Socialdemokratin tydligt splittrad

På denna blogg har tidigare rapporterats (här och här) om den djupa splittring som råder inom den kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsen vad gäller deras förhållning till Israel. Denna splittring är inte begränsad till Broderskapsrörelsen, utan omfattar hela den socialdemokratiska rörelsen. Bland annat har Pierre Schori beskrivit Göran Perssons missnöje med den vettlöst okritiska inställning till PLO som Sten Andersson representerade.

Bilden av en splittrad socialdemokrati förstärks ytterligare av de kommentarer som en insändare i torsdagens upplaga av Västerbottens Folkblad fått. Insändaren är skriven av Birgitta Janai, Israel.

Den första kommentaren är signerad av Anders Svensson, Göran Burenstein och Alf Björlin:

Det finns många socialdemokrater i vårt land som är hjärtligt trötta på den flirt med islamistiska organisationer som pågår oavbrutet i vårt land. Dessa människor låter sig inte hjärntvättas av svenska medias propaganda, inte heller låter sig de övertygas att extremister skall stödjas. Vi är många svenskar som kan skilja på israelernas kamp för överlevnad och Hamas kamp för att förinta den judiska staten. Vi vill säga bestämt och tydligt – nej till islamistisk propaganda i Sverige! Nej till krigshetsande retorik mot den judiska staten, staten som står på samma sidan barrikaden som vi! Israel står för våra värderingar – för vår uppfattning om humanism, etik, moral och allmänmänskliga värden. Värden som håller människans liv högst, värden som bejakar livet – mot självmordsromantiken, mot dödens kultur, mot judehatet och mot religiöst fanatism. Vi är många svenska som tycker som vi.

Den andra kommentaren är underteckand med signaturen ‘Bibelläsare’:

Birgitta Janai, Du skriver kort, konkret och snärtigt. För tillfället vill jag bara tillägga att det finns gott om kyrkor och moskéer i Jerusalem och i Israel i övrigt, där muslimer och kristna får utöva sina religioner. Hur är det i omgivande muslimska länder? Det är viktigt att vi inom socialdemokratin arbetar med problemen i Mellanöstern, helst utan att göra oss till megafoner för extremister på endera sidan. Israel har nått långt ekonomiskt, demokratiskt och humanifärt. Jag föreställer mej att muslimer (araber) i Israel och utanför israel skulle ha mycket att vinna på att samarbeta för att komma ifatt. Den här inställningen är måhända inte politiskt korrekt just nu men en chans för framtiden.

Explore posts in the same categories: Artiklar, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.