Talet i Göteborgs Synagoga till minne av Novemberpogromen i Tyskland (Kristallnatten)

Idag räcker det med att Israel i sin politik gör något felaktigt, eller bara något som kan ifrågasättas, vilket faktiskt händer då och då, för att den fördomsfulla förföljelsen skall blossa upp på nytt. Tidningarna fylls från tid till annan av Israelkritik som även när den är sakligt befogad vanligtvis är ensidig, onyanserad och framförd i hätska ordalag. När så sker kommer hatet, hoten och våldet tillbaka. Också här i trygga Sverige.Även etablerad press ger iblandutrymme åt klassisk antisemitisk ryktesspridning. Resultatet blir att judiska begravningsplatser skändas på nytt. Kapell och synagogor utsätts återigen för skadegörelse. Judar gömmer på nytt sina kippot och Davidstjärnor för att inte trakasseras och misshandlas. I Malmö har det gått så långt att många smyger in till synagogan genom bak- och sidovägar. Våra gudstjänster måste skyddas av vakter, liksom lektionerna i judiska skolor.

Det sägs ibland att vi överdriver. Att vi är överkänsliga. Men vi känner igen tecknen. Vi vet också att brott mot judar är det hatbrott som växer snabbast.

Många opinionsbildare förklarar och försvarar angreppen genom att hänvisa till Israels politik, som då ofta beskrivs på ett sätt som vanställer densamma. Antisemitismen föddes dock inte med Israel, den fanns långt dessförinnan.Israel är inte ofelbart –det är ingen stat. Israel har under lång tid kämpat mot existentiella hot, som ingen annan stat någonsin har tvingats leva med under tillnärmelsevis lika lång tid. Israel har därför inte kunnat ta några risker. Ett allvarligt felsteg hade lätt kunnat bli det sista.

En sådan situation kan inte i längden hanteras utan att misstag uppkommer. Om man tänker bort Israel skulle antisemitismen inte klinga bort. Tvärtom –den skulle tvärtom under nya förevändningar nå nya höjder. Förintelsen skulle då utan tvekan komma att fullbordas. Att det idag finns en judisk stat är den försäkran vi har mot att Förintelsen fullbordas.

I arabvärlden är antisemitismen spridd. Judehatet går öppet hand i hand med fientligheten mot Israel.Antisemitisk litteratur trycks i ständigt nya upplagor. Antisemitiska filmer och TV-serier är populära. Skolböcker är inpyrda med antisemitiska vanföreställningar. Den befängda uppfattningen att det var judar som låg bakom attacken mot World Trade Center i New York är en etablerad sanning i den delen av världen. Vanföreställningar om judars ondska och lömska konspirationer om världsherravälde är vanliga. Det finns stora och populära organisationer som Hizbollah, Hamas och Al Qaida, som inte sticker under stol med att deras politiska mål är att fullborda Förintelsen. Politiska ledare med Irans premiärminister i spetsen sprider samma budskap.

Iran bygger kärnvapen som riktas mot Israel. Varför ? Israel är ett litet land. Minsta lilla kärnvapenstridsspets skulle göra hela området obeboeligt i många generationer. Syftet kan inte vara att använda marken till något annat -utan att mörda alla som bor där. Problemet för antisemiterna är nämligen inte Israels politik, utan dess existens. Israel står nämligen i vägen för ett fullbordande av Förintelsen.

Allan Stutzinsky i Göteborgs Synagoga 9/11-2011

Tillbaka till huvudsidan

Annonser
Explore posts in the same categories: Antisemitism, Artiklar

Etiketter: , ,

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: