skulden, för att soldaterna utövat sin rätt till självförsvar mot en våldsam illegal attack från beväpnade IHH-aktivister.

"Fredsaktivisterna" går till angrepp med järnrör

MER OM UTLÅTANDET

FN-kommissionen skriver att det ”betydande, välplanerade och våldsamma motståndet” från aktivisterna, som var beväpnade med bl.a. järnrör ”gjorde det nödvändigt för soldaterna att skydda sig”. Kritik riktades dock mot att den lagliga insatsen ledde till att nio aktivister miste livet och att Israel inte redovisat hur var och en av dessa dödades. Även om utredningen skriver att lagen om blockad innebär att Israel har full rätt och till och med skyldighet att stoppa all båttrafik oavsett last, inkl. med våld, så kritiseras våldsnivån och timingen som ”överdriven och oskälig”.  Israel borde, enligt utredningen, ha givit en sista varning eller skjutit varningsskott mot båten direkt före bordningen, vilket också den israeliska utredningen kommit fram till, och sedan tagit en paus för omvärdering när man utsattes för våldsamt motstånd. Baserat på utsagor från aktivisterna kritiseras Israel också för att ha illa behandlat de gripna efter bordningen, däribland med alltför hårt spända handklovar och oresonlig konfiskering av ägodelar. Däremot fick alla tillbörlig medicinsk vård av Israel, konstaterar kommissionen. 

Turkiet kritiseras fär att man inte gjort mer för att avstyra konvojen, eftersom det innebar ”risk för skada och livsfara” att försöka bryta en laglig blockad, skriver FN-utredningen. Riskerna skulle både Turkiet och Ship to Gaza ha förutsett, enligt rapporten, som slår fast att Ship to Gazas främsta syfte var att generera publicitet, snarare än att optimera en humanitär insats. Det framgick när hälften av båtarna bar passagerare och journalister istället för last, samt att Gazas hamn inte är anpassad för fartyg av den storleken. Ship to Gaza hade trots uppmaning, och i brott mot folkrätten, vägrat att angöra Ashdod (Israel) för inspektion och vidarebefordran av lasten till Gaza. FN-kommissionen väcker också allvarliga frågor kring organisatörernas ”beteende, sanna natur och syften” utöver deras välplanerade och väpnade attack som nämnts ovan, i synnerhet gällande islamiströrelsen IHH. 

Men Turkiet vägrar att acceptera FN-utredningens resultat, utan fortsätter med sina krav. Inte enbart om en ”ursäkt” och ”kompensation”, utan Israel måste också häva blockaden. Det är därmed uppenbart att den turkiska islamistregeringen inte är genuint intresserad av förbättrade relationer och en gemensam lösning av dispyten.

NYTTIGA IDIOTER

Erdogan har i flera år letat efter sätt att blåsa upp Turkiets betydelse i arabvärlden och i förhållande till Iran, och enligt den strategin krävdes att han förödmjukar och tar avstånd från Israel, med ökade spänningar i regionen som följd. Ship to Gaza-aktivisterna utgjorde i det sammanhanget inte bara nyttiga idioter till Hamas, utan också till Turkiets sittande regering och dess anti-demokratiska allierade i regionen.

DN, SvD, D, Sr, SvD, Gp, Svt, 2, Sr, D, DN, 2, 3, 4, SvD, 2, 3, 4, 5, D, 2, 3, Svt, 2, 3, 4, Sr, 2, Ex

– Svensk översättning av FN-rapportens slutsatser här.
– Hela FN-rapporten går att läsa här (pdf)

Läs också:
Dagens stolpskott: (S) påstår att Israel ”vägrar förhandla”
Ahlin och Jämtin borde läsa på (Erik Svansbo)
Palestinsk strategi för att slippa förhandlingar: Skadlig plakatpolitik (DN)
Bildt: ”Vi erkänner realiteter — inte ambitioner”
Folkrättsexpert: ”Det finns ingen palestinsk stat att erkänna”
Video: Turkiets premiärminister i hästolycka
Så skulle ett erkännande av ‘Palestina’ utan fredsavtal uppfattas (Ekström)
Tiden mogen att sätta betyg på mänskliga rättigheter (DN Debatt)
”Israel är ledset – en ursäkt till Turkiet” (Meryl Yourish)
Turkiskt hyckleri (Dilsa Demirbag-Sten)
FN underkänner Ship to Gazas huvudargument (Axess)
”Nyttig läsning för nyttiga idioter” (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Annonser
Explore posts in the same categories: Look who is talking, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: