Sverige bör höja sin röst mot terrorn

I morse landade en stor raket i centrala delen av staden Ashkelon i södra Israel, i närheten av en buss som var full med passagerare. Raketen sköts från Gaza. Som tur är skadades ingen människa. Sverige har krävt vapenvila i Gaza. Sverige fördömde Israel under Hamaskriget nyligen. Israel gick med på en vapenvila och krävde att palestinierna skall upphöra med raketbeskjutningen. Nu förväntar vi oss att Sverige, som förespråkar dialog med Hamas, fördömer raketattacker och utnyttjar sina kontakter bland palestinierna för att stoppa terrorbeskjutningen mot civila i Israel.

Sverige har ett stort ansvar, eftersom Sverige är en av palestiniernas största bidragsgivare. Det absolut minsta krav som kan ställas är att terrorhandlingar stoppas. Dessutom bör krav ställas på att Hamasledare, och ledare för andra terrororganisationer som t ex Islamiska Jihad, ställs inför rätta. Även om de praktiska möjligheterna att genomföra detta är begränsade, är själva faktum att dessa ledare är bannlysta i den internationella gemenskapen och betraktade som kriminella, symboliskt viktigt.

Tyvärr kan inte Sverige ha en medlarroll eller annan fredsfrämjade roll. Ensidigt ställningstagande mot Israel diskvalificerar Sverige från att vara en aktiv kraft i fredens tjänst. I den nuvarande svenska regeringen ingår trots allt flera personer som har en mer nyanserad inställning till konflikten. Flertalet av dessa moderater, folkpartister och kristdemokrater är ganska kunniga och insatta i Mellanösternproblematiken, medan oppositionen domineras av oförsonliga motståndare till staten Israel.

Det är mindre sannolikt att svurna Israelmotståndare kommer att rösta på den nuvarande regeringen. Statsministern, som kommer att bli EUs ordförande under andra halvan av 2009, kan visa mod och ändra svensk utrikespolitik mot en mer nyanserad hållning i Mellanösternfrågor, och därmed få möjlighet att göra en insats som medlare och fredsmäklare.

Höj din röst mot terror, Sverige!

Oded Meiri

SvD
Sydsvenskan
Dagen 2 3
VG
BLT 2
Barometern 2 3 4 5
SmP
ETC

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Politiken

Etiketter: , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: