Svensk ”folkrättsexpert” underkänd av FN

FN-UTREDNING GER ISRAEL RÄTT

Den allestädes citerade Ove Bring — professor emeritus i internationell rätt och regelbunden gäst på Palestinagruppernas olika evenemang — fick idag indirekt smäll på fingrarna från FN:s utredningskommission gällande Ship to Gaza. Men det hindrade honom inte från att idag återigen dela med sig av sina åsikter om ”folkrätt” när det gäller utropandet av en palestinsk stat.

Den FN-kommission som utrett Ship to Gaza och Israels bordningsinsats 2010, Palmer-kommissionen, har slagit fast att Israels havsblockad mot den terrorstämplade Hamasregimen i Gaza är fullt legitim enligt folkrätten, rapporterar New York Times, som nu publicerat slutrapporten på sin hemsida (pdf). Utredningen konstaterar att Israel uppfyller sina humanitära åtaganden i samarbete med FN, och att blockaden inte utgör någon ”kollektiv bestraffning”. Rapporten går hårt åt både Turkiet och Ship to Gaza vars ”verkliga karaktär och syften” den ifrågasätter, medan invändningen mot Israel främst begränsades till att den lagliga bordningsinsatsen blev ”överdrivet” hårdhänt gentemot de ”våldsamma” turkiska aktivisterna.

Som en av mycket få folkrättsjurister i världen deklarerade Ove Bring dock, när det begav sig, att Israels blockad hade ”kränkt folkrätten” och att man agerat ”i strid med gällande regler” när man upprätthöll havsblockaden på internationellt vatten. I svenska medier citerades han som ett orakel, och ingenting sades om att internationella folkrättsexperter redan då kommit till motsatt slutsats.

Idag är det åter dags för Ove Bring att tala om vad han anser är folkrätt. På DN Debatt hävdar han nu att folkrätten kräver att Sverige måste erkänna Palestina som egen stat, och välkomna den som ny FN-medlem. Detta trots att Palestina och dess representanter Fatah och Hamas fortfarande vägrar fredsförhandlingar med Israel, respektive vill utplåna den judiska staten och fortsätter sina terroranfall.

Sannolikt kommer svenska journalister och aktivister att återigen hänvisa till Ove Bring som ensam auktoritet på internationell rätt.

Folkpartiets Jan Björklund och Birgitta Ohlsson redogjorde på torsdagen för varför EU inte bör erkänna Palestina idag, vilket också är slutsatsen som exempelvis Ove Brings kollega, folkrättsprofessor emeritus Göran Lysén, dragit.

”NYHETSBYRÅN” TT FÖRSÖKER DÖLJA

Och självklart lär det inte komma någon ursäkt från Ship to Gaza, Palestinagrupperna och alla de som dansat efter deras pipa med storvulna hänvisningar till ”folkrätten” när de fördömt embargot mot Hamas. Som exempelvis ”nyhetsbyrån” TT som, helt väntat, försöker att gömma undan huvudnyheten om det juridiska utslaget längst ned i sin text och sätter en vilseledande rubrik som, till skillnad från FN-rapporten, riktar in sig mot Israel.

DN, SvD, SvD, DN, SVT, D, DN, 2, SvD, 2, Gp, 2.

Läs också:
Turkiskt hyckleri (Dilsa Demirbag-Sten)
FN underkänner Ship to Gazas huvudargument (Axess)
Nyttig läsning för nyttiga idioter (SvD)
Medierna tystar ner att FN gav Israel rätt att stoppa Ship to Gaza (D. Erixon)
Turkiet krävde FN-utredning, men godtar inte resultatet (Exp)
Pro-palestinska häcklare buades ut av publiken när de saboterade konsert (BBC)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Look who is talking, Organisationer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lämna en kommentar