Var står Carl Bildt när det gäller Iran?

”SVIKER DET IRANSKA FOLKET”

I nedanstående videoklipp med exempel på utrikesminister Carl Bildts politik gentemot Iran väcks två frågor: Varför sviker Carl Bildt det iranska folket, och varför motsätter han sig FN:s och EU:s sanktioner mot den iranska förtryckarregimen och dess atomprogram? 


Engelsk version här.

Bildt försvarade fuskvalet som återförde Mahmoud Ahmadinejad till makten för ett år sedan som ”genuint”. Han väntade också i 198 dagar (!) innan han fördömde regimens blodiga våld mot demokratidemonstranterna. När FN:s Säkerhetsråd nyligen röstade för nya sanktioner mot mullaregimen pga det misstänkta kärnvapenprogrammet valde Bildt att på sin blogg kritisera beslutet. Han motsatte sig också EU:s beslut i juni att utforma nya sanktioner som, trots det, väntas antas på måndag.

MAJORITETEN SVENSKAR VILL HA HÅRDARE SANKTIONER MOT IRAN

Kritiker i Sverige och i utlandet (se nedan) har frågat vad det verkliga motivet bakom Bildts utrikespolitiska linje är i Mellanöstern. Flera ställningstaganden tycks ju gå i rak motsats till både Moderaternas och övriga Allianspartiers inställning både politiskt och ideologiskt. De kan inte heller förklaras som cyniskt röstfiske. Nästan ingen i Sverige stödjer den iranska regimen och dess förtryck – allra minst Sveriges många exiliranier. Hela 90 procent av det svenska folket vill stoppa Iran från att skaffa kärnvapen. 78 procent av svenskarna stödjer hårdare EU-sanktioner, enligt en opinionsundersökning som publicerades idag och som visar på ett starkt folkligt svenskt och europeiskt stöd för hårdare press på Iran (se EU countries want more Iran sanctions).

BILDT AVFÄRDAR VÄRLDSSAMFUNDETS ORO FÖR IRANSKA KÄRNVAPEN

DN intervjuade Bildt idag inför regeringens principbeslut om hur de ska ställa sig till EU:s nya Iran-sanktioner som väntas antas i Bryssel på måndag. Han hade konsulterat Irans utrikesminister. Till DN antydde Bildt att Sverige begärt och fått gehör av EU för att sanktionerna inte ska försvåra för svensk-iraniers resor till Iran och transaktioner med det forna hemlandet. Men det är oklart vad Bildt i realiteten har ställt för eventuellt ytterligare villkor till sina europeiska kollegor, och om ovanstående bara är ett sätt att hitta ursäkter för sitt motstånd mot sanktioner. När regeringen idag högst motvilligt gick med på EU:s sanktioner mot Iran framgick det att man varit snabba med att försäkra sig om att svenska företag ska få fortsätta att verka i Iran som om ingenting hänt. Alla dessa förbehåll kritiseras dock av Föreningen för Demokrati i Iran (FDI). Det mest häpnadsväckande i intervjun var dock att Bildt kategoriskt avfärdade det som både FN och EU ser som det mest akuta problemet:

(DN): Det finns experter och politiker som säger att det är väldigt bråttom att avbryta det iranska kärnteknikprogrammet eftersom Iran kommit långt med att upparbeta uran.

– Det är det inte, säger Carl Bildt kort och övertygat.

Vem vet, Carl Bildt har kanske bättre information än FN:s IAEA, CIA och exempelvis de ryska, franska, tyska och israeliska underrättelseorganen som säger att kärnvapnen kan vara färdiga 2012? Och det kanske är irrelevant för Bildt att Iran brutit mot icke-spridningsavtalet i över två decennier samt hotat FN-medlemmen Israel med utplåning?

Statsministerns relativt sparsamma utrikespolitiska uttalanden förstärker bilden av Bildt som ensamt rådande över den linje Sverige driver internationellt. Oavsett politisk hemvist skulle nog de flesta svenskar instämma i att Bildt har utrikespolitisk erfarenhet och ett brett kontaktnät, vilket bidragit till att han syns och hörs mer i internationella sammanhang än de flesta tidigare svenska utrikesministrar. Det är på många sätt positivt, men endast så länge han stödjer demokrati, fred och mänskliga rättigheter. Den senaste tidens affärer rörande Lundin Petroleum, samt det underdåniga vänslandet med den turkiska regeringen som står Hamas och Iran nära – samtidigt som Bildt brutit med Israel – har inte precis tjänat Sveriges intressen i Mellanöstern. Inte heller palestinierna lär ta Bildts åsikter på allvar så länge de vet att han inte har en fungerande relation till Israel. Kritiker misstänker att utrikespolitiken i själva verket formas i enlighet med Bildts helt personliga agenda. Nedan följer exempel på den alltmer omfattande kritiken i Sverige och internationellt:

”EN ÖRFIL MOT DEN IRANSKA DEMOKRATIRÖRELSEN”

Iranfödde Nima Dervish skrev om Bildts tystnad och svek mot det iranska folket i DN Kultur nyligen:

I augusti [2009] kom i stället en örfil, när Bildt skickade Sveriges Iran­ambassadör till ceremonin där Ahmadinejad svor presidenteden och därmed gav honom legitimitet. Inte nog med att Bildt inte hade fördömt blodbadet eller utnyttjat Sveriges unika position som ordförandeland i EU för påtryckningar mot Iran, nu visades det också med önskvärd tydlighet att Sveriges syn på mänskliga rättigheter inte gällde ”Långtborti­stan”. Bortblåsta var läxorna från Sveriges ryggradslösa hållning mot Nazi-Tyskland.

Svenska Dagbladets Per Gudmundson citerade i juni utländsk kritik i artikeln Sinkar Bildt sanktioner mot Iran?:

Slutligen, Sverige. Dess ekonomiska engagemang inne i Iran må vara blygsamt, men att döma av källor i diplomatkretsar tycks Sveriges utrikesminister Carl Bildt fortfarande vara sur över att inte ha blivit utsedd till att bli EU:s utrikespolitiska chef. EU-diplomater säger att Bildt har sinkat processen av ren trots. Det är också värt att notera att Sverige, under sitt EU-ordförandeskap, vägrade att skriva under på ens den mildaste sanktion när Iran arresterade personal på Storbritanniens ambassad i Teheran. Sveriges ambassadör var också en av den blott handfull västliga diplomater som iddes närvara vid installationen av Mahmoud Ahmadinejad förra året. Och trots Sveriges generella stöd till FN på snart sagt varje annan fråga, har Bildt faktiskt kritiserat de senaste FN-sanktionerna mot Iran.

”IRANS SVENSKE BESKYDDARE”

I dagens Wall Street Journal har Mats Tunehag, utrikesredaktör för tidningen Världen Idag, en ytterst läsvärd debattartikel. Den kan läsas i WSJ genom att trycka på rubriken Iran’s Swedish Protector eller läsas i en något omarbetad version här: Irans svenske beskyddare. Artikeln bör läsas i sin helhet, men Dick Erixon har översatt ett litet utdrag:

”Iran är utan jämförelse det största hotet mot fred i Mellanöstern. […] Vi vet att Iran exporterar terrorism. För att bara nämna två: Hamas och Hizbollah. Vi vet att Iran är en diktatur. Mänskliga rättigheter trampas ner. Där finns ingen yttrandefrihet, ingen religionsfrihet, ingen mötesfrihet, ingen pressfrihet. […]

Bland demokratier finns en bred enighet om att Iran måste tyglas, och strängare sanktioner borde införas för att pressa Iran till att avbryta det nukleära programmet. Men hör och häpna, Sveriges utrikesminister Carl Bildt tvekar; vissa menar att han försöker förhala beslutsprocessen om sanktioner. På sin blogg ifrågasätter han beslut av FN:s säkerhetsråd.

Han stöder Brasilien och Turkiet, som röstat emot FN-sanktioner mot Iran [men Brasilien har, till skillnad från Bildt, sedermera dumpat Turkiets förhalningsteknik och stödjer nu FN-sanktionerna mot Iran / FiM:s anm]. Representerar Bildt en ny svensk utrikespolitisk linje, i strid med FN, eller driver han en personlig linje, igen?

I Wall Street Journal-artikeln nämns också att Bildt ställt in sina besök till demokratin Israel, men i mars lät sig fotograferas i trevligt samkväm med en av regionens värsta diktatorer och tillika finansiär av Hizbollah och Hamas – Syriens diktator Bashar al-Assad i Damaskus. Artikeln lyfter också fram att Bildt skyndade sig till Istanbul för att personligen ta emot och posera tillsammans med aktivister från propagandajippot ”Ship to Gaza”, inkl. två som rest ombord på den turkiska islamistbåten Mavi Marmara. Den båten, där man skanderade judehatiska kampvisor och genomförde ett planerat lynchningsförsök mot den israeliska insatsstyrkan, styrdes av den internationellt terroranknutna turkiska islamistgruppen IHH med syfte att häva sanktionerna mot Hamasregimen.

OBEGRIPLIG AGENDA

Det har nu blivit dags för Sveriges utrikesminister att förklara sin agenda. Hur ligger det i Sveriges intresse att svika demokratikampen i Iran och skydda regimen från FN:s och EU:s sanktioner tillsammans med det pro-iranska Turkiet och Syrien? Hur ligger det i Sveriges intresse att, trots att Mellanöstern ofta framhålls som ett fokusområde, liera sig med Hamasvänliga krafter och göra sig helt omöjlig i regionens enda demokrati Israel, med konsekvensen att Sverige nu har nära nog noll inflytande där? Bildt kan inte vara ovetandes om att de båda frågorna är kopplade: ju mer iranska pengar och vapen till Hamas och Hizbollah, och ju större det iranska existentiella kärnvapenhotet mot Israel, desto mindre chanser för fredskompromisser mellan israeler och palestinier.

Några andra som skrivit om detta: Jan Kallberg, Al Hamatzav, Dick Erixon, Erik Svansbo, Sapere aude, Ilya Meyer, EoZ och Aqurette.

DN, SvD, 2, Gp, 2, Dag, 2, 3, Vg, 2, 3, Tv2, Syd, Svt, Ek, 2, St, 2, Gd, 2, Ab, 2, , 2, Vlt, 2, Blt, 2, Db, 2, Bo, SvD, Ex, Y, SvD, DN, 2, 3, 4, SvD, 2, 3, 4, Dag, 2, 3, 4, Gp, 2, Syd, 2, Tf, Svt, 2, S, Blt, 2, Vlt, 2, St, 2, Ab, 2, Ek, 2, Sk, Gd, 8s, Dd, Svtt, 2, Smp, Vf, Vk, Bl, C, 2, 3, Nid

Läs också:
Dagen: Svenskarna vill se hårdare sanktioner mot Iran
Mojtaba Ghotbi (Newsmill): Bildt ignorerar det iranska kärnvapenhotet
DN: Sveriges utrikesorganisation formas efter Bildts världsbild
Bildt: Nej till Israel, ja till Syrien
Carl Bildts palestinske gäst: ”Släpp alla krav på Hamas”
SvD: Världens värsta skurkstater dominerar FN:s ”Människorättsråd”
Kjell Albin Abrahamsson: Polen ser likheterna mellan kommunism och nazism
Erik Svansbo: De glömda palestinierna
Bulgariens utrikesminister: Kritiker som Sverige förstår inte Israels situation
(Video) Center för våldtagna kvinnor: ”Sex genom bedrägeri är inte frivilligt”
Razi: Uppblåst Henning Mankell fiskar efter gratis-PR för sitt manus

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Explore posts in the same categories: Politiken, Uncategorized, Video YouTube

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Both comments and pings are currently closed.