Utrikesminister som skämmer ut Sverige

I MITT HEM uppfostrades man att vara vänlig och saklig när man är gäst. Den uppfostran fick inte Carl Bildt. Jämförelsen mellan ordföranden för ett demokratiskt parti och terrorister under sitt besök i Israel på Västbanken är båda osaklig och osmaklig.

Carl Bildt har svårt att skilja mellan ett demokratiskt parti som verkar för fred och säkerhet på sitt sätt och en terrororganisation. Han är dessutom okunnig i Mellanösternfrågor, enligt Salman Shuval, f.d. Israels ambassadör i USA.

Carl Bildt som anstränger sig att framstå som en internationell politiker har till Cecilia Uddén, antiisraelisk Mellanösterkorspondens, sagt att det går att uppnå fred utan Benjamin Netanyahu på samma sätt som man kan nå fred utan Hamas. Netanyahu är ordförande i Likud som är ett högerparti. Han var tidigare statsminister i Israel.

Intressant är det att Likud egentligen är ett broderparti till Moderaterna. I normala fall skulle en moderat utrikesminister träffa både den israeliske utrikesministern och ordföranden för oppositionen. Bildt träffade istället den palestinska presidenten Abu Mazen. Bildt skulle ha träffat utrikesminister Zipi Livni men på grund av kollisioner i tidsschemana blev det inte av. I israeliska diplomatiska kretsar är man upprörd över detta uttalande som jämför Israels oppositionsledare med Hamas.

När man analyserar Bildts uttalande måste man konstatera att om han har ambitioner att vara medlare så är uttalandet ovanlig korkat. I diplomatiska kretsar förlorar Bildt anseende och en del diplomater flinar när Bildts namn nämns. Allianspartierna är inte antiisraeler även om de i regeringsställning visar mindre israelvänlig politik. Så de enda som blir glada för Bildts uttalande är vänsterpartierna som i sin politik stödjer terrororganisationen Hamas. De forna fienderna Lars Ohly, Mona Sahlin och Carl Bildt har funnit varandra i Israelfrågan.

Man kan tänka sig att Bildt använder samma teknik som många arabiska ledare tillämpar. När han pratar med svensk radio uttalar han sig så som han tror att reportern vill höra och på engelska säger han något annorlunda. Han trodde inte att någon svensktalande person skulle sprida hans uttalande till Israel. En annan trolig teori är att Bildt talat innan tanken hunnit ingripa. I så fall är en ursäkt till Netanyahu i sin ordning.

Å andra sidan varför skall man ödsla tid och krafter på korkade antiisraeliska utsagor. Det finns gott om sådana och om en svensk utrikesminister vill vara bärare av en av dessa så är han välkommen. Till freden bidrar han inte på detta sätt.

Oded Meiri

FiM

Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.