Mellanösterns enda demokrati

Mellanöstern brinner.  I Libanon sprängdes en bilbomb i Beirut. Som bekant är Libanon delat, på ena sidan finns moderata partier med kristna i täten och på andra sidan en terrororganisation Hizbollah, en extrem shiamuslimsk organisation som har till mål att förinta Israel, men under tiden krigar i Syrien på diktator Assad sida. Nyligen ansvarade de för att en privat bil på Golanhöjderna i Israel besköts och en 13- årig pojke dog.

I Syrien pågår ett krig där ett flertal terroristorganisationer, som t ex Al Qaida, men även motståndsorganisationer mot nuvarande diktator Bashir Assad, för krig mot den nuvarande regimen och mot varandra. Mer än 160 000 människor har dött och flera miljoner människor är på flykt, bland annat till Sverige. Kriget har pågått mer än tre år.

Grannlandet Irak, med en relativt demokratisk regim som USA lämnade efter sig, angrips nu av terrororganisationen ISIS som består av extrema muslimer vars mål är att bilda ”Kalifat” i Syrien och Irak med sharialagen som grund. Dessa människor är barbarer som avrättar fiender på måfå.

Grannlandet Jordanien, som slapp den s k arabiska våren, är fortfarande stabilt men håller på att förflytta militär till gränsen mot Irak som har övertaget av terroristerna.

På andra sida finns ett landområde som stöds av svenska extremvänstern, ”Gaza remsan”, ett område som har övertagits av terrororganisationen Hamas. Där sköts 16 raketer häromnatten mot civila städer i södra Israel och görs så varje dag. Medan en svensk riksåklagare utreder eventuella israeliska förbrytelser i samband med ”Ship to Gaza” där 16 personer från extremvänstern i Sverige försökte att bryta sjöblockaden mot den terroriststyrda landremsan Gaza, så rapporterar inga svenska massmedier om daglig beskjutning av israeliska civila samhället från Gaza.

Väster om Gaza ligger Egypten. Efter en militärkupp arresterades och förbjöds islamistorganisationen Muslimska brödraskapet, som består av militanta extrema islamister. Egypten glider mot ruinens brant sedan deras tid vid makten. Cecilia Uddèn SR:s korrespondent i Mellanöstern som brukar vara Israelkritiker i alla lägen och som fotograferades när hon kramade salafistkvinnor, hyllade den egyptiska revolutionen där extrema muslimer vann ”valet”. Hon kallade demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo ”fredliga”, ännu ett exempel på hur svensk massmedia rapporterar om verkligheten i Arabvärlden, dvs så som de vill att det skall vara och inte som det är.

I Libyen, grannlandet till Egypten, är situationen kaotisk. I Benghazi saboterar extrema muslimska grupper ansträngningarna att bilda en demokratisk regering. USA-ambassaden angreps och ambassadören mördades. Detta är resultatet av att Nato såg till att den förra galna diktatorn, Khadaffi, fälldes och mördades. Dessa extremislamister vill även här införa en muslimsk republik med sharialagen som grund. I grannlandet Tunisien är situationen mycket labil. Även här vill islamisterna införa muslimska lagar.

Man kan med rätta påstå att Mellanöstern brinner. Men det finns ett demokratiskt land mitt i kaoset, Israel. Ett judiskt land med ca åtta miljoner invånare (6,5 miljoner judar och 1,5 miljoner araber). Landet styrs av ett parlament, Knesset, som väljs vart fjärde år. Regeringen som bildas är en majoritetsregering. Av någon anledning som är svår att förklara är det just den enda demokratin i Mellanöstern som angrips mest. I Sverige som påstås stödja demokratier är Israel ett s k ”värstingland.” I varje utrikespolitisk debatt i riksdagen nämns Israel på ett negativ sätt.

Jag söker ett svar på denna konstiga fråga. Kan någon hjälpa mig?

Oded Meiri
FiM

Explore posts in the same categories: Uncategorized

%d bloggare gillar detta: