Reepalu, Aftonbladet och massakern i Sabra och Shatila

Filmen Waltz With Bashir väckte på nytt intresset för Libanonkriget 1982. Filmens budskap förvirrade helt Aftonbladets kulturskribenter. Poeten Jenny Tunedal upptäckte ”en sensationell film om Israels krigsförbrytelser” och skrev om ”Massakern som glömdes bort” (den 19/2). Tydligen glömdes den inte bort, vilket den israeliske regissörens Ari Folmans film bevisar. Jenny Tunedal har helt missuppfattat både filmen och historiska fakta då hon påstår att

Folman var själv nittonårig soldat i den armé som intog Beirut och deltog i massakern på civila i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i september 1982.

Detta är en lögn. Massakern var ett verk av kristna libaneser (falangister) och i lägren fanns inga israeliska soldater när denna fruktansvärda händelse
ägde rum.

Fyra dagar senare, den 23/2, skrev Catrin Ormestad i samma Aftonbladet att

Waltz With Bashir bara är ännu ett stycke israelisk propaganda.
[…]
Det enda som förvånar är att Waltz With Bashir inte finansierades av det israeliska försvarsministeriet.

Vem skall man tro – Jenny Tunedal eller Catrin Ormestad? Det är klart att man inte kan tro på varken den ena eller den andra och ej heller på Aftonbladets oseriösa journalistik om Mellanöstern.

Men Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö, tror och blev än mera förvirrad än Aftonbladets kulturskribenter. I Sydsvenskan skriver han i sitt svar på Mats Skogkärs artikel:

Skogkär anser att anklagelser om barnamord inte får riktas mot staten Israel eftersom de associerar till antisemitiska skräckbilder av judar som använder barnens blod i religiösa ritualer. Jag är guilty by association och Skogkär uppmanar mig att välja mina ord med omsorg. Mina associationer går till massakrerna på palestinska flyktingar i Sabra och Shatila i Beirut 1982.

Trots att Reepalu känner sigguilty by association”, väljer han sina ord utan omsorg och gör Israel till ”guilty by association”. För Reepalu och Aftonbladet är alla associationer som väcker hat och demoniserar staten Israel helt acceptabla hur förvirrade de än är.

Läs också:
Israel i Sverige: Reepalu: De judiska barnen då?
Fred i Mellanöstern: Ligger Malmö och Trelleborg i Syrien?
MXp: (s)-ledare bör avgå för att inte skämma ut hela nationen
MXp: Carl Bildts ”rågång” mot israelhatet och anti-semitismen
Fred i Mellanöstern: Malmö Stad slingrade sig runt kommunallagen inför Davis Cup
Fred i Mellanöstern: Nu ska SSU hetsa till Israelhat i skolorna
Mr D Frihetsblogg: Är socialdemokratin numera rödbrun?
I Gilboas svala skugga: Men ingen reagerar

SvD Dagen 2 3 4 Sydsvenskan

Annonser
Explore posts in the same categories: Artiklar, Massmedia, Politiken

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.


%d bloggare gillar detta: